TEKNOLOJİ NE ALEMDE ... ?

TEKNOLOJİ NE ALEMDE ... ?

Facebook'un birinciliği Twitter'a kaptırdığı tek ülke

Facebook, neredeyse bulunduğu her ülkede birinci sırada. Ancak Çin, Rusya, Brezilya, Polonya, Güney Kore ve Vietnam GİBİ bazı ülkelerde birinciliği yerel sosyal ağlara kaptırmış durumda.comScore verilerine göre, Facebook'un birinciliğini rakibi Twitter'a kaptırdığı tek ülke ise Japonya.Japonya kullanıcı profili açısından da dünyanın geneline göre oldukça farklı bir yapıya sahip. Çünkü orada oyun tabanlı mobil sosyal ağlar da Twitter ve Facabook'tan daha popüler.

Şifreniz gözünüz olacak!

IBM'den David Nahamoo'nun öngörüsüne göre 5 yıl içinde şifrelere ihtiyaç kalmayacak ve bugün şifre girerek kullandığımız birçok şeyi gözümüzle açabileceğiz.Her insanın kendine özgü biyometrik kimliği olduğuna dikkat çeken Nahamoo, bugün için günlük hayatta bu teknolojinin yaygın bir şekilde kullanılmadığını; ancak 5 yıl sonra iPad'lerden, video oyunlarına ve hatta arabalara kadar birçok alanda biyometrik kimliğin yoğun bir şekilde kullanılacağını kaydetti.Android 4'ün ortaya çıkmasıyla beraber yüz tanıma teknolojisinin de cep telefonlarında yaygın bir şekilde kullanılması bekleniyor.Bu sayede şifre girerek telefonlarını açmak yerine, kullanıcılar gözleriyle aynı işlemi gerçekleştirebilecek.

Bu ülkede korsan film serbest

Hollanda hükümeti bir süredir ülkede korsan film ve müzik indirilmesini yasaklayacak bir yasa için uğraşıyordu. Ancak bu öneri, vatandaşların gizlilik haklarını kısıtladığı gerekçesiyle şimdilik rafa kaldırıldı. Şimdi bunun yerine bir alternatif üretmek için uğraşıyorlar.Çoğu ülkedede olduğu gibi Hollanda'da da müzik ve film indirmek oldukça popüler. Öyle ki, tüm nüfusun yüzde 30'u internetten korsan içerik indiriyor. Şu anda, Hollanda'da kişisel kullanım için müzik ve film indirlmesi bir "adil kullanım hakkı" ve yasa önünde suç sayılmıyor. Ama yine de bu indirmelerin önünü kesmek ve bunu yasadışı hale getirmek için bir yasa tasarısı her zaman gündemdeydi.Konu son birkaç ay boyunca ateşli tartışmalara neden olsa da, geçtiğimiz gün yasaya karşı çıkanlar bu konudaki ilk savaşlarını kazandı ve kişisel kullanım için indirilen müzik ve filmler Hollanda'da serbest kaldı.Parlamentonun yasayı kabul etmemesindeki en büyük neden ise, serbest bilgi akışını kısıtlamak ve vatandaşlarının indirme yayıp yapmadığını kontrol etmenin bir gizlilik işgali olarak görülmesi. Ama parlamento yine de daha önce Amerika ve Almanya'da gördüğümüz gibi yasadışı indirmeyi takip eden telif hakkı sahipleriyle başlarının derde girmesindende oldukça tedirgin.Her ne kadar şimdilik "indirme dostları" savaşı kazanmış olsa da, Güvenlik ve Adalet Bakanlığı yaptığı açıklamada şekli değiştirilmiş ama içeriği aynı olan yeni bir yasayı tekrar masaya süreceğini açıkladı...

Google kendine ceza kesti

Google hakkında ortaya atılan son iddia, şirketi zor durumda bırakabilir. SEO Book'a göreGoogle kendi politikalarını ihlal etti ve blog yazarlarına Chrome'u öven yazılar yazmaları karşılığında para verdi. SEO Book'un raporunda, Google'ın reklamcılık firması Unruly'nin, blog yazarlarına sponsor olduğu ve "Chrome'un küçük işletmeler için ne kadar faydalı olduğu" hakkında, Google tanıtıcı videolarla süslenen bol bol yazı yazmaları için para ödediği iddia ediliyor. Yani bir nevi "teşvik primi" verdiği söyleniyor.Google'ın bloglara sponsor olmasını belki kabul edilebilir bulabilirsiniz. Ama bu durumda bile önemli bir sorun çıkıyor karşımıza. Yazarların, yazılarında Chrome'un indirme sitesine verdiği linklerin, sponsorluk sonucunda verildiğini anlamamız için "nofollow" olmaları gerekiyor. Çünkü nofollow linklerin özelliği, yönlendirdikleri sayfaların PageRank (Sayfa Sıralaması)'ini yükseltmemeleri. Fakat bazı linklerin nofollow olmadığı ortaya çıkmış.Bu yazarların hatası da olabilir ama Google, bu durumu kendine has bir biçimde çözmeye çalışıyor: Kendini cezalandırmak... İnternet devi, Chromeindirme sayfasının PageRank'ini, dün itibarı ile 0'a indirdi ve 60 gün boyunca düşük tutacağının sözünü verdi.

Kablosuzlarda korkutan açık

Eğer evinizde kablosuz ağ destekli bir modeminiz veya yönlendiriciniz varsa ve ağa yeni katılan kablosuz ağları eklemek için cihazların WPS(WiFi Protected Setup) özelliğini kullanıyorsanız size kötü bir haberimiz var.ABD Bilgisayar Acil Durum Hazırlık Takımı (US-CERT) bu hafta yaptığı bir uyarıda WPS sisteminde bulunan bir açık dolayısı ile saldırganların kablosuz ağ şifrenizi ele geçirebileceğini bildirdi.WPS protokolü, kablosuz ağlar konusunda tecrübesiz kullanıcıların cihazlarını ağa kolayca dahil edebilmesini sağlayan bir özellik. Fakat protokoldeki PIN doğrulama sisteminde yer alan bir tasarım hatası yüzünden saldırganlar, doğru PIN'i elde edebilmek için gereken brute-force* saldırısının süresini büyük oranda azaltabiliyorlar. Hata sayesinde saldırganlar sekiz haneden oluşan PIN'in ilk dört hanesinin ne zaman doğru olduğunu kolayca anlayabiliyorlar.Belirli sayıda yanlış PIN girişinden sonra sistemin gerekli kilit mekanizmasına sahip olmaması yüzünden bazı yönlendiriciler brute-force saldırısına karşı korumasız kalıyorlar.Söz konusu açık için şu anda herhangi bir çözüm yok. Kullanıcıların şimdilik WPS özelliğini devre dışı bırakması ve WPA şifreleme kullanması tavsiye ediliyor. Konu hakkında üreticilerden de herhangi bir açıklama gelmediğini belirtelim. Tavsiyemiz, yönlendiriciniz veya modeminiz için yeni bir Firmware sürümü çıktığında güncellemeniz yönünde.*Kaba kuvvet saldırısı olarak da bilinen bu saldırıda, aynı anda binlerce şifre denenerek doğru şifre tespit edilmeye çalışılıyor.

Facebook kendi messenger'ını yaptı

Facebook arkadaşlarınızla konuşmanıza izin veren Windows uygulaması Messenger For Windows, internete sızmasının ardından sosyal dev tarafından resmen indirmeye sunuldu. Anlaşılacağı üzere uygulama,Facebook web sitesinden bağımsız olarak çalışıyor.Facebook'un İngilizce yardım merkezi sayfalarında indirmeye sunulan Messenger For Facebook, profilinizdeki uyarıları ve Ticker'ı gösterebiliyor.Windows Live'dan bir miktar pazar payı çalmayı uman yeni istemci, kullanıcıyı Facebook'a daha bağlı hale getirmek ve Facebook'da daha çok zaman harcamasını sağlamak amaçlarını güdüyor. Bunun yanında Facebook web sitesi açık değilken dahi uyarılar, mesajlar ve arkadaşlık istekleri göstererek daha fazla kullanıcı geri dönüşü sağlamayı ümit ediyor.

Facebook'ta sizi kim silmiş

Bir zamanların "MSN'de beni kim engellemiş?" şeklindeki sorusu, bu günlerde "Facebook'da beni kim silmiş?"e dönüşmüş durumda. Size tanıtacağımız eklentinin geriye dönük çalışmadığını hemen belirtelim. Ancak eklentiyi yükledikten sonraki zamanlarda sizi silenleri veya hesabını kapatanları görebiliyorsunuz. Araç, aynı zamanda gönderdiğiniz arkadaşlık isteklerini de listeliyor ve kabul edilmediğinde sizi bilgilendiriyor.Unfriend Finder adındaki "user script", Chrome, Firefox, Safari, IE ve Opera'da çalışıyor. Chrome'da sadece bir eklenti yüklemeniz yeterli oluyor, Firefox'da ise öncelikle Greasemonkey'i yüklemelisiniz.Herhangi bir arkadaşınız sizi sildiğinde, bunu bir Facebook uyarısı olarak alıyorsunuz (uyarıyı dilerseniz kapatabilirsiniz).

Bilgisayara giriş şifresi görüntülü oluyor

Windows 8'in tasarımında çalışan mühendislerden biri tarafından internet blogunda yapılan açıklamada, tablet bilgisayar ve akıllı cep telefonlarının açılışında girilmesi gereken şifrelerin harf ya da rakamlardan değil resimlerden oluşacağı belirtildi.Kullanıcıların ürünleri çalıştırabilmeleri için, tercih ettikleri bir görsel üzerinde belirli hareketleri ardarda yapmaları gerekecek.Örneğin, seçilmiş bir fotoğrafın beş ayrı noktasına doğru sırayla dokunulmadığı sürece akıllı telefonu kullanmak mümkün olmayacak.

DAHA GÜVENLİ DAHA BASİT

Window 8'de yer alacak yeni özelliği tanıtan mühendis Zach Pace, birçok kullanıcının tercih ettikleri basit şifrelerin yerine, alt edilmesi daha güç bir güvenlik uygulaması sunmayı hedeflediklerini söyledi.Pace ayrıca dokunmatik ekranlarda harf ve rakamlardan oluşan şifre girişinin kullanıcılar tarafından zahmetli bulunduğunu, yeni uygulamayla şifre girme sürecinin kolaylaşacağını belirtti.Surrey Üniversitesi'nden Profesör Alan Woodward, yeni şifre sistemine dair ilk hesaplamaların, güvenlik açısından eski şifre düzenine göre bir eksiklik olmadığını ortaya koyduğunu söylüyor.Sophos güvenlik şirketinden Graham Cluley ise, uygulamanın daha "ilginç ve kolay" olmasına rağmen yeni güvenlik zaafları doğurabileceğini düşünüyor.Cluley, bankamatiklerde yaşanan, kullanıcıların şifrelerinin el hareketlerinin izlenerek tespit edilmesi durumuyla, görüntülü şifre kullanımı sırasında da sıklıkla karşılaşılabileceğini söylüyor.

Facebook gizlilik sözü verdi

Facebook'un İrlanda ve Avrupa'daki veri koruma hukuku çerçevesinde genel olarak sorumluluklarını yerine getirdiği bildirilen raporda, milyonlarca kişinin kullandığı sosyal paylaşım ağının gizlilik politikası uygulamalarını "en iyi" hale getirmek için bir takım değişiklikler de önerildi.Kullanıcıların fotoğrafların etiketlenmesi üzerindeki kontrolü, kişisel bilgilerin reklam amaçlı kullanılması ve şeffaflık gibi konularda değişiklik önerilerinin yer aldığı raporda, sitedeki gizlilik politikası bilgilerinin daha anlaşılır olması da istendi.Gizlilik politikasında gerekli değişiklikleri yapmayı ve bu konuya öncelik vermeyi kabul eden Facebook'un 6 ay içinde, özellikle kullanıcılara kendi sayfaları üzerinde daha fazla kontrol yetkisi verecek adımları atması gerekiyor

Telefonlar beynimizi okuyacak

IBM'in teknolojinin geleceği öngörülerinde şifreler yerine biyometrik sistemlerin kullanılacağı, dijital ayrımının ortadan kalkacağı ve akıllı telefonların zihnimizi okuyacağı yer alıyor. Hem de bunların 2016'ya kadar gerçekleşeceği savunuluyor.Akıl okuyan telefonlar: IBM'in öngörülerine göre, EKG teknolojisinin getirdikleri ve diğer alıcılar yardımıyla akıllı telefon gibi cihazlar doğrudan zihinsel komutları algılayabilecek. Kullanıcılar birini aramak ya da bilgisayar ekranındaki fare imlecini oynatmak istediğinde sadece düşünerek bu işlemi gerçekleştirebilecek.BTnet.com.tr'de yer alan habere göre IBM, 'zihin okuma' teknolojisi, özellikle yüz tanıma sistemleriyle bir araya gelerek oyun ve eğlence sektörünün en önemli parçası haline gelecek. İleride akıllı telefonların zihin okumasıyla birlikte kullanıcıların rüyalarında birilerini araması ya da farklı işlemler yapması gibi ilginç yenilikleri de beraberinde getirebilir.Biyometrik kimliklendirme: Şu anda ATM'ler ve kişisel bilgisayarların üzerinde kullanmaya başladığımız biyometrik çözümler artacak. Retina ve ses taraması yaygınlaşırken, doğrudan DNA doğrulaması bile mümkün olabilecek. Artık şifre hatırlamak yerine sadece orada bulunmak kullanıcılar için yeterli olacak.Dijital ayrım ortadan kalkacak: Şirketin yaptığı öngörülere göre, dünyadaki tüm insanların internet ve dijital teknolojilerin kullanımı konusundaki uçurum ortadan kalkacak. Yani gelişmiş ve zengin ülkelerdeki internet ve teknoloji kullanımı tüm ülkelere sirayet edecek. Buna gerekçe olarak da gelişmekte olan piyasa ve ülkelerin internete hızla adapte olması, mobil cihaz kullanımının artması gösteriliyor.IBM araştırmacılarına göre, dünya çapında 5.6 milyar mobil cihaz satılacak ve dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 80'i internete bağlı hale gelecek. Kişisel bir yorum olarak bu öngörünün 2016'da gerçekleşebileceğinden biraz ümitsizim. Zira dünyanın birçok yerinde henüz internet ile tanışmamış önemli kitleler yaşıyor.İstenmeyen mesajlar ve reklamlar hedefli hale gelecek: Hedefli reklamlar günümüzde de kullanılıyor ancak şirketin öngörülerine göre çok daha başarılı ve kişiselleştirilmiş reklam karşımızda olacak. Bunun yanında istenmeyen mesaj filtreleri de oldukça karmaşık bir yapıya bürünerek istenmeyen mesajları engelleyecek. Hedefli reklamların filtreye takılmaması için oldukça geliştirilmesi bekleniyor.İnsan gücü: Öngörüler arasında son olarak insanın ürettiği enerjinin taşınabilir cihazlara aktarılması yer alıyor. Yürürken, koşarken, bisiklete binerken ya da diğer günlük aktiviteler sırasında kullanılan cihazlar şarj edilecek. Yeni teknolojiler sayesinde sadece taşınabilir cihazlar değil, kinetik enerjinin depolanmasıyla birlikte ev ve ofislerde de kinetik enerjiden yararlanılabilecek. Örneğin, IBM'in İrlanda'da yürüttüğü projede okyanustaki dalgalardan enerji elde etmeye çalıştığı biliniyor ...


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.