YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Tüm dünya ülkelerinde, Her yıl 31 Mayıs "Dünya Sigarasız Günü? olarak kutlanıyor. İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Rıfat Poyraz, her yıl 4.9 milyon kişinin ölümüne neden olan sigaranın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütüne üye devletler 1987 yılından bu yana 31 Mayıs tarihini, sigara salgını ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için etkinlik günü olarak belirledi..

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr.Rıfat Poyraz da, 31 Mayıs Dünya Sigarayı Bırakma Günü hakkında açıklamalarda bulundu.

Sigaranın dünyada en önemli önlenebilir ölüm nedeni olduğunu vurgulayan Poyraz, sigaranın yaşam süresini kısalttığını belirtti.


YAŞAM KALİTESİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR paylaşan: duzcetv

 

 Poyraz, ?Sigara her yıl 4.9 milyon ölüme neden olmaktadır. Eğer bugünkü sigara içme eğilimleri devam ederse ölümler yaklaşık iki katına çıkacaktır. Sigara içimi ülkelerin üretim kapasitelerine de düşürmekte, sağlıklı nesillerini ve işgüçlerini yok etmektedir.   Sigara ve tütün ürünleri başta kanserler, kronik obstrüktif akciğer hastalıkları, kalp krizleri, felçler olmak üzere 20?nin üzerinde öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara tüm kanser ölümlerinin üçte birinden sorumludur. Akciğer hastalığından ölen her 10 kişiden 9?unun nedeni sigaradır.   Yaşamsal önemi olan çok sayıda hastalığın ortaya çıkışında sigara kullanımının önemli payı vardır. Bu hastalıklar bir yandan kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilerken bir yandan da yaşam süresini kısıtlamaktadır.? Dedi.

Sigara kullanımı ile ilgili çok önemli bir konunun da ekonomik boyutu olduğunu vurgulayan Poyraz, günde 1 paket sigara alan kişinin yılda 2 bin 500 TL harcadığına dikkat çekti.

 

 Poyraz, ?Ekonomik boyut bir yandan sigara satın almak için yapılan harcama, öte yandan sigara kullanımının yol açtığı sağlık sorunlarının tanı ve tedavisi için yapılan harcamalar ile bu nedenle olan işgünü kayıpları, erken ölümler ve sigaranın yol açtığı yangınlar vb. sorunlar nedeniyle olan kayıpları kapsar. Sigara satın almak amacı ile yapılan harcama hem kişi ve aile ekonomisi yönünden hem de ülke ekonomisi yönünden büyük miktarlar oluşturur. Günde 1 paket sigara içen bir kişi sigara satın almak için yılda 2500 TL harcamaktadır.

Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi, 28 Nisan 2004 tarihinde Sayın Bakan Prof. Dr. Recep AKDAĞ tarafından imzalanmış ve 25 Kasım 2004 tarihinde TBMM?nce kabul edilerek, 30 Kasım 2004 tarih ve 5261 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.?ifadelerini kullandı.

Sigara kullanım oranlarının düşürülmesinin çok fazla sayıda kişinin yaşamını kurtaracağına da değinen Poyraz, ?Gelin sigarasız Türkiye?yi birlikte kuralım? dedi.

 

Poyraz,?hiç şüphe yoktur. Dünya genelinde sigara tüketim oranlarının % 50 azaltılması halinde 2050 yılına kadar az 200 milyon kişinin yaşamı kurtulacaktır. Bu sözleşmenin Tarafı olmak ve anlaşma maddelerinin uygulanmaya konması tütünsüz bir dünya ve milyonlarca insanın yaşamının kurtarılması açısından son derece önemlidir. Sigara geleceğimizle ilgili yaptığımız bir sözleşmedir. Sigara içenler bunun bedelini şu anda ödememektedirler, sigara içmelerinin bedelini 30-40 yıl sonra sağlıkları bozulduğunda ödeyeceklerdir. Bunun bedeli ne yazık ki kanserli akciğerler, kalp hastalıkları ve nefes problemleri olacaktır. Daha kötüsü her iki sigara içenden biri bunu yaşamı ile ödeyecektir Bugün birlikte adım atmak için en uygun gündür. Gelin sigarasız bir Türkiye'yi birlikte kuralım.? Şeklinde konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.