UZMANINDAN HAYATİ UYARILAR

UZMANINDAN HAYATİ UYARILAR

Düzce dün akşamdan bu yana yine kar yağışının etkisine girerken, karlı havalarda sokağa çıkmak zorunda kalanlarla ilgili uyarılar uzmanından geldi. Devlet Hastanesi Acil Servis Uzman Doktoru Murat Soyuduru, kar nedeniyle yaşanabilecek travmalara karşı özellikle yaşlılar için hayati bilgiler verdi.

Kar yağışı, hem araçları ile hem de yaya olarak dışarı  çıkanlar için özellikle kayarak travma yaşama tehlikesini de beraberinde getiriyor. Kar nedeniyle yaşanan kaymalar  ciddi sorunlara da yol açarken, Atatürk Devlet Hastanesi Acil Servis Uzman Dr. Murat Soyuduru, kar nedeniyle yaşanan sorunlara parmak bastı, ciddi hayati tehlike ortaya çıkaracak kazalar ve düşmelere karşı uyarılarda bulundu. Soyurudu, kar yağışı ile birlikte acil serviste yoğunluğun yaşandığını da sözlerine ekledi.

 

 

Soyuduru, ?normalde ortalama acil servise günde 700-800 hasta gelir.bu hastaların yaklaşık üçte biri travmaya giriyor. Travmaya giren hastaların içinde de bu kar yağışı ile birlikte kayıp düşmeler, trafik kazaları vakalarında artış oldu.Ciddi miktarda da sakatlıklar meydana gelebiliyor.? Dedi.

Kar yağışı sırasında özellikle yaşlıların mecbur kalmadıkça sokağa çıkmaması gerektiğini söyleyen Soyuduru, küçük travmaların telafisi mümkün olmayan zararlar verebileceğini vurguladı, düşen kişinin çevresindekilerin  mutlaka 112?yi arayarak yardım istemesi gerektiğini belirtti.

Soyuduru, ? Kış aylarında özellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış oluyor.Yaşlı grupta koah hastalarında ciddi artış oluyor. Çocuklarda astım bronşit sayısında artış oluyor. Özellikle yaşlı hasta grubunda kemiklerde kırılma oranları daha yüksek oluyor. Küçük travmalar ciddi kırıklara sebebiyet verebiliyor. Mümkün olduğunca kar yağışı olduğu zaman evlerinden çıkmamalarını öneririm. Çıkıyorlarsa kaymayı önleyici ayakkabılar giymeleri gerekiyor.Özellikle yaşlı hastalarda kalça kırığı oluşursa, ameliyat ve sonrasında ciddi sıkıntılar olabiliyor. Bu tip durumlarda akciğere pıhtı atması sebebiyle hasta kaybedilebiliyor.Kırık deyip geçilmemesi gerekiyor. Düşen kişiye müdahale edecek yakınındaki kişilerin öncelikle zarar vermemeleri gerekiyor. Özellikle kafa, kol bacak gibi aşikar bir kırık varsa direk 112?yi arayarak yardım isteyebilirler.Çoğunlukla bir şey olmaz diyerek ihmal de edebiliyorlar. Bu da travma olan yerlerde şişlik, ödem oluşabiliyor. İhmal etmeden hastaneye gelmelerini öneriyoruz. Eğer kafa travması meydana geldiyse o kişilerde beyin kanamsı ile karşılaşabiliyoruz.Ciddi ölümcül olabiliyor.? Şeklinde uyarılarda bulundu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.