Komşu Sıralamada İlk 10’da

Türkiye’de ilk kez ‘Kadın Güçlenmesi Endeksi (KGÜE)’ oluşturuldu. Buna göre kadınların kendilerini ‘en fazla güçlü hissettikleri’ iller sıralaması yapıldı. Düzce bir çok konuda olduğu gibi bu araştırmada da bölge illerinin gerisinde , 64. sırada yer aldı. Komşu Bolu ise ilk 10’a girdi.

 

 

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle 3 akademisyen Türkiye’de hangi ilde kadınlar kendisini daha güçlü hissettiğini araştırarak “Kadın Güçlenmesi Endeksi-KGÜF” oluşturdu.

 

Türkiye, iş gücüne katılım ve çalışmadan, sosyal hayat ve yönetim kademelerinde ağırlığının son derece düşük olmasına kadar ağır sorunlar yaşıyor. Çalışan kadınların önemli bir kısmı dahi gelirlerini eşlerine ya da aile büyüklerine veriyor.

 Çalışmada, evli, eğitimli ve yüksek hane halkı gelirine sahip kadınlar kendilerini daha güçlü hissettiği sonucuna varıldı. İşsizliğin yoğun yaşandığı illerde ve bölgesel eşitsizliğin yoğun olarak hissedildiği bölgelerde kadınların kendilerini daha az güçlü hissettikleri belirlendi. Ayrıca, yapılan istatistiksel analizler hem kişisel, hem yerel belirleyici unsurların kadın güçlenmesinde oldukça fazla önem arz ettiği sonucuna vardı.

Sonuçlara göre, Sinop, Isparta ve Afyonkarahisar’da yaşayan kadınlar kendilerini en güçlü hisseden üç il oldu. Batman, Muş ve Diyarbakır’da yaşayan kadınlar ise kendisini en az güçlü hisseden üç il oldu. Düzce ise 81 il sıralamasında kendilerini en güçlü hisseden kadınlar konusunda 64. sırada yer aldı. Komşu İl Bolu’nun ise ilk 10’a girmesi dikkat çekti.

 

Endeksin ortaya koyduğu diğer sonuçlar ise şöyle:

Kişisel seviyede; evli, eğitimli ve yüksek hane halkı gelirine sahip kadınlar kendilerini daha güçlü hissediyor.

Çalışan kadınlar kendilerini çalışmayanlara göre daha az güçlü hissediyor. Bu, Türkiye’de çalışan kadınların geleneksel aile yapısı ve modern ekonominin bindirdiği çifte yük (hem ev hem işteki yükümlülükler) altında ezildiklerini teyit ediyor.

İşsizliğin yoğun yaşandığı illerde ve bölgesel eşitsizliğin yoğun olarak hissedildiği bölgelerde kadınların kendilerini daha az güçlü hissettikleri anlaşılıyor.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.