AMBALAJSIZ TAVUK SATIŞINA YASAK GELİYOR

AMBALAJSIZ TAVUK SATIŞINA YASAK GELİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüşe açtığı yeni taslağa göre,çiğ kanatlı etler sadece hazır ambalajlı olarak satışa sunulacak,kasaplar da artık kendi sucuğunu kendisi yapamayacak.Peki bu durum Düzceli üreticileri nasıl etkileyecek?

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının görüşe açtığı Et ve Et Ürünleri Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağına göre, perakende işletmelerde dökme çiğ kanatlı et satışına izin verilmeyecek. Bu ürünler sadece hazır ambalajlı olarak satışa sunulabilecek.


TAVUK VE SUCUK SATIŞLARINDA YENİ DÖNEM paylaşan: duzcetv

 

Bakanlık, söz konusu taslağı internet sitesinde görüşe açtı. Görüşlerin alınmasının ardından Et ve Et Ürünleri İhtisas Komisyonunda değerlendirilecek taslağa, Ulusal Gıda Kodeks Komisyonunda son hali verilecek.

Taslağın bu haliyle yürürlüğe girmesi halinde, mevcut durumda perakende işletmelerde ambalajsız satılmasına izin verilen çiğ kanatlı etlerinin dökme satışına yasaklama getirilecek. Çiğ kanatlı etleri sadece hazır ambalajlı olarak piyasaya arz edilebilecek. Perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulacak.

 

Peki ya Düzceli üreticiler yeni gelen bu yasaya nasıl bakıyor,işlerini nasıl etkileyeceğini düşünüyor?

Düzce?nin yıllardır kaliteli hizmeti ilke edinen gıda firmalarından Olgun Piliç firma sahiplerinden Okan Acar,yasanın daha öncede geldiğini ancak 1 yılı aşkın bir süredir açık tavuk satımına da izin verildiğini bildirirken,firma olarak zaten ambalajsız tavuk satımı yapmadıkları için kararın kendilerini etkilemeyeceğini ifade etti.

Acar,tüketicinin ambalajlı tavukla,ambalajsız tavuk arasında bir fark olduğunu düşündüğüne de dikkat çekerken,ambalajlı tavuğun tercih edilmesi gerektiğini de vurguladı.

Kanatlı et parçalama yetkisi olan firmalarda çalışma zorunluluğu bulunan bir veteriner hekim de yine firma bünyesinde gerekli şartlar doğrultusunda çalışmakta.Veteriner Hekim Merve Atalay,kesim işlemi gerçekleşirken ve gerçekleştikten sonra tavukların ısılarını kontrol ederek sağlıklı bir şekilde müşteriye ulaşmasını sağladıklarını ifade ederken,vatandaşı da çeşitli konularda uyardı.

Atalay:?Kesildikten 1 hafta gibi bir ömür biçiliyor ancak saklama koşulları da önemli.Tavukları artı dört derecede   muhafaza ediyoruz.Müşterilerimizin yaz aylarında tavuk aldıktan sonra sıcak havada o tavuğu dolaştırmamalarını en kısa sürede evlerine götürmelerini tavsiye ediyoruz.Çünkü tavukta her an her şey üreyebilir.Çarşıda işleri varsa en son tavuğu almalarını öneriyoruz yani.Biz buradan marketlere ürünleri götürürken soğukta muhafaza ederek götürüyoruz.Onlar bunu sağlayamayacağı için en kısa sürede götürmelerini istiyoruz?dedi.

KASAPLAR SUCUK YAPAMAYACAK

Perakende işletmelerde ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis, salam gibi et ürünleri üretilebilirken, taslakla bunlara da yasak getiriliyor. Buna göre, kasap ve marketlerde bu tür ürünler üretilemeyecek.

 

Yine Düzce?nin sağlıklı hizmeti ilke edinen kasapların Çağlar Kasap yetkilileri de bu konuda Düzceli vatandaşın içini rahatlattı.Çağlar Kasap Et Ustası Murat Keman,kendi sucuklarını kendilerinin üretmediklerini ifade ederken,bu sebeple bu yasanın işlerini etkilemeyeceğine değindi.

?Biz kendi etimizi veriyoruz fason doldurtuyoruz.Bize sucuk,etiketi,firma adı,son kullanma tarihi üzerinde fırınlanmış,hazır bir şekilde geliyor.Bizim burada yapacağımız sucuk sağlıklı olmuyor.Fırınlanmıyor,hava koşulları yeterli olmuyor,iyi kurutamıyoruz.Bu da sağlık yönünden eksik oluyor.?

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.