Hızlı Tren Düzcemize Çağ Atlatır

Dostlarım çarşamba akşamı.Düzce Kırım Türkleri derneğinin tertiplediği Düzce ticaret ve sanai odamızda düzenlenen tatar börekleri köbete ve sarburma ikramıyla.
Hemşehrimiz--- Prof Dr Ayhan ŞAMANDAR ...Düzce ünüversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi----
Sunumlarıya DÜZCE YE HIZLI TREN önerileri bizleri heyecanlandırdı....
Bilindiği üzere Ankara İstanbul- YHT... Yüksek hızlı tren ...
hattı Ankara Sincan Çakırhan Sakarya İstanbul güzergahında planlanmıştır..
Bu güzergah YHT Ankara İstanbul arasında sadece Sakarya ili nde durmaktadır.
Planlanan hat üç sebepten dolayı verimsizdir.
1--Ankara Sincan Çayırhan Sakarya kesiminde mühendislik açısından çok zor bir topoğrafyaya sahiptir.Bu güzergahta 71365 m olan 49 tünel ve toplam uz
2-- Günde toplam 46 652 kişinin kullanacağı bu güzergahın kendini amorti etme süresi 60 yılı geçmektedir. Günde 200 bin kişinin altında yolcu taşıyan YHT hatları ekonomik değildir.
3--Bu güzergah Kuzey Anadolu fay hattının üzerindedir ve mevcut prejede 30 km boyunca YHT faya paralel gitmektedir.Bu hat deprem açısından çok ciddi bir risk taşımaktadır.
Japon akedemisyenlerle beraber yapmış olduğum çalışmalar sonucunda Ankara SiİNCAN Çayırhan Sakarya İstanbul güzergahına alternatif olarak, çok daha verimli ve ekonomik olan Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu Düzce -Hendek- Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul-güzergahı önerilmektedir.
BU PROJE İSTANBUL HAVAALANINDAN SONRA ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK İKİNCİ PROJESİDİR.


Bu önerinin faydalarını sıralarsak.
1--  Önerdiğimiz Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul güzergahı yaklaşık olarak 5 milyar dolar a mal olmaktadır çünkü proje maliyetini artıran tünel ve viyadük sayısı önermiş olduğumuz bu güzergahta daha azdır.
Buna göre önerilen hat mevcut hattan 1 milyar dolar daha düşük maliyettedir.


2--  Başlangıçta günlük çift yönlü 126 bin kişinin,yılda ise 45 milyon kişinin kullanacağı bu güzergahın kendini amorti etme süresi maksimum 10 yıl olacaktır.--Bu hat bu özeliğinden dolayı yap-işlet-Devlet modeline uygundur.


3--  YHT sayesinde Ankara İstanbul arası seyahat 2 saat olacaktır.Bu güzergahtaki 6 il 4 ilçe hızlı, ekonomik,konforlu,güvenli ve çevreci bir ulaşıma sahip olacaktır.


4--  Önerilen Ankara-Kızılcahamam- Gerede-Bolu-Düzce-Hendek-Sakarya-İzmit-Gebze İstanbul güzergahı toplam nufusu 25 milyon olan 6il 4 ilçe ve 4 ilçeyi birbirine bağlayacaktır.
Ayrıca bu hattan Orta Karadeniz ,de yer alan 7 il Zonguldak-Karabük-Bartın- Kastamonu-Amasya-Sinop- ve Samsun- fatdalanacaktır.Bu illerdeki yolcular Gerede ye kadar otobüsle gelip Gerede den YHT yi kullanarak İstanbula 1,5 saatte gideceklerdir.Böylece bu illerle birlikte 3o milyon insanımız.bu ulaşım hizmetlerinden faydalanacaktır.
450 KM Mesafede en fazla insan bu bölgemizde yaşamaktadır.

 
5--  D100 -E5- ve otoyol bu güzergahtan geçmektedir.ve ülkemizin en yoğun kullanılan yolları konumundadır.Önerdiğimiz güzergahın tercih edilmesi durumunda faal olan 2 karayolu ve 1 YHT hattı birbirini destekleyecektir.Herhangi bir kaza, doğal afet esnasında veya bakım onarım çalışmaları sırasında bu yollar ve YHT hattı birbirine alternatif olarak ve ulaşımı hiç kesintiye uğratmayacaktır.Ayrıca bu hatta gerekli altyapı -arama kurtarma -hastahane mevcuttur-


6-- Önerilen YHT hattı ile bu bölgede yaşayan insanlar SABİHA Gökçen, Esenboğa ve İstanbul Havaalanlarına çok kısa bir sürede ulaşma imkanına sahip olacaktır.

7--  Önerdiğimiz güzergahta milli gelirin yüzde 50 si üretilmektedir.400milyar dolar.


8--  Daha çok yolcunun kullanması için YHT hattı mutlaka şehir merkezleriinden geçmelidir.Şehir içerisindeki mevcut ulaşım hatlarna entegre edilmelidir.


9--  Önerilen güzergahında ihtiyaca ve yolcu yoğunluğuna göre tüm tren seferleri bütün duraklarda durmayabilir.Böylece belli saatlerdeki seferler için daha kısa sürede ulaşım imkanı sağlanabilir.


10--  Bu purojenin en önemli faydası deprem bekleyen İstanbul un yatay yapılanmasını sağlamasıdır.2050 yılı nufus projesiyonuna baktığımızda.İstanbul un nufusunun 30 milyon kişi olacağı tahmin edilmektedir. Sadece bu sebep bile bu güzergahın tercih edilme sebebidir.


11--  2018 yılı itibariyle Ülkemizde nufus yoğunluğu 1O3 işi mk dir.Bu yoğunluk İstanbul da 3000 kişi mk dirGbze de 631,İzmit te520 kişi mtkare Sakarya da 203 kişi mk Düzce de 147 mk Bolu da 36 mk Ankara daise 214 mk kişi yaşamaktadır.Bu güzergahın getireceği avantaj sonucunda İstanbulun yatay olarak büyümesi ile iller arasındaki nufur, ekonomi,turizm,sağlık,sanai vb dengesizlikler düzelecektir.


12--  Bu Ankara-Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Hendek Sakarya-İzmit-Gebze-İstanbul YHT güzergahında Kuzey Anadolu fay hattı sorun oluşmayacaktır.


13--  YHT nin elektirikli olması nedeniyle ve araç kullanım oranının meydana getireceği.düşüş sayesinde şehirlerdeki hava kirliliğine olumlu etkisi olacaktır.


14--  YHT sayesinde trafik kazaları,can ve mal kaybı azalacaktır.--Ülkemizde trafik kazalarından günde 20 kişi ölmekte,822 kişi yaralanmaktadır.

15--  YHT sayesinde mazot ve benzinden 400 milyon dolar yıl tasarruf sağlanacaktır.


16--  YHT sayesinde ulaşımda zaman kazanılacaktır.


17--  YHT sayesinde karayollarındaki araç sayısıda azalacaktır...
Bu puroje devletimiz tarafından yap işlet devret olarak ihale edilirse güzergah avantajından dolayı çok taliplisinin olacağı düşünülüyoruz..


Not Vatanımız ve Düzcemizi uçuracak bu purecenin yapılması için çırpının hemşehrimiz Prof, Dr AYHAN ŞAMANDARA Düzce sevdalılarından destek bekliyoruz...
BU VATAN BU DÜZCE HEPİMİZİN SAHİP ÇIKALIM...
Sevgi saygı ve hürmetlerimle.Burhan Tutkun 17 kasım 2018


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
23.12.2019
17:26

Düzcemiz ve çevreniz için hatta tüm Türkiye için Harika olur

Katılıyorum   Katılmıyorum
%93,33
Müjgan Özkan


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.