Bakın davulcular bahşiş olarak eskiden neler alırmış

Ramazan ayının geleneksellerinden olan Ramazan Davulcuları, Ramazan ayının 15 olması dolayısıyla kapıları gezerek bahşişlerini topladı. Maniler eşliğinde davul çalarak kapıları çalan davulcular, eski ramazanları özlediklerini ifade ettiler.

Ramazan ayının 15 günü geride kaldı. Haliyle Ramazanın geleneksellerinden olan ve sahurda sokak sokak gezerek vatandaşları sahura kaldıran Ramazan Davulkcuları da bahşişlerini toplamak için sokağa döküldü. Kapı kapı gezerek bahşiş toplayan davulcular, tokmaklarını davullara vurarak maniler eşliğinde evlerden bahşişlerini istediler.

Eski ramazanları özlediklerini belirten davulcular, eskiden evlerden mintan, mendil, bol bahşiş aldıklarını belirterek günümüzde insanların bahşiş parasını zor verdiğinden yakındılar. Yıllardır Düzce’de davulculuk yapan Hakan Gür, Ramazan ayının 15’inde ve ramazan bayramında bahşiş topladıklarını belirterek; “Ramazan ayının artık 15’i geldi. Bizde ramazan davulcuları olarak ramazan ayının 15’inde ve ramazan bayramında bahşişlerimizi toplarız. Daha mahallenin başındayız ama henüz siftahımız yok. İlerleyen saatlerde olacak inşallah. Ben Düzce’nin birçok mahallesinin davulculuğunu uzun yıllar yaptım. İnsanlarımızı ramazan deyince davulu, davul deyince ramazanı özdeşleştirerek bizlere farklı bakıyorlar.Hem bu işi yapmaktan zevk alıyoruz hem de ekmeğimizi kazanıyoruz. Ramazanlar eskisi gibi değil. Eskiden gelenekler, görenekler, örf, adetler vardı. Eskiden havlu, çorap, mintanlar, basmalar verilirdi. Onları elimizdeki sırıklara bağlardık. O görüntüler daha başkaydı. Artık o gelenekler kalmadı. Artık her şey biraz daha maddiyata döküldü. Telefonlar çıkınca davula ne gerek var diyenlerde çıktı. Elimizden geldiği kadarıyla ramazanı yaşatmaya gayret gösteriyoruz” dedi.      


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.