'Gezi Parkı'ndaki '200'lüklerin sırrı

'Gezi Parkı'ndaki '200'lüklerin sırrı

Mayıs ayı sonunda Taksim Gezi Parkı ile başlayan ve kısa sürede dalga dalga ülkeyi saran protestoların kimler tarafından organize edildiği merak ediliyordu. Özellikle içki satışı yapan esnaf, ?Gün boyu 200 TL'lik banknot bozuyoruz. Artık bozuk para yetiştiremiyoruz? diyerek ilginç bir noktaya dikkat çekmişti! Çoğunluğuöğrenci olan kalabalığın 200 TL'lik banknotları nasıl elde ettiği cevap bekleyen sorular arasındaydı. ATM'ler bile nadiren 200 TL'lik banknot verirken, bu kadar büyük para Gezi Parkı'na nasıl gelmişti? Ya da kim tarafından getirilmişti? Bu arada, protestoların arka planına işaret eden Hükümet, dış güçlere dikkat çekiyordu. İşte o dış güçler arasında biri var ki, dünyanın birçok bölgesindeki isyanlarda karşımıza çıkıyor.

Bu ABD merkezli oluşumun orijinal adı ?National Endowment for Democracy? (NED)... Yani, Demokrasi İçin Ulusal Bağış Örgütü...Bu örgütü incelediğimizde de taşlar yerine oturuyor. Ukrayna ve Gürcistan'daki renkli devrimlerin yanı sıra Sincan-Uygur'da yüzlerce Türk'ün ölümüyle sonuçlanan olayları mercek altına aldığımızda, karşımıza yine NED çıkıyor. 1983 yılında kurulan NED'in hedefi, dünyanın dört bir yanındaki ?sivil toplum kuruluşlarına? maddî yardım sağlayıp ?demokrasiyi teşvik etmek? şeklinde belirlenmiş. İç savaşları finanse eden NED'in Kurucu Başkanı, Tarihçi Allen Weinstein da, ?Bugün bizim yaptıklarımız 25 yıl önce gizli yapılıyordu. Artık sivil toplum örgütleri kurarak, gençlerle bu işleri halledeceğiz? sözleriyle hedeflerini doğruluyor. Türkiye'de on binlerce vatandaşın ölümünden sorumlu olan PKK'yı da NED'in finanse ettiğiiddialar arasında... Dünyada birçok darbenin baş sponsoru olarak kabul edilen kuruluşun, Gezi olayları üzerine gözünü Türkiye'ye çevirdiği iddia edildi.

KESEYİ AÇTILAR AMA!..
Türkiye'de birçok sivil toplum kuruluşuna kaynak sağlayan NED'in yetkilisi, bir Türk gazetesinin ?muhabir yetiştirme programı?na destek vereceğini açıklayıp, ülkemize duyduğu yakın ilgiyi dile getirmişti. Bu ilgi Gezi Parkı gösterileri ile daha da arttı. Darbe ve isyanların finansörü NED'in, Gezi olayları için de kesenin ağzını açtığı kaydedildi. Özellikle, öğrenci ve işsiz olan göstericilerin direnişini güçlü tutmak için kuruluşun elini cebine atmaktan çekinmediği savunuldu. Bu iddiaya dayanak olarak da Taksim esnafının ?200 TL'lik banknot? isyanı gösteriliyor.

EYLEMCİLERE HARÇLIK
NED, daha önce halk direnişlerini teşvik ettiği ülkelerde protestoculara harçlık vermeyi ihmal etmemişti. Aynı senaryo Gezi Parkı için de uygulandı. Taksim'de havada uçuşan 200 TL'lik banknotların NED tarafından servis edildiği belirtildi. Ancak, bu kuruluşun kirli planı uzun sürmedi. Direnişin birkaç gün içinde zayıflaması ve vatandaşların sağduyusu ile birlikte Hükümet'e duyulan güven, 'devrim hayali'ni suya düşürdü. Ortaya çıkan son tablo ve Taksim Gezi Parkı'nın boşaltılması üzerine NED, çareyi Türkiye'den uzaklaşmakta buldu.

KİMLERİ DESTEKLEDİ?
NED'in 2010 yılından itibaren Türkiye'de desteklediği örgütler şunlar:
- Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'na 55.500 dolar
- Uluslararası Cumhuriyet Enstitüsü'ne 700.000 dolar
- Uluslararası Demokratik Örgütü'ne 600.000 dolar
Sınırsız Basın Özgürlüğü için 58.200 dolar.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.