Opr Dr.Muhammet Duranel: Beyin Kanamaları İnsanın Hayatını Tehlikeye Sokabilir

Opr Dr.Muhammet Duranel: Beyin Kanamaları İnsanın Hayatını Tehlikeye Sokabilir

Mehmet İbrahimoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Sağlık Rehberi programının bu haftaki konusu Beyin ve sinir hastalıkları oldu. Çağsu hastanesi doktorlarından Beyin ve Sinir Cerrahizi uzmanlarından Opr. Dr. Muhammet Duranel konuk oldu. Duranel önemli konularda açıklamalarda bulundu.

Her hafta Çarşamba günleri Mehmet İbrahimoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Düzce TV’de yayınlanan Sağlık Rehberi programının bu haftaki konusu Beyin ve Sinir hastalıkları oldu. Düzce Cağsu Hastanesi doktorlarından Opr. Dr. Muhammet Duranel’in konuk olduğu programda Beyin Cerrahisi alanında bir çok hastalık konuşuldu. Duranel yaptığı açıklamada beyinin korumalı bir kutu gibi olduğunu trafik kazalarında öncelikle beyin ile ilgili bir çalışmanın yapıldığını eğer sıkıntı oluyorsa günün hangi saati olursa olsun olaya müdahale de bulunduklarını dile getirdi.

Opr. Dr. Duranel ayrıca Beyin Cerrahi alanında hangi hastalıklara bakıldığını da izleyenlere aktardı. Duranel şöyle devam etti:

Beyin cerrahisini sadece fıtıklarla ilgileniyormuş gibi insanlar düşünüyor. Aslında bu böyle değil. Beyin cerrahı branşı beyin ve sinir hastalıkları diye geçiyor. Zaten bel fıtıklarının ve boyun fıtıklarının ilgi alanımıza girmesinin sebebi de omur ilik denen o yapıya fıtık parçalarının temas etmesi ve siniri rahatsız etmesinden kaynaklanıyor.

Onun haricinde beyin cerrahisi kafa içerisinde bulunan beyin dokusunun her türlü hastalığı ile ilgilenebilir. Beyin Tümörleri, Beyinde damar balonuna bağlı rahatsızlıklar, Damar Yumağı adını verdiğimiz rahatsızlıklar, Beynin damar hastalıkları bizim ilgi alanımıza giriyor. Bunların çoğunluğu cerrahi ile tedavi edilen hastalıklar. Nörösüroloji ile nörolojiyi birbirinden ayıran ana nokta Nörölojinin de beyin hastalıkları ile ilgilenmesi fakat onların cerrahi bir branşı olmamasından kaynaklanıyor. Biz işin cerrahi kısmındayız. Yani ameliyat kısmındayız. Beyin tümörü ameliyatları yapabiliyoruz. Anerizma dediğimiz ameliyatları yapabiliyoruz. AVM hastalıkları dediğimi o damar yumağı ameliyatlarını yapabiliyoruz. Kafda su toplama dediğimiz rahatsızlığın ameliyatlarını yapabiliyoruz. Aklınıza gelebilecek beyin ile ilgili cerrahi olabilecek ne varsa beyin cerrahisi ilgilenir. İnsanoğlunun bir bedenininde en önemli nokta beyindir. Yüce rabbim onu bir muhafaza içerisinde tutmuş. Beynin etrafında bir zar var. Zarın etrafında kemik var. Üzerinde kafa derisi denen bir deri ile koruma altına alınmış. Fakat trafik kazalarında maalesef Kafaya alınan darbeler ölümcül olabiliyorlar. Özellikle beyin kanamaları bir şekilde insanın hayatını tehlikeye sokabiliyor. Bu kapalı kutu ve muhafazalı bölgede oluşabilecek küçük kanamalar dahil herneasyon dediğimiz bir olaya sebebiyet verdiği için ani ölümlere sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden trafik kazalarında mutlaka ve mutlaka kafa travması olup olmadığını değerlendirilmesi gerekir. Bununla ilgili yapılabilecek şey tabiî ki bir acil hekimine başvurmak gerekirse o esnada eğer bilinç bulanıklığı gibi bir problem varsa yada direk röntgen ile kafa kırılmasından şüpheleniliyorsa mutlaka bir bilgisayarlı tomografi ile tomografi çekilip kırılma olup olmadığına bakılması gerekiyor. Arkasından tabi gerekirse o an için bir beyin cerrahı da olaya yetiştirilir zaten. Yani biz gecenin her saatinde günün 24 saatinde icabçı olarak travmalarda hazır olmak zorundayız. Konsültan hekimi olarak biz çağrıldığımız zaman gideriz ve hastalarımızı değerlendiririz. Bir trafik kazası var ise. ‘ dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.