Prof. Dr. Oğuzoğlu 18 Mart Özel Programına Konuk Oldu

Prof. Dr. Oğuzoğlu 18 Mart Özel Programına Konuk Oldu

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Gününe özel yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu ile Gündem Programının konuğu Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu oldu.

Düzce TV ekranlarında yayınlanan Mehmet İbrahimoğlu ile Gündem 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü özel programının konuğu Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu oldu.  

Çanakkale kıyılarına çıkartma yapan müttefik ordularına karşı Mustafa Kemal komutasındaki  direnişi zaferle sonuçlanan Çanakkale Zaferinin önemine vurgu yapılan programda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Çanakkale şehitleri özlemle anıldı.

"Şehit olacağını bile bile canını feda etmek her milletin yapabileceği bir iş değil"

"Şehit olacağını bile bile canını feda etmek her milletin yapabileceği bir iş değil" diyen Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu günün anlam ve önemine binaen gerçekleştirdiği konuşmasında şunları söyledi:

“Çanakkale Zaferi Türk Tarihi’nde çok büyük bir önemi olan olaydır. 250 bine yakın şehit verdik. Bu şehitlerimiz sayesinde düşman boğazı aşıp ülkemizi işgal edemedi. Dünyanın en büyük devletlerinin olduğu savaşta düşmana esir düşmedik onlar sayesinde. Üstün deniz gücüne sahip bir düşmana karşı ülkesini savunmak ve şehit olacağını bile bile canını feda etmek her milletin yapabileceği bir iş değil.”

"250 bine yakın şehidimiz oldu"

Çanakkale Zaferi’nde 250 bine yakın şehit verildiğini belirten Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, şöyle konuştu:

“Milli Savunma Bakanlığı verilerinde 60 bin şehit olarak görülüyor fakat kaynaklara göre 250 bine yakın şehidimiz olmuştur Çanakkale Savaşı’nda. Çevre illerden Düzce’den, Balıkesir’den Çanakkale’ye sonradan da birçok gönüllü gelmiş ve onların çoğu köylerine geri dönememişlerdir. Bizler bu bilgilere köylerdeki insanlardan da ulaşabiliyoruz. Onların da deyimiyle köylerinden 10 kişinin gittiğini ve hiçbirinin geri dönmediğidir. Ve bu aileler biz vatan toprağı için devletten maaş almayız diyen insanlar. Çanakkale Savaşı böyle derin bir anlam içeren savaştır.”

"Mustafa Kemal Atatürk savaşın en önde gelen ismi olmuştur"

Çanakkale Zaferi’nde Mustafa Kemal’in en önde gelen isim olduğunu belirten Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu son olarak şunları söyledi:

“Mustafa Kemal Atatürk savaşın en önde gelen ismi olmuştur. Bunlar tarihi belgelerle ve fotoğraflarla da ortaya konulmuştur. Onca subay ve komutanın arasında öne çıkmayı başarmış, liderlik ruhu olan biridir. Zaten bu başarısından dolayı Mustafa Kemal Albay rütbesine yükseltiliyor.”

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.