GÖLYAKA VE ÇİLİMLİ?DE KÖYLÜLER ÇARESİZ

GÖLYAKA VE ÇİLİMLİ?DE KÖYLÜLER ÇARESİZ

Düzce?de köylerde çiftçilerin korkulu rüyası olan Amerikan Beyaz Kelebeği?nin önüne geçilemiyor. Gölyaka ve Çilimli?de köyleri tırtıl basarken, ilaçlı mücadelenin yetersiz olması köylülere ağaç kestiriyor.

Düzce?de ilk kez 1997 yılında görülen ve son yıllarda artış yaşanan başta dut olmak üzere, söğüt, çınar, akçaağaç, fındık ve çok sayıdaki bitki türü ile beslenen Amerikan Beyaz Kelebeğinin 1. dölüne karşı köylerde ilaçlı mücadeleye başlandı. Ancak, ilaçlı mücadele yetersiz kalınca, tüm meyve ağaçlarını ve fındık bahçelerini saran tırtıllar karşısında vatandaşlar çaresiz.

Fındık bahçelerinde ve meyve ağaçlarında görülen tırtıllar,  bitkinin kök, dal, meyve, yaprak gibi aksamlarına zarar vermek suretiyle önemli ölçüde verim kayıpları meydana getiriyor. Üreticiler tarafından "tırtıl" olarak tanınan Amerikan beyaz kelebeği bitkinin yeşillikleri ile oburca beslenerek ekonomik anlamda ürün kaybına neden oluyor..

Tarım İl Müdürlüğü neredeyse bütün köyleri saran Amerikan beyaz Kelebeğine karşı ilaçlı mücadele başlattı ancak, ilaçlama yeterli olmayınca köylerde vatandaşlar ne yapacaklarını bilmez halde çare bekliyorlar. Tıpkı Çilimli Söğütlü ve Gölyaka Şaziye köyü halkı gibi.

Söğütlü köyünde tırtıllar bütün köyü sarmış durumda. Meyve ağaçları ve fındık bahçelerini saran tırtıllardan nasıl kurtulacaklarını bilmediklerini söyleyen Söğütlü Köyü sakini Eyüp Dağ, bu sene zararlının daha fazla yere yayıldığını söylerken, tırtılların bütün ağaçlara zarar verdiğini belirtti.

Söğütlü Köyü Muhtarı Zafer Albayrak, geçen yıl çıkan beyaz kelebek için İl tarım Müdürlüğü ile ortak bir mücadele çalışması yaptıklarını söylerken, bazı vatandaşlar ilaç kullanmayınca mücadelenin yeterli olmadığını belirtti.

Albayrak, ? Bu senede ilçe tarımın başlattığı bir çalışma var tüm köylerimizde. Bu sene ilçe tarımdan mühendisler gözetiminde ilaçlama yapılırsa yarısını telef ederiz diye düşünüyorum. İlaç atılımında yağmurlardan dolayı biraz gecikme oldu. Bugün itibariyle köyümüzde çalışma var. Geçen yıl bu kadar çok değildi bu sene arttı. Fındık bahçelerini bile sardı.?dedi.

Beyaz kelebek tırtılın evlerini de bastığını söylerken Engin Calp ise tırtılların insanların üzerine bile çıktığını ifade etti.

Meyveleri yok eden tırtıllardan kurtumak için vatandaş bahçesindeki ağaçları kesmeyi çare olarak görürken, Söğütlü köyü ikinci azası Zekai Dagül, geçen yıldan beri beyaz kelebek ile boğuştuklarını, tüm yetkililere başvurduklarını, ancak ne gelen ne giden olduğunu belirtti, tırtıldan kurtulmak için ise ağaç bahçesindeki ağacı kesti.

Gölyaka köyleri de aynı dertten muzdarip. Şaziye köyünde ağaçları saran beyaz kelebek köylüleri bıktırmış durumda. Köy sakini Salih Akar, ağaçların kuruyacağından, ağaçların meyve vermeyeceğinden endişe ettiklerini söyledi.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.