ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKIN

ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKIN

Düzceli çiftinin önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındık fiyatlarında sürekli bir fiyat düşüşü yaşanırken,  Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez fındık da yaşanan kriz ile ilgili olarak üreticinin mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi.

Düzce?nin fındık üretimi açısından önemli bir potansiyele sahip olduğu biliniyor.. Düzceli çiftçiler önemli geçim kaynakları arasında yer alan fındığa göre ekonomilerini belirlerken yaşanan kriz üreticileri zor durumda bıraktı.

Vatan Partisi İl Başkanı Fethi Sönmez, fındık sorunu ile ilgili çözüm önerileri sunarak yetkililere üreticiye sahip çıkmaya davet etti. Sönmez, Fiskobirliklerin yeniden ayaklandırılmasını ve üreticinin tüccarın eline bırakılmaması gerektiğini söyledi.

 

 

Sönmez, ? Fındık konusunda Vatan Partisi olarak çok hassas davranıyoruz. Genel Başkanımızın katılımıyla 2006 yılında fındık miting yapmıştık Düzce?de ve geniş katılım sağlanmıştı. O dönemde 6 liradan 2 liraya düşmüştü. 5 bin kişinin katıldığı ve ilginin olduğu bir miting olmuştu. 2009?da da bir miting yaptık. Türkiye borç ekonomisine girmiştir. Üretim ekonomisinden kopmuştur. Biz üretim ekonominse girmek zorundayız. Fiskobirlik etkisiz hale getirtilmiştir. Siyasi nedenlerle yok edilmiştir. Elindeki para alınarak fındık alımı yapmalarına müsaade edilmemiştir. Bunun yerine toprak mahsulleri ofisi devreye girmiştir. Bu onların görevi değildir. Fındıkta oyun oynanıyor. Biz fındık üretiminde Dünya piyasasın yüzde 75-80?ini elimizde bulunduruyoruz. Tat olarak bizim fındığımız üstünde üretim yapan bir başka ülke yok. İtalya şirketi Türkiye piyasasına girerek piyansın yüzde 70?ini eline geçirmiş durumda. İhracat yapan tüccarında önüne geçmektedirler? dedi. 

Fındık fiyatlarının sürekli düştüğünü belirten Sönmez, İtalyan şirketinin üreticilerle sözleşme yapma hazırlığı içinde olunduğunu söyleyerek üreticiyi kendi tarlasında işçi olarak yapmaya çalıştıklarını vurguladı.

Sönmez, ? Geçen sene fındık 20 liranın üzerine kadar çıktı ve bu yıl 9 liraya kadar indi. İtalyan şirketi parayı kendisi kazanmaya çalışır, üreticiyi düşünmez. Fındık üreticileriyle sözleşme yapmaya çalıştığını duyduk. Yanı üreticiyi kendi tarlasında işçi olarak çalıştıracak bir projedir. Fındıkta taban fiyatı olarak 20 lira belirlense Türkiye?nin kasasına yıllık 10 milyar lira bir girdi olacaktır. Bu para köylünün esnafın cebine girecektir. Çözüm olarak taba fiyat belirlenecek ve devlet Fiskobiliği yeniden ayağa kaldıracak. Devlet fındığı alacak ve çiftçiye avans vererek tefecinin eline bırakmayacak. Devlet bu ürünü milli ürün olarak ilan edecek. Bu durumda hem Türkiye hem de üretici kazanır? ifadelerini kullandı.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.