“Kültür ve Sanat Evi Şahısların Değil Türk Halkınındır”

“Kültür ve Sanat Evi Şahısların Değil Türk Halkınındır”

Yasal mirasçıları tarafından şartlı olarak Akçakoca Belediyesine bağışlanan Bekir Özkök Kültür ve Sanat Evi hakkında Akçakoca Belediyesi tarafından alınan karar tepki çekti.  ABD’den tele konferans yoluyla yapılan bağlantı ile açıklamada bulunan Dr. Fikret Özkök alınan kararın binanın amacına uygun olmadığını ve vakıf protokolüne aykırı olduğunu dile getirdi. Özkök anlaşma sağlanamadığı takdirde adli yollara başvuracaklarını da sözlerine ekledi.

2010 yılında yasal mirasçıları tarafından şartlı olarak Akçakoca Belediyesi’ne bağışlanan Bekir Özkök Kültür ve Sanat Evi hakkında Akçakoca Belediyesi’nin aldığını karar ile belediyenin bazı birimlerinin kültür evine taşınacağı kararı tepkiye neden oldu.

Babasına ait evi aile bireyleriyle alınan karar doğrultusunda Akçakoca Belediyesi’ne bağışlayan Dr. Fikret Özkök, ABD’den yapılan tele konferans bağlantısı ile alınan kararın vakıf protokolüne aykırı bir karar olduğunu dile getirdi.

“Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde olamaz”

Kültür ve Sanat Evi olarak halka bağışlanan tarihi evin amacı dışında kullanılamayacağının altını çizen Dr. Özkök,  şöyle konuştu:

“Biz bu 15 odalı 4 katlı 86 penceresi olan 6 tuvaleti olan banyoları olan alt katında kitapları olan ve herkese hizmet eden bir bağış olsun dedik. Burası satılmadı, bağışlandı. Bu konu yanlış anlaşılmasın. Ama bugün maalesef bir değişik hava ile burada uyandık Amerika’da. Bu konuşulacak bir mevzu bile değil. Böyle bir şey dünyanın hiçbir yerinde olamaz. Burada cityhall diyorlar bizim orada da kültür ve sanat evi olarak söylüyoruz. İnsanlar yesin, içsin, eğlensin, oyun oynasın, kitap okusun, dinlensin. Ama değil zabıta belediyenin hiçbir birimi oraya el atamaz.”

“Bizim kontratımız değiştirilemez”

Belediye ile yapılan kontratın hiçbir şekilde değiştirilemeyeceği söyleyen Dr. Özkök, Kültür ve Sanat Evinin gerekirse belediyeden alınıp Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlanabileceğini söyledi. Dr. Özkök konuşmasına şöyle devam etti:

“Burası Akçakocalılarındır, Akçakoca’nın konuklarınındır. Belediyeye belki büyük geliyor elbise. Ama onunda çaresi var. Belki istemiyorlarsa değiştirebiliriz. Mesela Kültür ve Turizm Bakanlığı’na verebiliriz. Ben yazıyorum, çiziyorum, söylüyorum. Bazısı bu yüzden istemiyor, sevmiyor olabilir ancak Akçakoca’yı sevenler böyle bir eserin Türkiye’de bile olmadığını bilenler buna engel olacaklar. Ben Sevilay Savaş’ın yazısını okudum. Kontratı

yazıyor ve olamaz diyor. Bizim kontratımız değiştirilemez. Eğer değiştirilirse benim hiç istemediğim bir şeyler olur. Ama seçilenleri, atananları ben çocukluğumdan beri seven sayan bir insanım. Bu işi kavgasız gürültüsüz halletmek istiyorum. Akçakocalılara, belediyemize, kaymakamımıza, Düzce Valimize burayı emanet ediyorum.”

“Bir başka birime verilemez”

 Konunun çözülememesi durumunda adli yollara başvuracaklarını belirten Dr. Özkök, son olarak şunları söyledi:

“Ben yazılarla, mektuplarla, konuşmalarla ne istediğimi anlatmışımdır. Burası bizim değil sizindir. Türk Milletinindir, Akçakocalılarındır, konuklarımızındır. Zabıta birimi, polisler girer çıkarlar, oturur dinlenirler bunlar olabilir. Ama orası bir başkasına, bir başka birime verilemez. Belediye başkanımızda, kaymakamımızla, valimizle görüşmeye gayret ediyorum. Beni sevenler, sayanlar, anlayanlar, bilenler var. Ama burası şunun bunun faydası için değil Türk insanının, Akçakocalıların, konuklarımızın faydası için bağışlanmıştır. Belki adli yollara da girmek mümkün olabilir. Ama öyle bir şeye inşallah gerek kalmayacaktır. Orası hepimizin dinlendiği, oyun oynadığı, kitap okuduğu bir kültür ve sanat evi olarak kalmalıdır. Her odasında bir eylem, her odasından bir ses çıkan çok güzel bir eser olarak kontratımızda yazıldığı gibi kalsın.”

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
15.06.2020
13:38

Bir malı vakfedenin koyduğu şart, Cenâb-ı Hakk’ın koyduğu hüküm gibidir.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%47,97
Karaosmanov
14.06.2020
14:24

Fikret beyin yukarıdaki açıklamalarından sonra yetkililerin gereğini yapacağına Akçakoca halkı olarak inanıyoruz .

Katılıyorum   Katılmıyorum
%55,06
Yüksel Cesur


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.