FINDIK KURDUNA KARŞI İLAÇLI MÜCADELE

FINDIK KURDUNA KARŞI İLAÇLI MÜCADELE

Düzce?de geçtiğimiz yıllarda üreticilerin adeta baş belası ve Fındık bahçelerinin ana zararlısı olan fındık kurduna karşı ilaçlı mücadele başladı.

 Fındık Kurdu zararlısı; fındıkta beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvelerde zarar meydana getiriyor. 

Fındık Kurduna karşı mücadele yöntemlerinden birisi Kültürel  Mücadele. Bahçe toprağının çapalanması böcek yoğunluğunun azalması üzerine önemli bir etken. Ancak bu işlemi yaparken Fındık bitkisinin köklerine zarar vermeyecek şekilde yapılması gerekiyor.

 Fındık Kurdu mücadelesinde Kimyasal Mücadele meyvelerin zararlıdan korunması amacına dayanıyor. Bunun için ergin böceklerin ekonomik zarar yapmaya başladıkları dönemde bahçeleri ilaçlı tutmak gerekiyor.

Fındık Kurdu, fındık üretilen bölgelerde yaygın olmakla birlikte, fındık üretimi yapılan alanların yarısında mücadeleyi gerektirecek yoğunluk bulunmazken,üreticilerin gereksiz ilaçlama yaptığı tespit edildi.

Tarım il müdürlüğünden verilen bilgiye göre, Kimyasal Mücadele yapılacak bahçelerde  mutlak bir ön sayım yapılması gerekiyor. Bu amaçla 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde 10 ocak, 11-30 da büyüklüğündeki bahçelerde 20 ocak, 30 da?dan büyük  bahçelerden  30 ocak 3 x 3,5 m büyüklüğündeki beyaz bir bez örtüye sabahın erken saatlerinde silkeleme yapılarak ergin sayımı yapılmalı. Sayım sonunda 10 ocakta 2?den fazla ergin böcek düşerse kimyasal mücadele gerekli olduğu bildiriliyor.

 Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, ??ilaçlama başlamadan önce, arıcıların arılarını ilaçlama sahasının dışına çıkarabilmelerine imkan sağlamak amacıyla bir hafta önceden uyarılmaları, ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir?? dedi

İl Müdürü Kabaoğlu ayrıca, ??kullanılacak bitki koruma ürünleri, İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile diğer kurum ve kuruluşlarda görevli reçete yazmaya yetkili Ziraat Mühendislerince yazılacak REÇETE karşılığında bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak, bitki koruma ürünleri uygulama yetki belgesi sahibi kişiler tarafından atılması gerekiyor.? Dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.