Etleri dolaba koyarken bunlara dikkat

Etleri dolaba koyarken bunlara dikkat

Kurban Bayramı coşkusu tüm İslam aleminde ve yurt genelinde devam ediyor. Bazı vatandaşlar bayram namazının ardından ilk gün kurbanlarını keserken bazı vatandaşlar da Kurban'ın diğer günlerinde ibadetlerini yerine getirmeye devam ediyor. Kurbanlarını kesen vatandaşlar, etlerini işlemek amacıyla parçalara böldürürken kıymalık,köftelik, yemeklik olarak saklamak amacıyla ayırt ediyorlar.

"DONDURURKEN PAKETLERİN ÜZERİNE UFAK ETİKETLER YAZIN"
Kurban süresince etlerin sadece bir kısmını pay olarak dağıtma ve tüketme şansımız olduğunu ifade eden Anadolu Üniversitesi (AÜ) Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Osman Güldemir, etin geri kalan kısmının da muhafaza edildiğini aktardı. Etleri dondurmanın bunun en kolay yolu olduğunu vurgulayan Güldemir, hayvanların her parçasının önemli olduğunu ve farklı yemeklerde kullanıldığını bildirdi. Güldemir, "Kurban süresince etin bir kısmını tüketme şansımız oluyor. Yemekler yapılıyor, komşulara ikram ediliyor ya da ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Geri kalan kısmını da bir şekilde muhafaza etmemiz gerekiyor. Etlerin hepsi aynı dondurucuya konuluyor. Donmuş et sonrasında ayırt edilemez. O yüzden dondururken paketlerin üzerine ufak etiketler halinde etin ne için kullanılacağının yazılması hoş olur. Örneğin hayvanın sırt kısmı, ızgaralık, köftelik veya kıymalık gibi etiketler bunlar.Tarihin de etiketler üzerine yazılması son derece önemli. Ne zaman dolaba koyulduğunun bilinmesi gerekir. Etlerin koyuluş süresi karışır. Hangisi önce konuldu, hangisi sonra konuldu şaşırılabilir. İlk koyulan etler bozulurken sonradan koyulan etleri tüketiyor olabiliriz. O açıdan etiketleme ya da poşetlerin üzerine silinmeyen kalemlerle köftelik, kavurmalık veya yahnilik gibi et parçalarının ayırt edilebileceği, hatırlatıcı yazıların yazılması tüketim açısından doğru olur" dedi.

"ET İRİ PARÇALAR HALİNDEYSE SAKLAMA SÜRESİ UZAR"
Saklama süresini etin boyutuyla da ilgili olduğunu ifade eden Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Osman Güldemir şöyle devam etti: "Diğer parçalarda da etiniz eğer büyükse yani iri parçalar halinde muhafaza ediliyorsa saklama süresi o derece uzayabiliyor. Ama ufak parçalar ise o derece kısalıyor. Bakteriler yani mikroplar, canlı varlıklar. Onlar parçalanan ette bir şeyler yedikçe çoğalıyor. Et onlar için mükemmel bir ortam. Rutubet var, protein var, bizler için olduğu kadar onlar için de besin değeri oldukça yüksek. Haliyle hızlı bir şekilde üreyip o gıdayı bozdukları gibi insanları da zehirliyorlar. O yüzden saklamada da süreye ve ortama da dikkat etmek lazım. İri parçaların saklama süresi 1 yıla kadar uzayabiliyorken ufak parçalarda bu süre 6 aya kadar çıkabiliyor."


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.