FINDIK İŞÇİSİ ORTAÇAĞ KOŞULLARINDA EZİLİYOR

FINDIK İŞÇİSİ ORTAÇAĞ KOŞULLARINDA EZİLİYOR

İşçi Partisi Düzce il ve Akçakoca  ilçe yöneticileri , Beyören Köyünde  Urfa Ceylanpınar ve Mardin Kızıltepe?den gelen fındık  işçilere konuk oldular.İşçilerin sorunlarını dinlediler.

İşçi Partisi İl başkanı Fethi Sönmez ,Beyören köyünde fındık işçilerini ziyaret etti. Fındık ve fındık işçilerinin sorunlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Sönmez, devletin fındığa sahip çıkarak hak ettiği taban fiyatını vermesi gerektiğini söyledi.

Sönmez, ? AKP Hükümeti  FİSKO birliği çökertti.Üretici tüccarın eline bırakıldı.Türkiye?de fındık piyasası tamamıyla yabancıların eline geçmekte.Hükümet geçici olarak borç parayla üreticiye destekleme yapmaktadır.Sıcak para girişi durduğunda üretici kendi başına kalacaktır.Bu yıl özellikle Doğu Karadeniz bölgesindeki don olayı nedeniyle rekolte düşüktür.Fındık fiyatı piyasada on liranın üzerine çıkmıştır.Üretici daha da çıkmasını beklemektedir.Devlet fındığa sahip çıkarak hak ettiği taban fiyatı verirse hem üretici,hem işçi hem de döviz girdisiyle Türkiye kazançlı çıkacaktır.Mevcut uygulamada  uluslar arası  büyük tekeller kazanmakta ;Türk çiftçisi,Türk işçisi ezilmekte.Türkiye kaybetmektedir.? Dedi.

Düzce Valiliğinin mevsimlik fındık  işçi ücretleriyle ilgili komisyon toplayarak bir karar aldığını hatırlatan Sönmez, ücretlerin en az 38 lira ve 12 saat çalışma öngörüldüğünü belirtirken, ?Fındık işçileri bu fiyata çalıştırılmakta ve ücretlerinin 4 lirasını da aracı elçiye vermekteler.Yol paraları ve yemek masrafları da hesaplandığında işçiler boğazı tokluğuna çalıştırılmaktadır.Valilik bu tavrıyla kölelik sistemini resmileştirmektedir.?ifadelerini kullandı.

Sönmez açıklamasında, ?Konuştuğumuz işçiler buraya çaresizlikten gelmişlerdir.Memleketlerinde toprakları yoktur.Hükümet Suriye?de savaşı kışkırtarak binlerce Suriyeliye kapıları açmıştır.İşçiler ?Biz aslında inşaatçıyız.Ancak çok Suriyeli geldi.Devlet onların her ihtiyacını karşılıyor.Ayrıca çok az paraya piyasada çalışıyorlar.Biz iş bulamıyoruz? diyorlar.

Kendi halkını perişan ederek ,ABD hesabına başka ülkelere tuzla koşan bu iktidardan öncelikle kurtulmak ve kendi ülkesine halkına sahip çıkan bir milli hükümet kurmak mecburiyet haline gelmiştir.?dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.