ANTİK TİYATRO KAZILARINA ARA

ANTİK TİYATRO KAZILARINA ARA

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, Düzce Üniversitesi ve Konuralp Müzesi?nin iş birliği ile devam eden Konuralp Kırkbasamaklar?da sürdürülen kazı çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

Geçtiğimiz Temmuz ayında başlayıp Eylül ayında sona eren kazılarda antik tiyatronun orijinal mimarisini yakalamayı hedeflediklerini belirten Ayengin, hava şartları nedeniyle durmak zorunda kalan çalışmalarla ilgili olarak, ?Tonozlu girişlerin koridor kısımlarında çalışmalar yürütülerek, koridorların büyük kısmını açığa çıkardık. Seneye yine aynı yerde bir metre kadar daha aşağı inmemiz gerekiyor. Son zamanlardaki aşırı yağışlardan dolayı açmaların derinlikleri su ile doldu. Maalesef bu şekilde bir arkeolojik kazı yapabilmemiz mümkün değil. Bu nedenle sezonu kapatmak zorunda kaldık.? dedi.

Bu seneki kazılarda arazi çalışmalarını tamamladıklarını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, kazı alanında yapacakları güçlendirme çalışmalarının devam edeceğini belirterek, ?Sahne binası ve kemerlerde kırılmalar oluşmuş onun için bir proje hazırlıyoruz. Bölgede çökme riski olduğu için sahne binasının duvarlarını destekleyerek güçlendireceğiz, pencerelerin de üst tarafında kırılmalar var bu kısımları da desteklenerek yıkılma riskini ortadan kaldıracağız.? şeklinde konuştu.

Yürüttükleri çalışmadan oldukça memnun kaldıklarını ifade eden Ayengin, önümüzdeki yıl yağışlı mevsimin sona ermesini takip eden süreçte kazı çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Yrd. Doç. Dr. Nurperi Ayengin, ?Kazı çalışmalarımızın başlaması hava durumuna bağlı, seneye yağışlar Ocak ayında gelir Mart sonu ve Nisan başında biter diye tahmin ediyoruz,  havalar iyi giderse Nisan ayında yeniden kazılara başlayabiliriz? dedi.

 

Gelecek sezonla ilgili beklentilerini paylaşan Yrd. Doç. Dr.Nurperi Ayengin, ?Tabi ki seneye Kültür Bakanlığımızın bize ayıracağı bütçe daha fazla olursa buna bağlı olarak işçi sayısı da fazla olur böylelikle daha fazla alanda çalışma gerçekleştirebiliriz. Önümüzdeki dönemde mimarımız ve harita mühendisimiz de bizimle çalışmaya devam edecek.? şeklinde konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.