EKONOMİ BAKANLIĞINDAN REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNE DESTEK

EKONOMİ BAKANLIĞINDAN REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNE DESTEK

 

Ayan, yaptığı açıklamada, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesinin desteklenmesi hakkında tebliğ ile birlikte Ekonomi Bakanlığı'nca, yurtdışı pazarlama ve alım heyeti programlarının desteklenmesinin amacı ile firmaların ulusal ve uluslararası düzeyde marka değerinin oluşturulması firmaların bir bütün olarak hedef pazarda görünür ve bilinir kılınması, ve bu yolla projeye dahil olan firmaların belirlenmiş olan hedef pazarlarda ihracatlarının başlatılıp, geliştirilmesi ile ilgili yapılacak projeler kapsamında 10 adet alım heyeti program başına 100 bin dolar, 5 adet yurt dışı pazarlama faaliyeti program başına 150 bin dolar desteklendiğini belirtti.
   
  ULUSLAR ARASI REKABETİ EKONOMİ BAKANLIĞI, KOSGEP VE KALKINMA AJANSLARI DESTEKLİYOR 
  Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen hibe desteğinden Türkiye İhracatçılar Meclisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, İhracatçı Birlikleri, İl Ticaret ve Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Endüstri Bölgeleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Sektörel Üretici Dernekleri, Sektörel Dış Ticaret Şirketleri, İmalatçı Dernek, Birlik ve Kooperatifler faydalanabiliyor. Uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesinin dünya genelinde Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Avrupa Birliği ve Avrupa İmar Bankası, Türkiye'de ise Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere KOSGEB ve Kalkınma Ajansları aracılığı ile destekleniyor. 
  Türkiye'de uluslararası rekabetçiliğinin geliştirilmesi çalışmaları 23 Eylül 2010 tarihli resmi gazetede yayınlanan "Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ" çerçevesinde Ekonomi Bakanlığı'nca yürütülüyor. 08 Haziran 2011 tarihinde değişikliğe uğrayan tebliğin amacı ise şunlar; "Aynı bölgede ve aynı iş kolunda olan, Aynı değer zincirinde faaliyet gösteren, Birbiriyle işbirliğinde bulunan ve aynı zamanda birbirine rakip olan, Birbiriyle ilişkili işletmelerin ve onları destekleyici kurumların bir araya gelerek, Birbirlerine değil dünyaya karşı birlikte rekabet edebilmelerinin zeminini sağlamak ve bu yolla işletmelerin dış ticaret hacimlerinin artmasına katkı sunmak."
  
  İŞLETMELERİN VERİMLİLİĞİNİN VE ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI HEDEFLENİYOR  
  MARKA Genel Sekreteri Ayan, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi kapsamında belirlenen stratejik hedeflerin şunlar olduğunu söyledi; "İşletmelerin verimliliğinin ve etkililiğinin arttırılması. İşletmeler arası yeni işbirliği olanaklarının ortaya çıkarılması. İşletmelerin yenileşim (inovasyon) faaliyetlerinin desteklenmesi ve yeniliğin ticarileşmesinin kolaylaştırılması. Dış ilişkilerin koordinasyon maliyetlerinin düşürülmesi. Bilgiye, teknolojiye ve gerekli kurumlara erişimde avantaj sağlanması. Ortak sorunların ve gereksinmelerin güç birliği yapılarak daha kolay ve ortak çözülmesinin sağlanması. İşletmelerin dış ticaret kapasitelerinin uluslararası standartlara ulaştırılmasıdır." 
  
  PROJENİN SÜRESİ 36 AY  
  Tebliğ kapsamında uygulanacak projenin süresi en fazla 36 ay, destek oranın ise yüzde 75 olacağını söyleyen Ayan, "Projeye işbirliği kuruluşlarının üyesi olan şirketler başvurabileceklerdir. Projede Bölgesel Rekabet Edilebilirlik Operasyonel Programı illerinde en az 5 şirket, diğer illerde en az 10 şirket katılımcı olarak yer alabilecektir. İşbirliği kuruluşu aynı anda en fazla 5 proje yürütebilecektir" dedi.
  Ayan, tebliğ gereği desteklenen proje faaliyetlerinin ise şunlar olduğunu söyledi; "Eğitim ve Danışmanlık Programları. Yurtdışı Pazarlama Programları (Ortak Pazar Araştırmaları. Pazar ziyaretleri. Küme Tanıtım Faaliyetleri. Ticaret heyetleri. Yurtdışı fuar ziyaretleri. Eşleştirme gibi organizasyonlar. Alım heyetleri. Bireysel danışmanlık. İşbirliği kuruluşuna istihdam desteği."
  Eğitim ve Danışmanlık Programlarının desteklenmesinin amacının, projeye dahil olan firmaların belirlenen hedef pazarlarda ihracat yapmaya hazır hale getirilmesi, işbirliklerinin geliştirilmesi, ortak kalite standartlarında buluşturulması, firmaların hedef pazarda ister bireysel ister konsorsiyumlar şeklinde birlikte iş yapabilir hale gelmelerinin sağlanması olduğunu belirten Ayan, Yurtdışı pazarlama ve alım heyeti programlarının desteklenmesinin amacı ise; "Projeye dahil olan firmaların ulusal ve uluslararası düzeyde marka değerinin oluşturulması, bir bütün olarak hedef pazarda görünür ve bilinir kılınması ve bu yolla projeye dahil olan firmaların belirlenmiş olan hedef pazarlarda ihracatlarının başlatılıp, geliştirilmesidir. Proje kapsamında 10 adet alım heyeti program başına 100 bin dolar 5 adet yurt dışı pazarlama faaliyeti program başına ise 150 bin dolar desteklenmektedir" dedi.
  
  BAŞVURULAR EKONOMİ BAKANLIĞI İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE  
  Ayan, başvuruların proje başlangıç tarihinden en az 2 ay önce İşbirliği Kuruluşu tarafından Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'ne yılın tüm iş günlerinde yapılabileceğini belirterek, "Projeye istenilen zamanda istenilen faaliyet eklenebilir. Eğitim veya danışmanlık faaliyetlerine katılmayan şirketler yurt dışı pazarlama programları ve alım heyetlerine katılamazlar.  Hazırlanan proje kapsamında istihdam edilen 2 uzman personelin her biri için proje süresince ve toplamda 3 yılı aşmamak üzere, ilgili İşbirliği Kuruluşunun emsal personeli brüt ücreti tutarı kadar destek verilir ve 3 yıllık süre uzman personelin işe başlama tarihiyle başlar" diye konuştu.
  
  YATIRIM DESTEK OFİSLERİ ÜCRETSİZ PROJE HİZMETİ VERİYOR  
Destekten yararlanmak isteyen ilgili tüm taraflara proje hazırlaması konusunda ücretsiz hizmet verdiklerini ifade eden Ayan, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova'da kurulu yatırım destek ofislerinden ve www.marka.org.tr sitesinden konu hakkında detaylı bilgi alınabileceğini belirtti. Ayan, uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi için her türlü yardıma hazır olduklarını kaydetti.
 
 
 
İHA

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.