Bir Elinde Kalem Bir Elinde Tornavida

Bir Elinde Kalem Bir Elinde Tornavida

SADRİ AKCAN HENÜZ 23 YAŞINDA ÜNİVERSİTE ÖĞRENİMİ İÇİN GELDİĞİ AKÇAKOCA'DA HEM EĞİTİM GÖRÜYOR HEM DE HAYATINI KAZANIYOR

 Akçakoca'ya Üniversite öğrenimi için gelen motor ustası Sadri Akcan ile söyleşi yaptık. Genç yaşındaki azmi ve kararlılığı ile kendisine hayran kalmamak elde değil. Sadri Akcan halen çevreyolu üzerindeki Aytemiz Petrol İstasyonunun alt katındaki dükkanında faaliyetlerine devam ediyor.

Özhan Kızıltan Biraz kendinden, hayat hikayenden bahseder misin?

Adım Sadri Akcan Bursa İnegöllüyüm. Benim buradaki hikayem 2015 senesinde Akçakoca'ya gelmekle başladı. Akçakoca Turizm Bölümünü kazandım. Esnaf bir ailenin çocuğuyum. Babam aynı zamanda ustamdır. Altı yaşından beri motorsiklet üzerindeyim. On yaşında elim tornavida tuttu. Dedem de motorsiklet tamirine 1950 senelerinde başlamış.Babam sağolsun elime altın bilezik taktı usta olduk. Babam 45 seneyi aşkın motor tamiri işinin içinde devam ediyor.

Özhan Kızıltan Motorsiklet tamirciliği sizde bir aile geleneği o zaman.

Evet.Küçüklüğümden beri dükkandayım, dükkanda büyüdüm. Gezme tozma işlerini bilmem, küçük yaşlardan itibaren dükkandaydım. 

Özhan Kızıltan Üniversite öğrencisi olmana rağmen burada işini devam ettirmeye nasıl karar verdin?

Akçakoca'ya geldiğimde önce sapakta bir tamircide usta olarak çalışmaya başladım. Babam gittiği yerde meslektaşlarının yanına uğramayı sever. Bu şekilde babamla tanışmışlar, böylece çalışmaya başladık. Yaklaşık 3 ay usta olarak çalıştım.Böylelikle Akçakoca beni tanımış oldu. Sonra anlaşamadık bıraktım. Liseden beri aklımda kendi dükkanımı açmak vardı zaten.Babamdan izin alarak bu işe girdim. İkinci öğretime devam ediyorum, anlayacağınız gececiyim.Gündüz vaktim çok.Babam yardımcı oldu araştırdık burayı bulduk. Arkadaşlar da yardımcı oldu. Murat Ünnü zamanında burayı kiraladım.2016 Nisan ayında burayı açtım.

Özhan Kızıltan İşleri yoluna koyman zaman aldı mı?

Babam bir sezon bir şey bekleme oturursun dedi.Ben de öyle olacağını sanmıyorum dedim. ilk açtığımdan bu yana hep iş yaptım. Müşterilerimiz sağolsun bana güvendiler. İşler hep yükselerek devam etti. Şuan neredeyse işlere yetişmekte bile zorlandığımız oluyor.

Özhan Kızıltan Eleman almıyor musun yanına?

Zaman zaman aldım ama aslını söyleyecek olursak kalıcı olamadılar. Motor bineriz diye hevesle geliyorlar ama işi görünce gözleri korkuyor. Biraz durup sonra vazgeçiyorlar çalışmaktan. 

Özhan Kızıltan Neler yaşadın bu işe girdikten sonra? Anıların var mı?

15 Temmuz darbe girişiminin olması beni çok etkiledi. Buraya kayyum atadılar, petrol kapandı. Yeni işe başladığım halde dükkandan çıkmak zorunda kaldım. Ardından petrol firmasının el değiştirmesinden sonra yeniden işe başladık. Ama bu süreç beni olumsuz anlamda çok etkiledi.2017 Mayıs ayından itibaren yeniden aynı yerde hizmet vermeye başladım. Artık burası Akçakoca'daki motor sahiplerinin bir adresi olarak biliniyor.

Özhan Kızıltan Günün nasıl geçiyor? 

Sabah ilk iş burayı açıyorum. Akşama kadar burada çalışıyorum. Esnaflığıma güvenirim. Buraya gelen herkesle sohbet ederim. Herkes çayımı kahvemi içer. Akşam olunca okuluma gidiyorum. Biraz zor olduğu muhakkak ama işimi çok sevdiğim için bu işi yapmazsam kendimi boşlukta hissederim. Alıştım artık çalışmaya. Oturmak bana garip geliyor. Üniversite öğrencileri genellikle sabaha kadar uyumaz sonra akşama kadar uyurlar. Ben ona ayak uyduramadım. Boş kaldığım zamanlar, dükkan yokken kendi motorumu sökmeye başladım. O duruma gelmiştim. Burası benim için vakit geçirme yeriydi fazla bir gelir beklentisiyle açmadım. Sonra baktım ki Akçakoca'da bir potansiyel var, müşteriler de itimat ediyor çok güzel iş yapmaya başladım. 

Özhan Kızıltan En çok hangi aylarda iş oluyor?

Haziran- Ağustos arası bizim yoğun dönemimiz Eylül sonuna doğru işler azalıyor.

Özhan Kızıltan Dışarıdan gelen biri olarak Akçakoca'yı nasıl değerlendiriyorsun?

Akçakoca'ya alışmam zor oldu. Biraz garipsedim. Buraya geldiğim zaman ilgi alaka göremedim insanlarda.Esnaf biraz soğuk.Üzüldüm açıkçası.Tabii ki beş parmağın beşi de bir değil ama genele baktığımızda esnaflık Akçakoca'da zayıf. Bunun sebebini de duyduğum gördüğüm kadarıyla fındıktan elde edilen gelire bağlıyorlar. Burada ana gelir fındık yapılan diğer işlere ek gelir gözüyle bakılıyor diye düşünüyorum. Akçakoca çok güzel bir yer. Yeşili denizi gerçekten çok güzel ama insanlarıyla bazen sorunlar yaşıyoruz. Ödeme, yapılan işi ve arızayı anlatmak bazen zor olabiliyor. Zaman zaman insanlar nedeniyle çok zorlandığım oluyor açıkçası. Yine de her geçen gün daha da alıştığımı söyleyebilirim.

Özhan Kızıltan Okul bitince Akçakoca'daki iş hayatına devam etmeyi düşünüyor musun?

Nasip diyelim. Tam olarak karar vermiş değilim. Bakalım hayat bize ne gösterecek.

Özhan Kızıltan Seninle tanıştığıma memnun oldum. Okul ve iş hayatında başarılar dilerim. Azmin ve gayretinle çok gencimize örnek olacağını düşünüyorum.

Çok teşekkür ederim.

KAYNAK AKÇAKOCA TV


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.