Aşırı yağış çiftçiyi 45 milyon TL zarara uğrattı

Aşırı yağış çiftçiyi 45 milyon TL zarara uğrattı

Sakarya?da aşırı yağış sonucu 150 bin dekar tarım arazisi sular altında kalırken, çiftçinin zararının ise 45 milyon TL olduğu açıklandı. Ziraat Odası Başkanı Şenoğlu, çiftçinin acilen uzun vadeli krediye ihtiyacı olduğunu vurguladı.

 

Geçtiğimiz günlerde aşırı yağış sonucu Erenler ilçesine bağlı bir çok mahallede su baskınları meydana gelmiş, tarım arazileri sular altında kalmıştı. Zarar gören tarım arazilerini gezen ve incelemelerde bulunan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, Sakarya?da 150 bin dekar tarım arazisinin sular altında kaldığını, bunun da çiftçiye olan zararının 45 milyon TL olduğunu söyledi. Su baskınları oluşan tarım arazilerinin halen daha sular altında olduğunu ifade eden Şenoğlu, çiftçinin artık kabak ekme şansı olmadığını ifade etti.

Ani ve yoğun yağışlara karşı Devlet Su İşleri ile Büyükşehir Belediyesinin ara kanalları büyütüp, kılçık kanalları temizlemesi gerektiğini belirten Şenoğlu, ?Ani baskınlarda suyun çok çabuk bir şekilde çekilmesi için tedbirler alınması gerekiyor. Bunu acilen istiyoruz. Sakarya?da gayri safi milli hasılanın yüzde 24?ünü tarım sektörünü karşılıyor. Çiftçi para dökemediği zaman piyasaya, piyasa kitlenecek. Hem devlete, hem çiftçiye hem de esnafa zarar? dedi.
Çiftçileri de tarım sigortası konusunda uyaran Şenoğlu, ?Çiftçi kardeşlerimiz arazideki kanalları tıkamayın, ağaç dikmeyin. Temiz tutalım bu tip afetlerde su arazimizi hızla terk etsin. Tarım sigortamızı yaptıralım. Devlet sigortalı olan çiftçinin zararının yarısını karşılıyor. En azından Tarım Sigortasını yaygınlaştırırsak bu felaketlerden daha az zarar görürüz? diye konuştu.
Başkan Şenoğlu, Sakarya?da çiftçilerin zararının karşılanması ve çiftçimizin tekrar üretim yapabilmesi açısından acilen uzun vadeli bir krediye ihtiyacı olduğunu söyledi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.