Uzmanından Ihlamur Demleme Tiyoları

Havaların soğamaya başlamasıyla birlikte hava değişimlerine ve soğuk havalara bağlı hastalıklarda kapımızı çalmaya başladı. Kış mevsiminde hasta olmamak için en çok tükettiğimiz bitki çayları arasında yer alan ıhlamurun da artık zamanı geldi. Ancak sağlıklı ıhlamur nasıl demlenir, ıhlamuru her defasında yeniden demlemek gerekir mi? Bu sorunların cevabını Yıllardır Düzce’de aktar olarak hizmet veren Hamit Sipahi’ye sorduk.

Yaz mevsimi sona erdi artık havalar iyiden iyiye soğumaya başladı.  Haliyle soğuk havalarla birlikte de grip ve çnezleden üst solunu m yollarına kadar bir çok hastalık insanları yatağa kadar götürür. Uzmanlarında tavsiye ettiği bitkisel tedavi ve takviyelerle kış mevsimi hastalıklarını hafif atlatmak hatta hasta olmamak yine elimizde. Bu noktada bitki çayları hem soğuklara bağlı hastalıkların tedavisinde yardımcı olurken hem de hasta olmamak için en iyi yöntem olarak yüzyıllardır insanlar tarafından kullanılıyor. Kışın en çok tüketilen bitki çaylarının başında ise ıhlamur geliyor. Peki ıhlamur nasıl demlenir, sağlıklı ıhlamur içmek için nelere dikkat etmek lazım sorularının cevabının Yıllardır Düzce’de aktar olarak hizmet eden Hamit Sipahi cevapladı. Hamit Sioahi; “Soğuk havalarda vatandaşlar en çok ıhlamur tüketiyor. Ihlamurun etkisini artırmak içinde karışım çaylarla yada kabuk tarçın, zencefil gibi bitkileri karışım halinde demleyerek tüketiyorlar. Öncelikle ıhlamurun toplama aşamasında güneşte değil gölgede kurutularak hava sirkülasyonu olan bir yerde kızışmasına izin vermeden gölgede kurutulmalı. Demleyeceğimiz zamanda demleyeceğimiz miktardaki ıhlamuru soğuk sudan geçirip tozdan arındırdıktan sonra kaynayan suya atıp suyla birlikte 4-5 dakika kaynaması kafidir. İçindeki vitamin ve mineralleri suya salması adına. Daha sonrasında aynısını muhafaza ederek defalarca doldurup doldurup içebilir insanlar. Limonla da tatlandırıldığında aromatik bir lezzet kazanır. Bunun içersine çubuk tarçın, boğazları yumuşatması için çok daha faydalı olur. Bitkisal çayların yan etkisi olmadığı gibi hepsi kullanılabilir. Ancak ıhlamurun içine koyacağımız zencefil ile, zerdaçal ile, taze zencefil ve zerdalçalı rendeleyerek ıhlamur ile kaynatarak ta kullanılırsa çok daha etkili olur” dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
4.11.2019
11:43

Aynı bitkisel kür uzun süre kullanılmamalı. Ihlamur uzun süre kullanımda tansiyonu yükseltir. Limonla birlikte içilmesi tansiyonu dengelemek içindir.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%52,53
ömer sivrikaya


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.