DENGELİ VE DİKKATLİ BESLENME ŞART

DENGELİ VE DİKKATLİ BESLENME ŞART

Ramazan geldi, şimdi oruç zamanı! Oruç tutulurken bütün gün aç olmak sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Ancak uzmanlar, dengeli ve dikkatli beslenme ile bu sorunların en aza indirilebileceği uyarısında bulunuyor.

Ramazanın gelmesiyle  birlikte uzun ve sıcak günlerde oruç tutarken çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşma endişesi de artıyor. Sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak ve aç kalınan uzun saatler boyunca sağlıklı kalmak için uzmanların önerilerine kulak vermek gerekiyor. Düzce İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Serpil Hürsgüner de, Ramazan ayı ile ilgili uyarılarda bulundu.

Hürsgüner, Ramazan ayında öğün düzeninin bozulmasının vücutta yağ depolanmasına sebep olduğunu belirtti.


RAMAZANDA BESLENME NASIL OLMALI paylaşan: duzcetv

 

 "Her gün hamur işleri, hamur tatlıları, ağır yağlı yemekler yenmezken, Ramazan ayında sofraların daha özenli ve çeşitli hazırlanması nedeniyle bu düzen bozulur. Bütün günün yükü bir öğüne sığdırılmaya çalışılır. Bunun yanın da sahura kalkılmadan oruç tutmak, kişinin hazmını zorlaştırır ve belli bir saatten sonra metabolizma daha da yavaşladığı için bütün yenilen besinlerin vücutta yağ olarak depolanmasına neden olur"

SAHURU KAHVALTI GİBİ DÜŞÜNÜN

Diyetisyen Hürsgüner, sahurda ve iftarda tüketilmesi gereken yiyecekler hakkında bilgi verirken, sahur ve iftarın hafif yiyeceklerle geçirilmesi gerektiğini belirtti.

 "Ramazan'da beslenmenin temel prensibi, sahur ve iftarda doğru beslenebilip kişinin o günü herhangi bir sağlık problemi, halsizlik, baş ağrısı gibi şikayetlerden uzak kalarak atlatabilmesidir. Bunun için yapılması gereken şeyler aslında çok da zor değil. Tek yapmanız gereken; sahuru Sabah kahvaltısı gibi düşünüp ona uygun şeyler yemek olacaktır. İftarda ise, mideye uzun süren açlıktan sonra yüklenmek doğru değildir. İlk olarak 1 kase çorba, yanında birkaç zeytin, hurma, 1 dilim ekmekle açıp en az 15-20 dakikalık bir ara verin. Daha sonrasında ana yemeğinizi, salatanızı, yoğurt, ekmek veya pilav, makarnanızı alabilirsiniz. Tatlı olarak ağır hamur tatlılarını değil, sütlü tatlıları tercih ediniz. Sütlü tatlıların sindirimi diğer ağır hamur tatlılarına göre daha kolaydır. Yemeğin hemen arkasına değil en az yarım saat bir saat geçmiş olmasına dikkat edin. Sahurda ayrıca basit karbonhidrat dediğimiz tatlılar, hamur işleri tercih edilmemelidir. Bu besinlerin özelliği kan şekerini çok hızlı yükseltip daha sonrasında ise şiddetli açlık nöbetlerinin açığa çıkmasına neden olmasıdır. Bu da iftarın çok yoğun geçmesine hatta kilo artışına neden olabilir"

AÇLIK NEDENİYLE SIVI İHTİYACI ARTIYOR

Gün boyunca süren açlık nedeniyle sıvı ihtiyacının da artacağını belirten diyetisyen Serpil Hürsgüner, bu nedenle günlük en az 2-2,5 litre sıvı tüketmek gerektiğinin altını çizdi. Hürsgüner, "Oruç tutarken sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de kişilerin uzun süren açlık nedeniyle fazla hareket etmekten, yorulmaktan tedirgin olmasıdır. Kişiler eğer yukarıda anlatılanlara dikkat ederse yorgunluk ve ağırlık hisleri azalmaya başlayacaktır ve kişi oruç tuttuğu süre boyunca kendini daha rahat ve huzurlu hissedecektir" dedi. -


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.