AFETE MARUZ KALAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE

AFETE MARUZ KALAN ÇİFTÇİLERE MÜJDE

Bakanlar Kurulu, afete maruz kalan çiftçilerin kredi borçlarının 1 yıl ertelenmesini kararlaştırdı. Bu karar en çok geçtiğimiz mart ayında yaşanan don olayından dolayı ürün kaybına uğrayan fındık üreticisini sevindirdi. Ancak karardan yararlanmak isteyen çiftçiler için bir şart var. Ürünün yüzde 30 zarar görmüş olması gerekiyor.

Bakanlar Kurulu?nun ?Çeşitli Afetler Nedeniyle Zarar Gören Gerçek veya Tüzel Kişi Üreticilerin T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerine Olan Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Kararları Kapsamındaki Kredi Borçlarının Ertelenmesine Dair Karar? 13 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.


FINDIK paylaşan: duzcetv

 

Karara göre, 23 Ağustos 2013 tarihinden 31 Aralık 2014 tarihine kadar Türkiye genelinde meydan gelen yangın, aşırı sıcak zararı, samyeli, çığ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, aşırı kar yağışı, kar fırtınası dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları zarar gören Çiftçi Kayıt sistemine ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, diğer kayıt sistemlerine kayıtlı gerçek veya tüzel kişi üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları 1 yıl süreyle ertelenecek.

Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Harun Kabaoğlu, İlimizde bu yıl Mart ayının son günlerinde meydana gelen don olayı nedeniyle başta fındık olmak üzere ceviz ve diğer ürünlerde zararlar meydana geldiğini söyledi. Kabaoğlu, Bakanlar Kurulu Kararına göre kredi borcu olan ve uygulamadan yararlanmak isteyen çiftçilerin, ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 oranında zarar görmüş olması ve bu zararlarını İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından oluşturulan hasar tespit komisyonlarınca tespit ettirmiş olması gerektiğini belirtti.

Kabaoğlu, ??borç ertelemesi yıl sonuna kadar olabilecek olası afetler içinde geçerli. Hasar Tespit Komisyonları yıl sonuna kadar görev yapacak, ancak ilk etapta İlimizde Mart ayında don zararından zarar görmüş çiftçilerimizin işlerini kolaylaştırmak amacıyla, kredi kullanmış ve borç ertelemesinden yararlanmak isteyen çiftçilerimizin 31 Mayıs 2014 tarihine kadar İl veya İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine, Hasar Tespit Komisyonlarının hazırlayacağı icmallerin Banka ve Tarım Kredi Kooperatifine intikalinden itibaren de 1 ay içinde borçlu oldukları Ziraat Bankası veya Tarım Kredi Kooperatiflerine dilekçe ile başvurmaları gerekiyor??  dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.