Çiçek`ten bayram öncesi önemli uyarılar

Çiçek`ten bayram öncesi önemli uyarılar

Çiçek`ten bayram öncesi önemli uyarılar

Çiçek cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimlerinin yasak olduğunu vurguladı. Kurban atıklarının çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmaması, kanalizasyon kanallarına dökülmemesi telkininde bulundu. 

 

DAMIZLIK DİŞİ HAYVAN KESİMİ YASAK

Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların hayvan pazarına götürülmesinin ve kesiminin yasak olduğun udile getiren Çiçek “İlimize diğer İllerden kurbanlık hayvan girişi yaklaşık bin adet küçükbaş hayvan ve 3 bin 500 adet büyükbaş hayvan olmakla beraber, toplamda İlimizde yaklaşık 2 bin 500 küçükbaş ve 10 bin 000 adet büyükbaş hayvanımız kurbanlık olarak değerlendirilecektir. Bu bağlamda  yoğunlaşacak olan hayvan hareketleri ve bu hareketlere bağlı olarak yaşanması muhtemel olumsuzlukların önüne geçebilmek amacı ile gerekli olan önlemler alınmış olup, işletmeler ve hayvan pazarımızda kontroller sıkı şekilde yapılmıştır. Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların hayvan pazarına götürülmesi ve kesimi yasaktır” dedi. 

 

BU KURALLARA UYUN

Kurban kesimi sırasındaki yasal yükümlülükler ve dikkat edilmesi gereken hususlar ile ilgili de açıklamalarda bulunan Çiçek “İl dışına gidecek veya İl dışından gelecek hayvanlar için, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden Veteriner Sağlık Raporu alınması gerekmektedir. Aynı İl içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde Hayvan Pasaportunun, küçükbaş hayvan nakillerinde ise Nakil Belgesinin bulundurulması gerekmektedir. Kesilecek olan kurbanlığın küpeli ve kayıtlı olmasına dikkat edilmelidir. TÜRKVET'te kayıtlı hayvanların tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerinin sorgulanabilmesi amacıyla Bakanlığımızca https://hayvanbilgi.tarim.gov.tr/  web sayfası hazırlanarak kullanıma açılmış olup, söz konusu bilgiler e-devlet üzerinden de sorgulanabilmektedir. Ayrıca hayvan sahiplerinin, kesilen hayvanlarını küpe numaraları ile birlikte İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 7 (yedi) gün içinde bildirmeleri gerekmektedir. Kesimler ruhsatlı mezbaha ve kombinalarda veya Kurban Hizmetleri Komisyonları tarafından belirlenen geçici kesim yerlerinde Veteriner Hekim kontrolünde yapılacaktır. Vatandaşlarımızın cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kesim sırasında iç organlarda hastalık belirtisi olabilecek herhangi bir değişiklik görülürse mutlaka Veteriner Hekime danışılmalıdır. Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar kalın poşetler ile çöpe atılmalı veya sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir” diye konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.