SMMMO'dan Mükelleflere Bilgilendirme

SMMMO'dan Mükelleflere Bilgilendirme

SMMMO'dan Mükelleflere Bilgilendirme

Düzce Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Cem Yıldırım, Akçakoca ve Cumayeri’nde sel felaketinden zarar gören vergi mükelleflerinin yapması gereken işlemleri açıkladı.

Yıldırım Vergi Dairelerine mutlaka zararı ispat eden belgelerin ibraz edilmesi gerektiğini söyledi. Yıldırım Akçakoca ve Cumayeri’nde yaşanan sel felaketi nedeniyle zarar gören vergi mükelleflerin 18 Eylül 2019 tarihine kadar vermeleri gereken beyannameleri için süre uzatımına gidildiğini, beyannamelerin 26 Eylül 2019 günü sonunda verilmesi kararı alındığını hatırlattı. 

ÖRNEKLERLE AÇIKLADI

Beyannamelerin veriliş şeklini örneklerle açıklayan Yıldırım “18 Temmuz 2019 – 18 Eylül 2019 tarihleri arasında verilmesi gereken tüm vergi beyannameleri bildirimleri 26.09.2019 günü sonuna kadar her ay için ayrı ayrı beyan edilecektir. Ödemeler için de aynı kural geçerlidir. Örneğin: Sel felaketinden zarar gören (x) A.Ş’ nin; 26/Temmuz/2019 tarihine kadar verilmesi gereken 2019/Haziran dönemine ilişkin Muhtasar Beyannamesini; 26/09/2019 tarihine kadar verebilecek, ödenecek vergiyi de 26/09/2019 tarihine kadar yapabilecektir. 26/Temmuz/2019 tarihine kadar verilmesi gereken 2019/Haziran dönemine ilişkin KDV Beyannamesini; 26/09/2019 tarihine kadar verebilecek, ödenecek vergiyi de 26/09/2019 tarihine kadar yapabilecektir. 18/Temmuz/2019 – 18/Eylül/2019 tarihleri arasında verilmesi gereken diğer tüm beyannameler için de yukarıdaki örneklere göre süre hesaplanması yapılacaktır” dedi.  Uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin, bağlı oldukları vergi dairesine bir dilekçe ile başvurmaları ve başvuru sırasında selden zarar gördüklerini ispat eden belgeleri (itfaiye raporu, polis tutanağı gibi) ibraz etmeleri gerektiğinin altını çizen Yıldırım sel felaketi nedeniyle zayi olan ticari mallar, defter ve belgeler için yapılacak işlemleri şöyle sıraladı.

 

  1-VERGİ DAİRESİNDE YAPILMASI GEREKENLER:

Mükelleflerin bağlı olduğu vergi dairesine aşağıda örneği bulunan dilekçe ile müracaat ederek takdir komisyonundan zayi olan malların ve diğer varlıkların  takdiri ve tespiti  istenecek, dilekçeye aşağıdaki belgeler de eklenecektir. 1)-Zayi olan malların (Mallar (Ticari mallar, hammadde, yardımcı madde, mamül madde Vb.), Demirbaşlar, Araçlar, Tesis ve Makinalar)  listesi, 2)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden, yetkili kurumlardan alınacak tespit tutanağı, 3)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar)

2)-ASLİYE TİCARET MAHKEMESİNDE YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER:

Vergi mükellefleri İşyeri merkezinde yetkili olan Asliye Ticaret mahkemesine aşağıda örneği bulunan dilekçe ile dava açmak sureti ile zayi olan Ticari defter ve vesikaların zayi olduğuna ilişkin belgenin alınması gerekir. Dilekçeye aşağıdaki belgeler eklenecektir. Konuya ilişkin TTK madde açıklamasına göre; TTK 82/7 maddesi gereği; tacir, ticari işletmesinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, ziyaı öğrendiği andan itibaren onbeş gün içinde yani olayın olduğu itibaren onbeş gün içinde bu davayı açabilir.  Aksi takdirde karşılaşabileceği mali ve hukuki sorunlarda defter ve belgelerini ibrazdan kaçınmış sayılır. 1)-İtfaiyeden, Belediye Zabıta Müdürlüğünden, yetkili kurumlardan alınacak tespit tutanağı,  2)-Selde kaybolmuş veya bozulmuş ticari defterler ve belgeler, (Kullanılmış veya boş fatura ve benzeri vesikalar) 

3)-SEL FELAKETİ NEDENİYLE ZAYİ OLAN MALLARIN KDV KARŞISINDAKİ DURUMU:

K.D.V Kanununun 30. maddesinin c bendinde ”Deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığının yangın sebebiyle mücbir sebep ilân ettiği yerlerdeki yangın sonucu zayi olanlar hariç olmak üzere, zayi olan mallara ait katma değer vergisinin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği “ hükmedilmiştir.  İlgili kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere sel felaketi sonucu zayi olan malların, alış vesikalarında gösterilen KDV indirim konusu yapılabilecektir. Ayrıca bu mallarla ilgili olup önceki dönemlerde indirilen katma değer vergileri düzeltme yoluyla mükelleflerden istenilmeyecek, henüz indirilememiş olan katma değer vergileri ise takip eden dönemlerde indirilebilecektir.

4- SİGORTA ACENTESİNE BAŞVURU:

Mallarını ve diğer varlıklarını sigorta ettiren vergi mükellefleri, ilgili sigortaya müracaat ederek ekspertiz aracılığı ile değer tespiti yaptırması gerekir. Sigortadan alınacak tazminat  muhasebe kayıtlarına gelir olarak intikal ettirilir. Sel felaketinde yaşamını yitiren hemşehrilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diler, Böyle felaketlerin bir daha yaşanmaması temennisi ile mağdur olan tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunarız.
 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.