SAĞLIK REHBERİ?NDE PARKİNSON KONUŞULDU

SAĞLIK REHBERİ?NDE PARKİNSON KONUŞULDU

Sağlık Rehberi programına bu hafta parkinson hatalığı, parkinson hastalığının bulgular ve tedavi yöntemleri konuşuldu. Programa konuk olarak katılan Doçent Doktor Yıldız Değirmenci parkinson ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Geçtiğimiz haftalarda da konuşulan Parkinson hastalığı bu hafta yine sağlık Rehberi programında konuşuldu. Programa konuk olarak katılan Düzce üniversitesi tıp fakültesi nöroloji ana bilim dal öğretim üyesi Doçent Doktor Yıldız Değirmenci Parkinson hastalığı ile ilgili bilinmeyenleri anlattı.

Parkinson hastalığının hareket bozuklukları hastalığı adı altında oluştuğunu belirten Değirmenci, bu hastalığın genellikle 50 yaş üstü kişilerde görüldüğünü söyledi.

Değirmenci, ?Parkinson hareket bozuklukları içinde yer alan bir hastalıktır. Hareket bozuklukları dediğimiz zaman içinde birçok hastalık var ama halk tarafından en iyi bilineni Parkinson hastalığıdır. Parkinson ileri yaş hastalığıdır. Yani 50 yaşın altında çok sık görmediğimiz genellikler 50 yaşın üstünde ortaya çıkan sinir sisteminde ortaya çıkan sinir hücrelerini hasarlayarak ilerleyen sinsi başlayan yavaş ilerleyen bir hastalık grubudur? dedi.


SAĞLIK REHBERİ?NDE PARKİNSON KONUŞULDU paylaşan: duzcetv

 

Parkinson hastalığının belirtilerinin titreme ve hareketlerde yavaşlama olduğunun altını çizen Değirmenci, bu hastalığın normalde 5-6 yıl önce ortaya çıktığını söyledi.

Değirmenci, ?Belirtileri titremeler hareketlerde yavaşlamalar olur. Hastalık 50 yaşın üstünde motor belirtiler dediğimiz belirtilerle ortaya çıkıyor. Hastalar bize genelde ya ellerinde titremeler var ayağımda titreme var şeklinde geliyor veya fark ediyorum hareketlerimde yavaşlama var şeklinde şikâyetlerle geliyorlar. Bu belirtiler ortaya çıkmadan aslında yaklaşık 5-6 yıl öncesinde başlıyor parkinsonda ki olay. Bu olay gelmeden önce aslında omuz ağrıları tek taraflı kol ağrıları koku alma bozuklukları uyku bozuklukları davranış bozuklukları bunlar aslında çok silik Parkinson için çok bilinmeyen şikâyetler aslında iş 5-6 yıl öncesinde bu şikâyetlerle başlıyor? şeklinde konuştu.

Parkinson hastalığını tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi yönteminin olmadığını söyleyen Değirmenci, bu hastalıkta öncelikle hastaların parkinson hastalığını iyi tanımaları gerektiğini belirtti.

Değirmenci, ?Parkinson hastalığını şuanda tamamen ortadan kaldıracak tedavi Türkiye?de ve dünyada yok. Bu konuyla ilgili çalışmalar var. Bu konuda en başta söylenecek söz hastalığı tanımak. Tanıdıktan sonra uygun tedaviye başlamak. Hastalarımıza özel bir tedavi uyguluyoruz. Yaşına göre var olan semptomlarının baskınlığına göre hangi bulguları ön plandaysa genç veya yaşlı ortaya çıkmışsa ona göre tedavi uyguluyoruz? dedi.

Parkinson hastalarına kesinlikle yeşil baklayı tavsiye etmediklerinin altını çizen Değirmenci, baklanın içinde dopamin denilen maddenin olduğunu ve bu madenini parkinson hastalarına verilen ilaçlarda olduğunu belirtti.

Değirmenci, ?Parkinson hastalarına baklayı tavsiye etmiyoruz. Yeşil baklayı tavsiye etmiyoruz. Onun dışında her şeyi yiyebilir. Çünkü baklanın içinde dopamin dediğimiz madde var. Biz zaten Parkinson hastasına dopamin ilaçları veriyoruz. Bizim verdiğimiz ilaçlar saatlidir. Evde bakla yediğini bilmezsem anormal hareket ortaya çıktığında ilaç dozunu düşürmeye kalkıp işi karıştırabilirim. Halbul ki bakla yememesini sağlasam belki o ilaçlarla güzel bir şekilde ilerlenir? dedi.

 Parkinson hastalarına önemli uyarılarda bulunan Değirmenci, öncelik olarak hastaların parkinson hastalığından korkmamaları gerektiğini ve düzenli olarak tedavilerini takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Değirmenci, ?Hastaların Parkinson dan korkmamalı gereklidir. Parkinson hastaları tedavilerini düzenli yapmalı takiplerine düzenli olarak gitmeli bu konuda gerçekten hekimlere de güvenmeliler. Buna göre hareket etmeliler. Onun dışında Parkinson hastası olmayan kişilerden bahsedecek olursak dikkat etmeleri gereken her titremede endişe etmemeleri çünkü yaşlılıkta da ortaya çıkabiliyor ama tek taraflı seyreden bulgularda hekim kontrolüne gelmeleri ondan sonraki süreci beraberce karar verip devam etmeli? şeklinde anlattı. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.