Koronavirüs Günlerinden Özel Çocukları Nasıl Etkiliyor?

Koronavirüs Günlerinden Özel Çocukları Nasıl Etkiliyor?

Koronavirüs salgını tüm dünyanın yaşam biçimini, alışkanlıklarını değiştirdi. Türkiye'de okulların kapanmasıyla birlikte öğrenciler uzaktan eğitim sistemine adapte olmaya çalışıyor. Verimli bir eğitim için rutin bir düzene ihtiyaç duyan otizmli çocuklar yeni düzenlemeler karşısında en çok zorlananlar arasında.


"Bu süreç çocukları olumsuz yönde etkiliyor"


Hacı Hidayet Türkseven Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü Talha Aydoğan, özel çocukların okuldan ayrı kaldıkları dönemde olumsuz etkilendiğini belirtirken öğretmenlerin ve velilerin bu konuda çocukları takip etmeleri gerektiğine dikkat çekti. Okul Müdürü Aydoğan,  otizmli çocukların ailelerine konuyla ilgili tavsiyeler verdiği konuşmasında şunları söyledi:
"Öğretmenlerimiz ve velilerimizle sürekli iletişim halindeyiz.  Çocukların bu süreci en az sıkıntısız şekilde atlatması için elimizden gelen tüm desteği vermeye çalışıyoruz. Bugün öğretmenlerimizle birçok içerik paylaştık. Aynı zamana velilerimize ulaşarak öğrenci bazlı, sınıf sınıf çocukların yapabileceği şeyleri paylaşacaklar. Aynı zamanda otizmin en büyük sorunu iletişim bozukluğu olduğu için ve sosyalleşememek olduğu için aslında bu süreç bizim çocuklarımızı olumsuz etkiliyor. Ailelerin bu süreçte dikkat etmesi gereken, evde çocuklara eğitim verirken birçoğu tablet, televizyon, telefon  üzerinden ama kontrollü bir şekilde yapmaları gerekiyor. Velilerimiz bu kontrollerini gerçekeleştirirlerse bu süreci en sıkıntısız şekilde atlatabiliriz."

"Otizmli çocukların tek tedavi yöntemi özel eğitim"
 

Otizmli çocukların bu süreçte bilgisayar, telefon gibi iletişim araçlarını velilerinin kontrolünde ele alması gerektiğini belirten Okul Müdürü Aydoğan, sürecin en az zararla atlatılması için yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Aydoğan konuşmasına şöyle devam etti:
 

"Kesinlikle çocuklara kontrol dışı elektronik eşya verilmemesi gerekiyor. Aileler evde çok fazla zorlanıyorlar. Bize de bu konuda çok fazla bilgi geliyor. Bu süreç onlar için çok zor. Çünkü belki normal okullarda durum farklı olabilir ama bizim çocuklarımızın tek tedavi yöntemi özel eğitim olduğu için şu an tamemen onlar tedaviyi bırakmış durumdalar. Dolayısıyla çocuklarlar belki bir sene boyunca çalışılan bütün etkinlikleri sıfırlamış olabilirler. Birçok şey yarım kaldı. Şu an okullar açılsa bile çocuklar okula adapte olmaya, uyum sağlamaya zorlanacaklar. Fakat biz bu süreci en sıkıntısız şekilde atlatabilmek için elimizden gelen ne varsa yapacağız." 

Haber: H. DURNA

Kamera: S. AKYOL


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.