Sarıkaya Mağarası Görenleri Büyülüyor

Sarıkaya Mağarası Görenleri Büyülüyor

Düzce’nin Yığılca ilçesinde bulunan Sarıkaya Mağarası görenleri büyülüyor. Batı karadeniz bölgesinin en büyük mağarası olan Sarıkaya Mağarası, kireçtaşları ve kum taşlarının kontalığında eğitim olarak gelişen su geçiş yolunu içinde barındıran içinde şelalesi olan Türkiye’nin ender mağaralarından biri.

 

Batı Karadeniz bölgesinin en büyük mağarası olan Sarıkaya Mağarası, kireçtaşları ve kumtaşlarının kontağında kireçtaşlarının doğrultusu ve dağılımı yönünde eğimli olarak gelişti. İki birimin dokunağında zayıf zondan giren su, bir yandan kireç taşlarını eritmiş, diğer yandan alttaki gevşek marn ve kumtaşlarını fiziksel olarak aşındırması ile görenleri büyülüyor. Kireçtaşları ve kumtaşlarında derine doğru kazılma ile oluşan Sarıkaya Mağarası aynı zamanda bir su geçiş yolu bulunan ender mağaralardan birisi.  Toplam uzunluğu 717 metre olan mağaranın ana galeri uzunluğu 510 metre, genişliği 100 metre, boyu 75 metre, tavan yüksekliği 40 metredir.  Salonda iki gelişim dönemine ait fosil ve genç damlataş şekilleri bulunuyor. Salonun ortasında Aksu Çayı’ndan gelen derenin oluşturduğu yaklaşık 25 metre yükseklikten dökülen şelale ve ikinci evreye ait bir vadi bulunuyor  Melen Çayı tarafından derince yarılmış plato karakterinde bir düzlüğün üzerinde düden konumunda bulunan mağara, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1. Derecede sit alanı olarak tescilendi.

 

Rehber Savaş Candan Sarıkaya mağarası batı karadeniz bölgesinin en büyük mağarası. Türkiye’nin de en büyük 10’uncu mağarası. Düzce’ye 35, Yığılca’ya 11 kilometre mesafede Geçtiğimiz yıl küçük salonu turizme açıldı. Büyük salonda en kısa zamanda restorasyon çalışmaları yapılıyor. Turizme açılacak. Mağara yüksekliği 100, genişliği yaklaşık 50 metredir. İçerisinde bir tane şelale barındırıyor. Vatandaşların ilgisi yoğun. Mağara 4 mevsim turizme açık. İsteyen arkadaşlar vatandaşlar 4 mevsim buraya gelip ziyaret edebilirler. Dedi.

 

 

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.