DÜ Öğretim Elemanları Avustralya Büyükelçiliği Projesi Kapsamında Oyun Sergiledi

DÜ Öğretim Elemanları Avustralya Büyükelçiliği Projesi Kapsamında Oyun Sergiledi

DÜ Öğretim Elemanları Avustralya Büyükelçiliği Projesi Kapsamında Oyun Sergiledi

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Süleyman İnceefe’nin eğitmen ve yönetmenliğini, Arş. Gör. Pınar İnceefe’nin dramaturjisini gerçekleştirdiği “Sahi Sen Kimsin?” adlı oyun, Düzce Belediyesi Kültür Merkezinde büyük bir beğeni ile izlendi.

Yoğun bir katılım ile takip edilen oyunun ilk gösterimine, Avustralya Büyükelçisi Marc Innes Brown, eşi Neda Ale Mohaamad, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Genç ve Düzceli tiyatro severleri katıldı.

 

 

Avustrulya Büyükelçiliği hibe programı çerçevesinde, Denizatı Kadın Dayanışma Derneği’nin yürütücülüğünde, Konrapa Organizasyon ve Danışmanlık’ın yöneticisi ve üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Girişimcilik programı yüksek lisans öğrencisi Engin Çavuş'un danışmanlığında hazırlanan proje kapsamında, 15 kadından oluşan bir tiyatro topluluğu oluşturuldu.

 

 

Daha önce tiyatro üretim süreçlerinde bulunmamış, yazarlık, oyunculuk ya da koreografiye ilişkin deneyimi olmayan ve tamamı gönüllü kadınlardan oluşan tiyatro topluluğu, hem dramatik yazarlık hem de oyunculuğa ilişkin deneyim kazandı.

 

Dr. Öğr. Üyesi Süleyman İnceefe eğitime ilişkin süreci, şöyle özetledi:

 

 

“Altı ay önce bir araya geldiğimiz kadın katılımcılarla, ilk olarak tiyatro sanatının isterlerinden biri olan dramatik metin üretme süreçleri üzerinde çalışmaya başladık.  Dramatik olan ve dram sanatının bileşenleri, arkadaşlarımıza yoğunlaştırılmış bir program çerçevesinde anlatıldı. Katılımcılar, anlatılanlar doğrultusunda 8 adet dramatik metin oluşturdu. Bu metinlerde ele aldıkları konular bütünüyle kendilerine ait oldu.  Metinler üzerinde yapılan dramaturji çalışmalarıyla, sahneye taşımaya en elverişli olan 4 epizot seçildi. Bu süreçten sonra, bu zamana değin oyunculuğa ilişkin hiçbir deneyimi olmayan arkadaşlarımızla oyunculuk sanatının isterleri üzerinden egzersizlere başlandı. Bu çerçevede ve yine yoğun bir programla doğaçlama, role hazırlık, mimik rol, hareket ve dans eğitimi verildi. Böylelikle katılımcılar -olabildiğince- sahneye hazır hale getirildi.” şeklinde konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Dr. Öğr. Üyesi Süleyman İnceefe topluluk tarafından, toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek ve kadına yönelik şiddetin azaltılmasına yönelik farkındalık oluşturmak üzere kaleme alınan oyunun reji sürecine ilişkin ise şunları söyledi:

 

“Sahi Sen Kimsin, adını alan oyunumuzda, perde önemli bir metafor olarak kullanıldı. Oyuncular perdenin önünde genel toplumsal algıyı kimi zaman komik, kimi zaman ise trajik bir biçimde dile getirirken; perdenin ardında bu algıya karşı itirazlarını koreografiyle sunmaya çalıştılar. Bütünüyle kendilerinin kaleme aldığı 4 epizodun tematik olarak ele alınışı böyle bir rejiyi zorunlu kıldı. Rejide, Anadolu Üniversitesi’nden kostüm ve dekor tasarımcısı Öğr. Gör. Türkan Uçar ve ışık tasarımcısı Hüseyin Tokyol’un destekleriyle estetik bir bütünlüğe ulaşıldı. Amatör ekibimiz, hem oyun yazmaları, hem oyunculuk yapmaları, hem dans edebilmeleri, hem de sahne arkasında rejinin istediği bütün süreçleri birebir kendileri gerçekleştirmeleri bakımından zorlu bir süreci geride bıraktı. Bu noktada, oyuncu arkadaşlarımızın yoğun emeği tek başına takdir edilesi oldu. Tüm bunların dışında farklı yaşam tarzlarına sahip olan insanların bir araya gelerek ortak sanatsal üretimde bulunmasının mümkün olabileceği gösterildi.” dedi.

 

Program sonunda Dr. Öğr. Üyesi İnceefe; Sahne Sanatları Bölümü’nün katkılarıyla Düzce’de tiyatro sanatının yaygınlaştırılması, üniversite-kent iş birliğinin sağlanması noktasında arzu edilen amaca da katkı sağlanmış olduğunu belirttikten sonra, başta yoğun emek gösteren oyuncular olmak üzere projenin tüm paydaşlarına teşekkür etti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.