Doktora 3 Lira Reçete Parası

Doktora 3 Lira Reçete Parası

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında çalışmalarını yürüten Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) gereksiz sağlık harcamalarını frenlemek için reçete parasını yaygınlaştırma kararı aldı. 2009 yılında 27,5 milyar lira olan sağlık giderleri geçen yıl 35 milyar lirayı bulmuştu. Bu harcamalarda 15 milyar liradan fazla payın ilaca gittiğini dikkate alan Kurul, ilaç parasının sağlık harcamaları içindeki yüzde 42'lik payını OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 15 ile 20 arasına çekecek. Bunun için gereksiz ilaç yazımının önüne geçmek amacıyla birinci basamaklara da reçete parası getirildi. Sağlık ocaklarının yerine vatandaşa hizmet veren 81 ildeki aile hekimlerine yazdırılan reçeteler için hastadan 3 lira tahsil edilecek.

 

Vatandaş muayene sonrası yazdırdığı ilaç karşılığında 3 lirayı eczanede ilacı alırken ödeyecek. Yeni reçete paraları Sosyal Güvenlik Kurumu'nun yapacağı yeni Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) yürürlüğe girdiğinde hastalardan tahsil edilecek. İlaç yazdırmayan hastalardan 3 liralık reçete parası alınmayacak.

 

İLAÇ KUTULARI KÜÇÜLECEK

 

İlaç harcamalarını kısmak amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na talimat veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gereksiz kullanımı önlemek için ambalaj üzerinde de düzenleme yapılmasını istedi. İlaçların kutularının küçültülüp, içindeki hap sayısının azaltılması için Sağlık Bakanlığı düğmeye bastı. Bakanlık, ilaç firmalarına bir kutuda 30 draje yerine 10 draje yer alması için üretim bantlarının buna göre ayarlanmasını iletti. İlaç kutularının küçültülmesiyle 5 kapsül, draje ya da hapın kullanılıp kutunun geriye kalan kısmının tarihinin geçmesiyle yaşanan ilaç israfının önüne geçilecek. Kutuların küçülmesiyle fiyatlar düşeceği için SGK'nın ödediği ilaç faturası da azalacak. 

MUAYENE KATILIM PAYI EMEKLİLERİN MAAŞINDAN KESİLİYOR

Hastalar reçete parasının yanında hastanelere katılım payı da ödüyor. Katılım payları emeklilerin maaşlarından kesiliyor. Çalışanların ise eczanede ilaç alırken karşısına çıkıyor. Reçete ücreti olan 3 lira emekliler tarafından da eczanelere ödeniyor. Devlet ve Üniversite hastanelerinde katılım payı 5 lira. Reçete yazdırılırsa 8 lira. Özel hastanelerde katılım payı 12 lira. Reçete yazdırılırsa 15 lira olarak ödeniyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.