SAĞLIK REHBERİ?NDE PARKİNSON KONUŞULDU

SAĞLIK REHBERİ?NDE PARKİNSON KONUŞULDU

Sağlık programında bu hafta Parkinson hastalığı konuşuldu. Doç.Dr. Özgür Çelik?in konuk olduğu program da Parkinson hastalığının bulguları ve tedavi yöntemleri anlatıldı. Programa bir de 10 senedir Parkinson hastası olan ve ameliyat olduktan sonra eski haline dönen Hasan Küçük katıldı ve başından geçenleri anlattı.

Sağlık Rehberi programında bu hafta hareket bozuklukları diye adlandırılan Parkinson hastalığı konuşuldu. Düzce üniversitesi beyin ve sinir hastalıkları cerrahisi ana bilim dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Özgür Çelik, konuk olarak katıldığı program da Parkinson hastalıklarının belirtileri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Programa ilerleyen saatlerde 10 senedir Parkinson hastalı olan Ahmet Küçük de katıldı. 10 senedir Parkinson hastası olan ve en son çözümü ameliyat olmakta bulan Küçük, başından geçenleri de Sağlık Rehberin de anlattı.

 

 

Hareket bozuklukları cerrahisi adı altında oluşan hastalıkları anlatan Doç. Dr. Özgür Çelik, toplumda bu cerrahi adı altında en çok rastlanılan hastalığın Parkinson olduğunu söyledi.

Çelik, ?Hareket bozuklukları cerrahisi dediğimiz zaman 3 grup hastalık içerir. Birincisi ve en fazla bilineni Parkinson, ikincisi esansiyel tremal dediğimiz titreme ile seyreden ama parkinsondan farklı bir grup var, bir de distoni dediğimiz bir grup hasta var. Bu üç grup hastalıkta farmakolojik tedavinin ilaç tedavisinin yeterli olmadığı veya ilaç tedavisinin yan etki nedeniyle optimize edilemediği yanıt alınamadığı ve yaşam kalitesinin ileri derecede bozulduğu hastalarda hareket bozuklukları cerrahisi gündeme geliyor. En sık hareket bozukluğu tedavisi uygulanan hastalık Parkinson. Bunun nedeni Parkinson hastalığının toplumda fazla olması? dedi. 

Vücutta titremelerin olması, hareketler de yavaşlamalar ve vücudun katılaşmasının Parkinson hastalığının başlıca bulguları olduğunu söyleyen Çelik, Parkinson hastalığında ilaç tedavisinin yaptığı etkileri dile getirdi.

Çelik, ?Bu cerrahi Parkinson tedavi etmez. İlaç tedavisi gibi düşünmek lazım bunu. İlaç tedavisi de Parkinson?u tedavi eden bir yaklaşım değil. Bunlar semptomatik olarak hastayı rahatlatır. Parkinson hastalığının bulguları nelerdir, titremedir hareketlerde yavaşlamadır, vücutta bir katışıktır. Bunları semptomatik olarak rahatlatmaktır amaç. İlacın yaptığı şey budur. Ama belli bir noktadan sonra bu ilerleyici bir hastalık, hasta zaman içerisinde git gide yavaşlar titremeleri artar. Bunun nedeni, bu hastalığın ilerleyici bir tablo olması. Bu ilerlemeyi rahatlatmak için nörolojinin yaptığı şey ilaç dozunu arttırmak. Hastalık ilerliyor bulguları artıyor bu bulguları ortadan kaldırmak için eksik olan şeyi ilaçla veriliyor. İlaç ihtiyacı arttıkça da semptomlar ortadan kalkıyor. Ama belli bir noktadan sonra ilaç tedavisi kendisi bir takım sıkıntılara yol açmamaya başlıyor. Bazı nöro-psikiyatrik yan etkileri olabiliyor. Kendisi birebir hareket bozukluğu yapan tabloları oluşturan duruma gelebiliyor. Bu sefer ilaçla yararlı bir hayat kalitesi sağlayamamaya başlıyorsunuz. Hareket bozuklukları cerrahisi semptomatik olarak ilacın artık yapamadığı şeyi cerrahi yolla yapıyor? dedi.

Programa katılan ve Parkinson hastası olan Ahmet Küçük bu hastalık dönemin de neler çektiğini anlattı ve şuanda çok iyi olduğunu, bu hale geleceğini hiç ummadığını söyledi.

Küçük, ?Yaşadığı anlatmak çok zor. Ben de 10 senedir var. Tedavi için Adapazarı?na özel bir doktora gitmiştim. Saçlarıma olduğu gibi alet takmışlardı. Toplumdan uzaklaştım. Topluma girmek istemedim. Kendimi bağa bahçeye attım. Kimseleri görmek istemedim. Zangır zangır sallanıyorsun. Yemek yiyemiyorsun, su içemiyorsun. Sonra üniversiteye sormak için gittik. Özgür hocam beni yatırdı ameliyat yapacağım dedi. Teslim oldum. Bu hale geleceğimi hiç ummazdım. Ameliyatım çok iyi geçti? dedi.

Bu hastalığın göründüğü gibi kolay olmadığını ifade eden Doç. Dr Özgür Çelik, ameliyat sonrası çok büyük sabır gerektiğini söyledi.

Çelik, ?Bu hakikatten göründüğü gibi kolay bir iş değil. Pili takmak kısmından sonrası da çok büyük titizlik, emek ve daha da önemlisi sabır gerektiriyor. Pili aç her şey düzelsin şeklinde değil? şeklinde konuştu.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.