En Uzun Gün: 12 Kasım

En Uzun Gün: 12 Kasım

En Uzun Gün: 12 Kasım

12 Kasım Düzce Depremi’nin üstünden tam 20 yıl geçti. 710 kişinin hayatını kaybettiği 2300 kişinin yaralandığı bu büyük afette Düzce ağır yaralar aldı. Deprem 45 saniye sürdü fakat etkisi 20 yıldır geçmek bilmedi.

Düzce 12 Kasım akşamı daha 2 ay öncesinde tanıştığı bir afetle 2. kez sarsıldı. 12 Kasım  saatler 18.57'yi gösterdiğinde güçlü bir kuvvetle gelen sarsıntı 45 saniye sürdü. Depremi yaşayanlara sorduğumuzda ise o 45 saniye bitmek bilmedi.

 

Kiremitlerin kırılma sesleri, insanların çığlıkları, köpeklerin uluması kulaklardan yıllardır gitmiyor. Bir yanda enkaz altında yakınlarını kurtarmaya çalışanlar, diğer yanda ise enkaz altında kalanlar…

Çocukların yüzlerinde ki korku yetişkinlerin ise can kurtarma telaşı günlerce sürdü.

Peki sonra ne oldu?

Yurtiçinden ve yurt dışından arama kurtarma ekipleri, Türk Kızılayı, vakıflar, dernekler, gönüllü doktorlar yardıma gelmiş, yerli ve yabancı kanalların televizyon muhabirleri yaşanan afetin görüntülerini aktarıyor,

gıda ve giyecek yardımları, ısıtıcı yardımları, çadır yardımları vb. yardımlar Düzce’ye ulaşıyordu.  

Ki zaten 18 Ağustos depremi sonrası çoğu çadır olduğu yerde duruyor, evsiz kalan vatandaşlar hala çadırlarda kalıyordu.

Evet bu yardımlar Düzce’de anlık ve kısa süreliğine yaraları sarmaya yardımcı oldu.

Yaşanan bu acı dolu depremin can kaybı bilançosunun yanında maddi bilançosu ise yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu verilen rakamlarla ortaya koyuldu. Kentte bulunan konutların yüzde 82'si, iş yerlerinin ise yüzde 87'si hasar gördü. Bunların içerisinde hastaneler, kamu binaları ve okullar da yer aldı. Peki bu kayıplar ne kadar giderildi?

 

Depremın ardından 170 kamu görevlisi hakkında görevi ihmalden dava açıldı. Bazıları görevden uzaklaştırılırken, bazı davalar da zaman aşımı nedeniyle düştü. Ayrıca yıkılan ya da zarar gören binaların müteahhitleriyle ilgili davalar açıldı. Ancak bu davalarda verilen hükümler ertelendi veya ZAMAN AŞIMI NEDENİYLE DÜŞTÜ.  Bu ihmalin sonucu kime kaldı? Afette hayatını kaybeden vatandaşlarımız ve onların yakınları…

Sonuç olarak depremin üstünden 20 yıl gibi uzun bir süre geçti. Ne kadar uğraşılsa da akıllardan silinmeyen o acı depremin izleri, Düzce kentinin üstünden ne kadar silinebildi?

Depremi yaşamış bir il olarak depremin ciddiyetini kavramak pek mümkün olmadı. Düzce’nin merkezinde bulunan ve depremde ağır hasar gören binalar 20 yıl sonra yıkılabildi. Tüm Düzcelilerin akıllarından çıkmayacak bu afet sonrası yüksek katlı apartmanlar yapılmaya devam edildi. Peki yapılan yeni binalar ne kadar güvenli?

Depremde zarar gören okullarda okuyan öğrenciler bir süre çadırlarda ders gördü. Bunlardan biri de 20 yıldır prefabrik olarak kullanılan Namık Kemal İlköğretim Okulu. Yıl 2019, o okullar hala prefabriklerde ders vermeye devam ediyor.

Sonuç olarak; Düzce depremin etkisini silememiş hala etkisini yaşamaya devam ediyor. Dolayısıyla depremden değil kötü yapılaşmadan korkalım, deprem bilincini çocuklarımıza işleyelim, evlerimizde yer alan eşyalarımızı duvara montalayıp güvenli hale getirelim, evlerimizde deprem çantamızı hazır bulunduralım ve depremden sonra gidebileceğimiz toplanma alanlarının ilimizde nereler olduğu bilgisine sahip olalım.

Son olarak 17 Ağustos ve 12 Kasım Düzce Depreminde hayatını kaybetmiş vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, bir daha böyle bir felaketin yaşanmamasını temenni ediyoruz.

Haber: H. DURNA

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.