ŞİFAYI EVDE DAĞITIYORLAR

ŞİFAYI EVDE DAĞITIYORLAR

Düzce İl Halk sağlığı müdürlüğü ekipleri evde bakım hizmetleri kapsamında  yatalak hastaların ayağına gidiyor. 3 sağlık kurumunun koordineli olarak çalıştığı evde bakım hizmetlerine kayıtlı 1463 hasta var.

Evde bakıma ihtiyacı olan, yatağa bağlı yaşamak zorunda kalan hastalar için Sağlık bakanlığı il halk sağlığı müdürlüğü bünyesinde evde bakım hizmetleri birimini kurdu. Birimin görevi ise yatağa bağlı yaşayan veya sağlıksal sorunları olup sağlık kuruluşlarına gidemeyen hastalara evlerinde yardımcı olmak. Bu kapsamda Düzce İl Halk Sağlığı müdürlüğü ekipleri de evde bakım hizmetlerine başvuru yapmış olan hastaların kan tahlillerini, tansiyon ölçümleri, şeker ölçümleri gibi sağlık kuruluşu gerektirmeyecek sorunlarını evde çözüyor. Bir anlamda şifayı evde dağıtıyor.

Doktor, Sağlık memuru, hemşireden oluşan gezici ekipler, gezici sağlık aracıyla göreve evde bakım hizmeti başvuran hastaların evlerine kadar gidiyor. Sağlık ekiplerini karşılayan hasta yakınları da durumdan oldukça memnun. Sağlık ekiplerini kapıda karşılayan vatandaşlar, ekiplere yakın davranıyor.

Haber ekibimiz de sağlık ekibinin bir ziyaretine eşlik ederek evde bakım hizmetinin nasıl yapıldığını görüntüledi.

Sağlık ekipleri, evde bakım hizmeti alan 71 yaşındaki Ali Rıza Akdeniz?in evindeydi. Akdeniz, Parkinson hastalığı ile mücadele ediyor. Eşi Nezaket Akdeniz, Ali Rıza Akdeniz?in hastalığını ve evde bakım hizmetine nasıl başvuru yaptıklarını anlattı.

 Nezaket Akdeniz, ? eşimin beyninde su vardı. Beyni su topluyordu. Bu rahatsızlığından dolayı şant takıldı. Ancak şantta iltihapa neden oldu. Sonrasında eşim yatağa bağlı yaşamaya başladı. Ancak evde bakım hizmeti ile birlikte beyimin bakımları sağlık ekipleri tarafından evde yapılmaya başladı. Buralara kadar gelerek bize yardımcı olan herkes sağolsun? dedi.

Ali Rıza Akdeniz?in biten bakımının ardından evde bakım hizmetleri hakkında bilgiler veren Düzce halk Sağlığı İl Müdür Vekili Doktor Mahir Arslan ise evde bakım hizmetlerini anlatarak, Düzce?de bu hizmetten yaralananların rakamlarını verdi.

Arslan, ?Evde bakım hizmetleri Aralık 2010 tarihinde başladı.2012 mart ayı itibariyle de her kurumun kendine has birimleri oluştu.Evde sağlık hizmetlerinin başvurusu ve koordinasyonu hlk sağlığı müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. İş Sağlık Müdürlüğü 112 ambulans desteğini sağlamaktadır.Kamu hastaneleri genel sekreterliği de ilk başvuruların alındığı birimdir.Evde bakım hastası,yatalak hastalarımız, özellikle ayağa kalkamayan felçli, trafik kazası sonrası platinli olan kişilerin teşhis tedavi gibi bütün imkanlardan yararlandığı birimdir.?dedi.

Arslan ayrıca, evde bakıma muhtaç hastaların nasıl başvuruda bulunacağını da anlattı:

"Bugüne kadar 3035 başvuru oldu. 1463 kayıtlı hasta var. Diğerleri iyileşme, vefat nedeniyle sistem dışı kalmıştır. Atatürk Devlet hastanesine bağlı, bir birimimiz var.Bu birim hastaların ilk başvurularında ilk değerlendirmeleri yapıyor.Yalnız kişiler, 444 38 33?ü aradıkları zaman randevu alıyorlar.Randevu ile doktorlu bir ekip hastanın ilk muayenesini yapıyor.Şuanda yoğun bir şekilde günde 8-9 hastaya evde bakım hizmeti veriyoruz."


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.