CİNAYET,İNTİHAR,UYUŞTURUCU?

CİNAYET,İNTİHAR,UYUŞTURUCU?

Düzce son günlerde artan cinayet,intihar ve uyuşturucu vakaları ile çalkalanıyor. Psikiyatri Uzmanı Ferhat Aydın, tüm bu sosyal sorunların aile içi iletişim eksikliğinden kaynaklandığını söylerken, ?toplumun psikolojisi bozuluyor? dedi.

Psikiyatri Uzmanı Ferhat Aydın son yıllarda artan uyuşturucu madde kullanımı ve buna bağlı olarak artan intihar vakları hakkında alınması gereken tedbirleri ve anne babaya düşen görevleri anlattı.    

Son yıllarda uyuşturucu madde kullanımda yaşanan artış ve buna bağlı olarak artan intihar teşebbüsleri için alınması gereken önlemler nelerdir. madde bağımlılığında görünen evreler, anne babanın ve çocuğun üzerine düşen görevler biz sorduk alanında eğitim görmüş Psikiyatri Uzmanı Ferhat Aydın cevapladı. 


GENÇLERDE UYUŞTURUCUYA HEKİM ÖNERİLERİ paylaşan: duzcetv

 

 

İLETİŞİM KOPUKLUĞU VARSA

Ferhat Aydın,  uyuşturucu maddenin nasıl bir şey olduğu ve kişinin neden  uyuşturucu maddelere yöneldiği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Aydın,? Aile iletişimi çocuk psikolojisi üzerinde önemlidir? dedi.

Aydın,? uyuşturucu madde dediğimiz şey aslında beyni uyuşturan bir süre sonra miktarı yetmeyen ve daha çok  vücudun istediği ve bir süre sonra ciddi problemlere yol açan maddelere denir. Bir insan neden madde kullanır. Aslında bunun bir çok nedeni var. Ama genel olarak ailede iletişim kopukluğu varsa çocuğun kullanması da buna bağlı olarak artıyor. Çocuğun okul başarısı düşük ise çok utangaç ve şiddetli davranışları varsa kullanma ihtimali artıyor. Özellikle ergenlik döneminde kullanılıyor. Bunun sebebi de ergenlik döneminde kimlik arayışı ve ait olma ihtiyacı var.  Arkadaş ortamında bir grup oluşturma ve bir kere denemekten bir şey olmaz ben bağımlı olmam düşüncesi ergenlik dönemine ait bir düşüncedir ve madde kullanımına sürükleyebilir? dedi

KONUŞMAK İŞE YARAMIYOR

Aydın, madde bağımlılığının evrelerini ve kişide yarattığı etkileri dile getirirken, madde bağımlılığında yapılması gereken en önemli şey hiç başlamamaktır? dedi.

Aydın,? çok fazla çeşit madde var. Bunların hepsi psikolojik bağımlılık yapıyor. Bir süre sonra kişi çok fazla madde kullanmaya başlamışsa karşınızdaki insan çokta konuşabileceğiniz düşüncede olmuyor. Ona maddenin zararını anlatmanız sonunda ne olacağını söylemeniz çok fazla işe yaramıyor. Son aşamada yapılacak tek şey bir psikiyatriye gidip tedavi olmak. Bununda çok zor bir tevdisi var o yüzden yapılması gereken tek şey hiç başlamamak? dedi

ÇOCUK AİLESİNE ANLATMIYORSA...

Aydın, madde bağımlılığı ile mücadele ailenin üzerine çok fazla görev düştüğünü ve çocukları ile nasıl iletişim kurmaları gerektiklerinin önemini vurguladı. Aydın,? her yaş grubunda çocuğa aileleri tarafından farklı yaklaşılmalıdır? dedi.

Aydın,? ailelerin çocuklarının madde bağımlısı olduklarını anlamaları çokta kolay değil. Bazen yıllarca devam eden bağımlılık söz konusu olabilir. Bununda belli başlı ipuçları var. Çocuğun özellikle okul başarısı düşüyorsa, içe kapanmış bir tavır veya davranış gösteriyorsa arkadaş çevresi değiştiyse burada ailelerin yapacağı ilk şey çocuğunu arkadaş çevresini neler yaptığını birazcık tanımak birazcık bilmek. Bunun içinde iletişime açık bir aile yapısının olması gerekiyor. Eğer çocuğunuz size arkadaşları ile neler yaptığından gününü nasıl geçirdiğinden bahsetmiyorsa  gizli gizli bir şeyler yapma ihtimali artıyor.  Çocukların küçük yaştan itibaren eğitilmeleri çok önemli. Özelikle altını çizerek belirtmek isterim sağlıklı bir aile ortamı var ise kişi dışarıya daha az bağımlı hale gelir? dedi.

UYUŞTURUCUYA ULAŞIM KOLAYLAŞTI

Aydın, uyuşturucu maddeye ulaşımın giderek kolaylaştığını ve bu yüzden tüm Türkiye?de ciddi sorun yaşandığını belirtti.

Aydın,? uyuşturucu maddeye ulaşım artık çok kolaylaştı. Bu yüzden sadece Düzce?de değil tüm Türkiye?de son yıllarda bir artış gözlendi. Toplum da artık son yıllarda psikolojik sorunlar çıkmaya başladı. Aileler ergenlere nasıl davranmaları gerektiklerini bilmiyorlar. Bazı aileler çocuklarının çok fazla üstlerine gidiyorlar sıkboğaz  diyorlar. Bazı aileler ise çok fazla serbest bırakıyorlar. Bu iki uygulamada çok yanlış. Ergenle sağlıklı iletişim kurulmalıdır? dedi.

Aydın, uyuşturucu maddeye yönelen kişilerin psikolojik sorunlar yaşadığını ve Düzce?de depremin insanlar üzerinde büyük sorunlar yarattığını belirterek,?  deprem zamanında toplum baskısı yüzünden insanlar duygularını yaşayamadılar bunun acısı ise yeni yeni çıkmaya başladı? dedi.

Aydın,? uyuşturucu madde kullanan kişilere baktığımızda psikolojik  sorunu olan kişiler olduğunu görüyoruz. Bazen çok sağlıklı bir aile ortamında da çocuk uyuşturucu maddeye başlayabilir. İntiharın bu konuyla dolaylı bir bağlantısı var. bazı maddeler kişinin bilinç altını tamamen kapattığı için ne yaptığını bilemez bir hale gelir. Ama bazen bir insanın intihar edip etmeyeceğini hiç bilmeyebilirsiniz. Depresyona özellikle dikkat edilmelidir. Düzce daha önce deprem geçirmiş bir bölge ve buna bağlı olarak çok ciddi problemler ortaya çıkar. Ama yaklaşık 15 sene geçti üzerinden. Deprem olduğu zaman yakınlarını kaybeden ve hayatta kalan kadınlara hep şunlar söylendi. Ayakta durman lazım. Çocuklara sen bakacaksın. Bunları uygulayan kadınlar 10-15 sene sonra psikologa gitmeye başladılar. Çünkü o zaman acılarını ve mutsuzluklarını yaşayamadılar. Duygularını içlerine atmak zorunda bırakıldılar. Burada da psikolojik yardımın önemi devreye giriyor.madde bağımlı konusunda kişi yardıma açık olmalı. Burada anne babalara yine çok iş düşüyor. Anne babanın uç kararlar almaması çok önemli. Madde bağımlılığının tedavisi çokta kolay değil. Ama imkansız da değil . ama her zaman başlama ihtimalide var. buda unutulmasın? dedi.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.