Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Tartışılıyor

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Tartışılıyor

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Tartışılıyor

Vatan Partisi Düzce Merkez İlçe Başkanı Hamiyet Esmer, kamuoyunda konuşulan kıdem tazminatı düzenlemesiyle ilgili açıklama yaptı. Merkez İlçe Başkanı Esmer yaptığı açıklamada, ‘İşçilerin kıdem tazminatı saldırı altında’ ifadelerinde bulundu.

Kıdem tazminatı ile birleştirilerek oluşturulması planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi tartışılıyor. Düzenlemeye karşı çıkan Vatan Partisi Düzce Merkez İlçe Başkanı Hamiyet Esmer konuyla ilgili açıklamada bulundu.

   Vatan Partisi Düzce Merkez İlçe Başkanı Hamiyet Esmer yaptığı açıklamada;

   “Kıdem tazminatı işçilerin en önemli haklarından biridir. Bu hak, günümüzde ciddi ve genellikle yeterince kavranılmayan bir saldırı altındadır. Bugün sonbahara ertelenmiş gibi gözüken kıdem tazminatı fonu, 16 milyon kadar işçiyi doğrudan ilgilendirmektedir.

   Kıdem tazminatı hakkı, işçinin birçok önemli hakkından yalnızca biridir; ancak önemli bir haktır. Bu hakkın korunması ve daha da geliştirilmesi gerekir.

   Günümüzde işçilerin büyük bir çoğunluğu, yasada yer alan kıdem tazminatı hakkından yararlanamamaktadır. Kaçak çalıştırılan işçiler, belirli bir işyerinde bir yıldan az süreli çalışanlar, işyerinden işverenin bir hatası olmadan kendi isteğiyle ayrılanlar (evlenen kadınlar ve askere gidecek gençler hariç), kendisinin bir hatası nedeniyle tazminatsız işten çıkarılan işçiler, belirli süreli iş sözleşmesiyle çalıştırılanlar kıdem tazminatı alamaz.

   Kıdem tazminatı hakkını geliştirmenin öncelikli tercih edilmesi gereken yolu, işçinin işten her türlü çıkarılışında ve işçinin işten her türlü ayrılışında, asgari bir yıl çalışma koşulu da kaldırılarak, işçinin çalıştığı süre ile bağlantılı bir biçimde hesaplanan bir kıdem tazminatının kendisine ödenmesi ve kıdem tazminatı tavanının kaldırılmasıdır. Uygulanması en kolay yol bu çözümdür.

   Eğer bir kıdem tazminatı fonu oluşturulacaksa, bu fonun işçi aleyhine işlememesi için bazı özellikler gereklidir. Bu fon bireysel hesap biçiminde değil, işsizlik sigortası fonunda olduğu gibi bir havuz biçiminde olmalıdır.

“Kıdem tazminatı tavanı kaldırılmalıdır”

İşçilerin her günkü çalışmalarına ilişkin prim işverence yatırılmalıdır. İşçinin işten ayrılması sırasında en azından son ücreti üzerinden hesaplanacak kıdem tazminatı, devlet güvencesi ve denetimi altındaki bu havuz fondan ödenmelidir. İşçinin kıdem tazminatının kaç günlük ücret üzerinden ödeneceği yasayla düzenlenmeli ve 30 günün üstüne çıkarılmalıdır. Bu fonun yönetiminde işçiler ve işverenler de etkili bir biçimde temsil edilmeli ve fon kaynaklarının kıdem tazminatı ödemesi dışında başka amaçlarla kullanılması engellenmelidir. Hangi koşullarda bu fondan ödeme yapılacağı ayrıntılı olarak düzenlenmeli, işçinin iş güvencesini ortadan kaldıracak bir düzenleme getirilmemelidir. Kıdem tazminatı tavanı kaldırılmalıdır.

“Başka düzenlemelerle birlikte ele alınmalıdır”

   Kıdem tazminatı, çalışma yaşamına ilişkin başka düzenlemelerle birlikte ele alınmalıdır. İşsizlik ödeneğine hak kazanma koşulları kolaylaştırılmalı, işsizlik ödeneğinin ödenme miktarı ve süresi artırılmalıdır. İşsizlik ödeneğinin sona ermesinin ardından işsizliği sürenlere devlet yardımı uygulaması getirilmelidir” dedi.

 Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
29.06.2020
17:22

Saldırı altında olmayan birşey mi varki herşey saldırı altinda

Katılıyorum   Katılmıyorum
%55,00
Vatandas


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.