UCUZ İLAÇLARDA SIKINTI YAŞANIYOR

UCUZ İLAÇLARDA SIKINTI YAŞANIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 1 Aralık 2015 tarihinden itibaren uygulamaya konulan kemoterapi alanında kullanılan ilaçlar sadece hastane bünyesinde bulunan eczanelerden temin edilmeye ile ilgili düzenleme hayata geçirildi. Yeni uygulama öncesinde kemoterapi tedavisi gören hasta ve hasta yakınları mağduriyet yaşayacaklarını düşünerek ciddi anlamda endişelenmişlerdi.

Uygulama öncesinde konu ile ilgili uzmanlar geçiş sürelerinde sorun yaşanabileceğini ve ondan sonraki süreçlerde herhangi bir sıkıntının olmayacağını vurgu yapmışlardı. Kemoterapi tedavisi gören hasta ve hasta yakınlarını rahatlatacak ilk açıklamayı Düzce SGK İl Müdürü Erkin Avcı tarafından, çıkarılan yeni düzenlemelerin hasta ve hasta yakınlarını düşünülerek yapıldığını söylemişti.

Konu ile ilgili bir açıklama da Düzce Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzm. Yrd. Doç. Dr. Kürşad Öneç?ten geldi. Öneç, yeni uygulama ile hastalar mağduriyet yaşamadığının altını çizdi.

 


UCUZ İLAÇLARDA SIKINTI YAŞANIYOR paylaşan: duzcetv

 

Düzce Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde kemoterapi tedavisinde kullanılacak olan ilaçların yüzde 95?ini temin ettiklerini belirten Öneç, hastaların mağdur olmaması adına ellerinde bulunmayan ilaçları reçete yolu ile dışarıdan temin edebileceklerinin altını çizdi.

Öneç, ?Kararname yürürlüğe girdikten sonra daha öncede belirttiğimiz gibi ilaçların yüzde 95?ini doğrudan alımlarla temin ettik. Hataların tedavilerinde kullanılacak ilaçların sıkıntı yaşanmaması adına hastane bünyesinde bulunduruyoruz. İlk aşamadan sonra yıllık ilaç temini aşamasına geçtik. Bu süreçte mağdur olan bir hastamız yok. Yıllık ilaç temini için ilaç firmalarından fiyat istedik. Ne yazık ki depolar tüm ilaçlara fiyat vermiyor. Özellikle ucuz kemoterapi ilaçlarında kar marjı düşük olduğundan dolayı depolar fiyat vermiyorlar. SGK bu uygulama başladıktan sonra bir yazı yayınladı ve temin edilemeyen ilaçlar reçete edilerek dışarıda temini konusunda. Bizlerde hastaların tedavileri aksamaması için temin konusunda sıkıntı yaşadığımız ilaçları reçete yolu ile diğer eczanelerden alınmasını istiyoruz. Yüzde 10 ile 15 arasında değişen KDV?ler hastaneler tarafından ödenerek hastaların yaşayabileceği mağduriyet ortadan kaldırılacak. Pahalı ilaçların alımında bir sıkıntı yaşanmıyor? dedi.

Kemoterapi alanında kullanılan ilaçları çeşitlilik gösterdiğin ifade eden Öneç, fiyatları arasında da çok ciddi farkların olduğunu belirtti.

Öneç, ?Kemoterapi alanında kullanılan ilaçları çeşitlilik gösteriyor. Kutu başına lira olabileceği gibi kutu başına iki, üç, beş lira olan ilaçlar da var. Başlatılan uygulama öncesinde ucuz ilaçların bulunması sıkıntısı yaşanmıştı.  Sağlık Bakanlığı aldıkları önlemler ile bir nebze yaşanan soruna çözüm bulundu. Ancak depoların hastanelerin ilaç teminini sağladığı için ellerinde bulundurmaya biliyorlar. Özellikle üniversite hastaneleri tek başına ihale yapmak zorunluluğu var. Yüksek fiyatlı ilaçların temin etme konusunda çok büyük bir sıkıntımız olmuyor. Ucuz ilaçların temin edilmesi konusunda eski uygulanan sisteme dönülüyor algısı oluşuyor. Buda bizim elimizde olan bir durum değil? dedi.

Öneç, kemoterapi ilaçlarının evde hastanın kendi uygulayabileceği bir yöntem olmadığını belirtti.

Öneç, ?SGK?nin başlatmış olduğu bu uygulamadaki kullanılan ilaçları hastalar evlerinde uygulayamıyorlardı. Damardan alınacak ilaçlar bunlar. Hastane dışında uygulanması mümkün değildir. Şuanda tedavilerde kullanılan ilaçların büyük bölümü hastane bünyesinde bulunuyor? şeklinde konuştu.

Merdiven altı diye tabir edilen üretim yerlerinden ilaç alımının olmadığını belirten Öneç, hastane yönetimi olarak ihaleye girecek olan firmalardan Sağlık Bakanlığından alınan belgeleri istediklerimi belirti.

Öneç, ?Merdiven altı ilaç uygulaması çok ciddi bir sorun. Bizler bu anlamda ilaç aldığımız firmalardan gerekli belgeleri istiyoruz. Alım yaptığımız firmalar büyük firmalar olduğu için bu anlamda bizler bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bizim ilaç almak için yaptığımız ihalelere Sağlık Bakanlığından alınan belgeler ile başvuru yapabiliyorlar. Kemoterapi tedavisinde merdiven altı diye tabir edilen ilaçların kullanılması çok düşük ihtimal. Şuanda 2 ay önce aldığımız ilaçlar elimizde duruyor. Bir iki tane ilaçta beklenenden fazla kullanım olduğu için azalma oldu. İhaleler bir yıl esaslı yapıldığı için şuanda bir sıkıntı yaşanmıyor? dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.