DÜSİAD BAŞKANI ÇAKIR TEŞVİK’İ DEĞERLENDİRDİ

DÜSİAD BAŞKANI ÇAKIR TEŞVİK’İ DEĞERLENDİRDİ

 Çakır, alt yapının oluşturması gerektiğini vurgulayarak, yatırım alanlarının belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Eyüp Çakır, yeni teşvik sistemi ile ilgili yaptığı değerlendirmede "4. bölgede olmamızı olumlu bir gelişme olarak görüyorum. Birde olsaydık Düzce'de gerçekten sıkıntıya gireceğimizi düşünüyorum. Bunun Ankara'ya anlatıldığını değişik sebeplerle bizimde dosya verdiğimizi sivil toplum noktasında her alanda dillendirdiğimi biliyorsunuz. Karşılığında bu bölgede olmak bizi mutlu etti" dedi.
Sektörel bazlı oluşuma dikkat çeken Çakır "7 yıl önce bin 500 doların altında kaldığımız için 5084'ü alan bir ilin kalkıp ta İzmit, Sakarya, İstanbul ile kıyaslanması çok abest görünüyordu. Fakat 4. bölgenin kısmen bölgedeki sanayicimizi tatmin edeceğini düşünüyorum. 6. bölge özellikle İç Anadolu ve Doğu Anadolu olarak değerlendirilecek. 5 ve 4'e baktığımız zaman biz avantaj teşkil ediyoruz. 4. bölge olarak dahi açıklanmada talebin olduğu Düzce yatırıma ne kadar hazır? OSB alanlarımız dolu. Alternatif alanlarımız nerelerde var. Düzce'de ne tür sanayi istiyoruz. Nokta atışlı sektörel bazlı oluşumun peşine düşmemiz lazım. 1. ve 4. bölgenin ortalama katma değer sağlayan otomotiv yan sanayi sektörünün bizde de en fazla istihdam sağlayan tekstil sektörünün ana nokta olarak belirlenip bunun üzerine gitmemiz lazım" diye konuştu.
Yatırımcının talebi karşısında hazırlık olunması gerektiğini ve bunun içinde bir alan oluşturulmasının önemli olduğunu kaydeden Çakır "Benim asıl düşüncem şudur. Nasıl 5084 geldiğinde OSB'lerimiz hazır değildi. Bugün teşvikten dolayı bölgeye 20-30-50 tane daha büyük sanayi kuruluş müracaat yaptı. 'Yer gösterin' dedi. Buna hazırlıklı olmalıyız. 4. bölgeye hazır olma anlamında 1 ve 2 OSB'lerimizde çok az yer var. Gümüşova'ya kayma fikri var. Orada mevcutta şahıs arazileri bol. Sanayi Ticaret Bakanımızın Düzce'ye geldiği gün Türkiye'de nihai ıslah OSB'lerinin kurulacağı müjdesini dernekte vermişti. Bana göre en anlamlı noktalardan birisi orası. Yatırımcının geldiği gün bir daha ah vah etmemek anlamında sanayiyi dağıtmadan bir alan oluşturulmalı" dedi.

Düzce'nin 5084 yasasında olduğu gibi yine iller arasında konuşacağını vurguladı ve şunları söyledi: "4. bölgede olmadaki mutluluğu dile getiriyorum. 1.?bölgede olmak handikap. 1 den 4'e gelmek Düzce bana göre 5084 gibi iller arasında konuşulacak bir il olacak. Biz ne yapacağımızın alt yapısını çok iyi kurmamız lazım. Düzce bu teşvikleri aldıktan sonra 5-10 yıl sonra Düzce kendi ayakları altında duran gelişmiş bir il olacak. Şu dönemi iyi değerlendirmemiz lazım."

DÜSİAD Başkanı Eyüp Çakır, artık bacalı sanayi yerine tarım ve hayvancılık alanlarının oluşabileceği Organize Sanayi Bölgelerinin olması gerektiğini söyledi.
Eyüp Çakır, D-100 kenarındaki alanların ruhsatlandırılması ile ilgili yaptığı değerlendirmede, bunun Düzce için büyük bir avantaj olduğunu savundu. Çakır, konuyla ilgili "Bu alan oluştuktan sonra arkasında kalan hatta da biz hep bacalı sanayi düşünmeyelim. Niye Düzce artık tarım Organize Sanayi Bölgesini düşünmüyor? Düzce niye hayvancılık ve tarım Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili kendisi bir çalışma yapmıyor??Düzce'nin merkez nüfusuna baktığımızda köyden sanayileşmeye giden bir topluluğuz. Buna en uygun yer tarım ve hayvancılık Organize Sanayi alanının oluşması lazım. Mutlaka ve mutlaka bir ihtisas Organize Sanayi alanı ilan etmemiz lazım bu çok önemli" şeklinde yorum yaptı.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.