Türk Lirası Dolar Karşısında Büyük Değer Kaybetti

Türk Lirası Dolar Karşısında Büyük Değer Kaybetti

Türk Lirası Dolar Karşısında Büyük Değer Kaybetti

Türk Lirası dolar karşısında gün içinde büyük değer kaybetti. 1 Amerikan Doları 7,16 Türk Lirası’ndan işlem gördü. Altın fiyatları dün kırdığı rekorun ardından bugün de gündemde.

Türk Lirası'nın Amerikan Doları ve Euro karşısındaki değer kaybı sürüyor. 1 Amerikan Doları bugün piyasalarda 7,16 Türk Lirası'ndan işlem gördü. Euro ise şimdiye kadarki en yüksek seviye olan 8,46 Türk Lirası düzeyine çıktı. Böylece Türk Lirası'nın bu yıl içinde Dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 18 oldu.

Altının gram fiyatı dün, 485 lirayla rekor seviyeye çıkan ve daha sonra günü yüzde 3,9 kazançla tamamladı. Altın uzmanları, teknik açıdan altının ons fiyatında 2.075 doların direnç konumuna gelebileceğini ifade ederek, gram altında ise 450-490 lira bandının izleneceğini kaydetti. Bugün 484 liradan güne başlayan gram altın, öğleden sonra sert düştü ve 475 lira seviyesine çekildi.

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez: Öngörmek ne yazık ki mümkün değil

Ünlü ekonomist Mahfi Eğilmez, dolar, euro ve altında son dönemde yaşanan artışın nedenlerini yazdı. Kişisel internet sitesinde bir yazı yayınlayan Eğilmez, artışın nedenleri arasında son 5-6 yılda ekonomide artan riskler, Merkez Bankası’nın döviz rezervlerindeki düşüşü gösterdi.

Mahfi Eğilmez yazısında, “Her zaman önümüze gelen kritik soru şudur: Dolar, bütün paralara karşı değer kaybederken Türk Lirasına karşı niçin değer kazanıyor? Bunun temel nedenleri arasında birçok mesele var: (1) Türkiye, son 5 -6 yıldır riskleri artan bir ekonomi. Bunu piyasalar bir şekilde kanıksamış bulunuyor. Ne var ki son dönemlerde sürekli yeni riskler ortaya çıktıkça endişeler artıyor. (2) Merkez Bankası’nın rezervlerinde gerileme var. Bu da piyasalarca kanıksanmış bir durum. Buna karşılık son dönemlerde swap hariç net rezervlerin ekside seyretmesi tereddütler yaratıyor. (3) Kamu bankalarının kurları düşük tutmak için döviz satarak açık pozisyona girmiş olmaları ilk iki riske göre çok daha yeni bir risk. Ne var ki yeni olması tereddüt yaratmaması anlamına gelmiyor. (4) Bir süredir piyasada TL darlığı yaratılarak dövize talep düşük tutulmaya ve kurlar frenlenmeye çalışılıyordu. Riskler artmaya başladıkça yatırım sahipleri ne pahasına olursa olsun TL satıp döviz almak isteyince bu hamle kurları yukarı itti.

Bundan sonra ne olur? Bunu öngörmek ne yazık ki mümkün değil. Çünkü işler öngörülebilir olmaktan çıkmış bulunuyor. Öngörülebilir olmaktan çıkmış bir ekonomide riskler arttığı için maliyetler de artacak demektir” ifadelerine yer verdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN İLK YORUM

Ayasofya Camii'nde kıldığı cuma namazı sonrası dolar kurundaki aşırı artışı değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dışarıdaki düşmanlar yetiyor, içeride destekleyenler var" dedi. Türkiye'nin 105 milyar dolar rezervi olduğunu belirten Erdoğan, "Dimdik ayaktayız" ifadelerini kullandı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.