Baroların Eylemi Sürüyor

Baroların Eylemi Sürüyor

Düzce Barosu, çoklu baro sistemine karşı Adliye önünde eylem gerçekleştirdi.

AK Parti’nin önerisiyle meclise gelen ve baroları bölüp etkisizleştirecek olan çoklu baro sistemine karşı avukatların tepkisi devam ediyor. 80 baronun da karşı olduğu sisteme karşı tüm barolar, yurdun dört bir tarafında bu sisteme karşı eylemler düzenleyip tepkilerini dile getiriyor.

Düzce Barosu avukatları da bugün gerçekleştirdiği eylemle, Meclis Komisyonu’ndan geçen ve Genel Kurul’da görüşülecek olan çoklu baro sistemine karşı tepkisini dile getirdi.

Düzce Barosu tarafından gerçekleştirilen eylemde avukatlar adına konuşma gerçekleştiren Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay açıklamasında, getirilmek istenen bu sistemin avukatların sorunlarına hiçbir çözüm üretmeyeceği vurguladı. Av. Azade Ay konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Bundan yaklaşık 2.5 ay kadar önce Avukatlık   Yasasında yapılması düşünülen değişiklikler Sayın CumhurBaşkanı tarafından ifade edilmiş  ve yapılması düşünülen değişikliklere ilişkin tasarı 30.06.2020 tarihinde TBMM Adalet Komisyonuna sunulmuş ve kamuoyu ile paylaşılmıştır.

TBMM Adalet  Komisyonunda sunulan tasarı ,06.07.2020 günü saat 04.00 de hiç bir değişikliğe uğramadan  kabul edilmiş ,TBMM Genel  Kuruluna Sunulmasına karar verilmiştir.

Avukatlık Kanunun da yapılmak istenen değişiklik her ilde birden fazla baro kurulmasına cevaz verecek şekilde bir düzenlemedir.

Gücünü Anayasamızın 135 .maddesinden alan savunmanın örgütlü gücü  barolar ,kamu kurumu niteliğinde Cumhuriyetimizin en köklü kuruluşlarındandır.,yargının paydaşı ,yurttaşın  hak arama hürrüyetinin teminatıdır.

Teklifin yasalaşması halinde ,bu teklifin savunmanın örgütlü gücünü böleceği  ,zayıflatacağı gibi ,yurttaşın hak arama hürriyetine de ket vuracağı açıktır.

Adalete olan güvenin  oldukça düşük olduğu ülkemizde ,bu teklif ile birlikte yargılamaya yeni bir gölge düşüceği de kesindir. Bu teklifin yasalaşması halinde , siyasi görüşe ,etnik kimliğe bürünmüş savunma örgütleri doğacak , yargının siyasallaşmasına neden olacaktır.

Anayasamızda açıkça yazılı olduğu üzere ; Türkiye Cumhuriyeti laik,demokratik ,sosyal bir hukuk devletidir.Güçlü bir demokrasiye  sahip olmanın ilk şartı ,tüm dünyada da kabul edildiği üzere  Hukuk Devleti İlkesinin tüm kurumları ile işler halde olmasından geçer.Hukuk devleti ancak güçlü ,bağımsız ve tarafız bir yargı erkinin varlığı ile hayat bulur. Bağımsız bir yargı erkinin ise ancak  bağımsız bir savunma ile mümkün olduğu da kabul edilmesi gereken bir gerçektir.

Avukatlık Yasamızda yapılması istenen bu değişiklikler,savunmayı iyileştirme veya güçlendirmeye yönelik olmadığı gibi aksine savunmayı bağımlı ve güçsüz hale getirecektir. Bu değişiklik metni ayrıca genç cumhuriyetimizin kuruluş felsefesine de aykırıdır.

Bir kez daha söylüyoruz,bu yanlıştan dönmek için hala geç değil,Baroları bölmeyi ve savunmayı güçsüzleştirmeyi amaçlayan  bu teklifin geri çekilmesine kadar mücadeleye devam edeceğimizi bildirir,her mesai saatinde iş alanımız olan Adliyelerin önünde saat 12.30 ila 13.00 arasında “Mesleğe saygı duruşunda bulunacağımızı kamuoyu ile paylaşırız."

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
8.07.2020
19:45

Evet yeter yetdiniz artık nasilda kendinizi biliyorsunuz,reis sonuna kadar devam hainlerin kuyruğuna basıldı Türkiye'yi asla durduramayacaksiniz!.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%56,41
Osmanlı halki


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.