Geçmişte Yapılan Hatalı Budamaları Düzeltiyoruz

Geçmişte Yapılan Hatalı Budamaları Düzeltiyoruz

Düzce’de sürekli yaşanan ağaçların dallarının kesilerek gövdelerinin bırakıldığı budamalarla ve özellikle parklardaki ağaç kesimleriyle gündeme gelen yeşil katliamı spekülasyonlarına Düzce Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak noktayı koydu. Albayrak, ağaçların budanması ve çürümüş ağaçların kesilmesiyle birlikte insanların hayati tehlikeye sokacak etkenlerin ortadan kaldırıldığını söyledi.

Düzce’de sabah saatlerinde başlayan Avni Akyol ve İnönü parklarındaki ağaçların kesilmesi ve budama ile ağaç katliamı spekülasyonlarına Düzce Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak açıklama yaptı. Yapılan ağaç kesimi ve budama işlemi ile ilgili bilgiler veren Düzce Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak; “Kent ağaçlandırması insanların hizmetine sunulmak için yapılan çalışmadır. Ancak kent ağaçlandırmasında ağaçlar kendi başına bırakılmaz. Kentin dokusuna uygun, insanlarına hayatlarını tehlikeye atmayacak kontrol altında tutulması gerekir. Bizde parklarımızda bunu yapıyoruz. Yeşil Düzcemizin her yerinde ağaçlar var. Ancak bu ağaçlar çok dengesiz büyümüş. Yani kök gövde dengesini koruyamıyorlar. Devrilme tehlikesi oluyor bazılarında da içten çürümüş, mantar yapmış ağaçlarında temizliğini yapıyoruz. Biz bunu kendi başımıza yapmıyoruz. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinden her bir ağaç için ayrı ayrı budama ile ilgili raporlar aldık. Bu raporlar doğrultusunda budama yapıyoruz. Budama çalışması da ağaçlara sağlığını getiriyor, insanlara hayati tehlike oluşturan dalların kaldırılmasını getiriyor. Bazı ağaçlarda da görüldüğü gibi konsol mantarlar var. Eğer bir ağaçta konsol mantar varsa o ağacın işi bitmiştir. Mantar oluşması için ölü doku lazım. Buradaki ağaçların bazılarında bu mantarlardan bol miktarlarda var. Eğer bu ağaçları kaldırmazsak insanların üzerine devrilme ihtimali var. İnsanlar şimdiye kadar devrilmediğini de söylüyorlar. Şimdiye kadar devrilmemesi bundan sonra devrilmeyeceği anlamına da gelmiyor. Biz sağlıklı bir ortam sunmak için elimizden gelen gayreti sunuyoruz. Budamayı da rast gele yapmıyoruz” dedi.

 

“Geçmişte yapılan hatalı budamaları düzeltiyoruz”

Düzce’de ağaçların yapraklı kısımlarının kesilerek sadece büyük dallarının ve gövdesinin kalması ve görüntü kirliliği oluşturması ile ilgili olarak ta açıklama yapan Düzce Belediyesi Park Bahçeler Müdürü Kenan Albayrak; “Şimdiye kadar yapılan budama şekli doğru değil aslında. Ama ya ağacın doruğu kırılmış mecburiyetten o şekilde budanmış ya da işletmeci tarafından yanlış budanmış. Bu da İnönü parkındaki ağaçlarda daha çok var. Bu yanlış bir budama. Biz bir taraftan da geçmişte yanlış budamaları da düzeltmeye çalışıyoruz. Budamaya maruz kalan kalın dallar budandığı yerden çürümeye başlıyor ve kabuğun üzerinde sürgün sürüyor. O sürgüyü ben orada büyüttüğüm sürece hayati tehlike o0luşturuyor. Ben o tehlikeyi bertaraf etmek için çalışmayı yapıyorum. O canlı ağacı kaldıramayacağımız için tedavi ederek muhafaza etmeye çalışıyoruz.

 

“Ihlamur ağacı yerinde kalacak, tehlikeler bertaraf ediliyor”

Düzce ve Avni Akyol Parkı ile özdeşleşen Ihlamur ağacına yapılan budama ile ilgili olarak ta bilgiler veren Kenan Albayrak; “Ihlamur ağacına şekil budaması ile potansiyel tehlikesini bertaraf etmek için çalışma yapıyoruz. Çok dengesiz büyümüş bir ağaç. Ağaçların dallanma yapıları V şeklinde değil de U şeklinde olmalıdır. Sebebi ise V şeklindeki dallanmada arada sıkışan yapraklar nedeniyle ayrılan kısımda mantar oluşumu hızlanır ve ağacı çürütür. Ağacın içini göremiyoruz. Ne zaman yıkılacağını da anlayamıyoruz. Zamanında hiç budanmamış, devasa büyümüş. Şimdi ekiplerimiz ıhlamur ağacının sağlığını bozmadan kontrol altına alıyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
20.11.2019
08:52

kenan bey geçmişteki hataları düzeltmeye koskoca istanbul büyük şehir belediyesini bırakıp düzceye gelme sebebin bumuydu.yani düzcede kimse düzgün iş yapmamış sen istanbul büyük şehir belediyesi park ve bahçeleri bırak düzceye gel, neymiş düzcede geçmişte yapılan hataları düzeltecekmiş. istanbulu bitirdim düzceyi yemeye geldim de şuna da o zaman inanalım. aklımdayken şahsına araç tahsisi yaptımı düzce belediyesi malum altında özel aracın olmazsa yaylaları gezemezsin.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%46,69
seni tanıyanlar bilir ne ..... olduğunu


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.