DÜZCE İGM’DEN BAĞIMLILIK RAPORU

DÜZCE İGM’DEN BAĞIMLILIK RAPORU

 Komisyon Başkanı Harun Veziroğlu tarafından meclis üyelerine sunulan raporda çocuk bağımlılar, bağımlılık programı ve sigarayı bıraktırma polikliniklerine ilişkin bilgiler yer aldı.

PİSİKİYATRİK VAKA İSE İL DIŞINA
İl Sağlık Müdürlüğünün verdiği bilgilere dayanılarak hazırlanan raporda, çocuk bağımlı için psikiyatrik bir süreç ön görülüyorsa tedavinin il dışında yapıldığı dile getirilerek, "Çocuk koruma kanunu, Resmi Gazetede yayımlanan kanun çerçevesinde korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemeyi amaçlamaktadır. Çocuk Koruma Kanunun ile hedeflenen güvenlik esasları şunlardır, Danışmanlık tedbiri, eğitim tedbiri, bakım tedbiri, sağlık tedbiri, barınma tedbiri. Bu uygulamalar ilgili müdürlükler kanalıyla sürdürülür. Sağlık tedbiri ile çocukların fiziksel ve ruhsal sağlığının korunması ve tedavisi için gerekli geçici veya sürekli tıbbi bakım ve rehabilitasyon ile bağımlılık yapan maddeleri kullananların tedavileri yapılır. Kanun 18 yaşını doldurmamış, bedensel, zihinsel, ahlaki, sosyal ve duygusal gelişimi ile kişisel güvenliği tehlikede olan ihmal veya istismar edilen yada suç çocuğu mağduru çocuğa, kanunlarda suç olarak tanımlanan bir fiil işlediği iddiası ile hakkında güvenlik tedbirine karar verilen çocuğa, çocuk mahkemeleri ile çocuk ağır ceza mahkemelerinin kararları doğrultusunda uygulanır. İlimizde bu hizmet psikiyatrik yada bağımlılık tedavisini öngörüyorsa il dışına sevki yapılarak sürdürülmektedir" denildi.
BAĞIMLILIK PROGRAMI
Raporda ayrıca, denetimli serbestlik yazısı ile Atatürk Devlet Hastanesine başvuran kişilerin 6 hafta sürecek bağımlılık programına katılabildiği belirtilerek "Kişinin işlediği bir suç nedeniyle tutuklanması yada mahkemece hakkında mahkumiyet kararı verilmesi sonucunda ceza evine girmesi yerine cezasını toplum içerisinde gözetim ve denetim altında çekmesini ifade eder. Şüpheli, sanık veya hükümlülerin hepsinin alternatifi olan bu sistemde şarta bağlı olarak serbest bırakılmakta ve kendilerine bir takım yükümlülükler getirilmektedir. Atatürk Devlet Hastanesinde sürdürülen bu hizmette denetimli serbestlik yazısı ile hastanemize başvurular Düzce Üniversitesinden alınan test sonuçlarına göre bağımlılık programına alınırlar. Bağımlılık programı altı hafta sürmekte olup eğitimler psikiyatrisi hekimler tarafından verilmektedir. 6 hafta sonunda 1'den fazla mazeretsiz devamsızlık yapan yada tahlil sonuçlarında pozitif bulgu elde edilen başvuru sahipleri hakkında mahkemeye tedavinin gerçekleştirilemediğine ilişkin bir yazı yazılır. Tahlil sonuçları negatif ise remsiyon kabul edilir ve tedavinin tamamlandığına ilişkin yazı yazılır. Şayet eğitime katıldığı halde tahlil sonuçları pozitif ise tedavi için sevki gerçekleşir" şeklinde açıklama yapıldı.
SİGARAYI BIRAKTIRMA POLİKLİNİKLERİ
Tütün ürünleri bağımlılığı ile mücadele kapsamında Atatürk Devlet Hastanesi ve Düzce Üniversitesi Araştırma Hastanesinde sigarayı bıraktırma polikliniklerin bulunduğu kaydedilerek "Tütün ve tütün ürünleri bağımlılığı ile mücadele kapsamında eğitim ve denetim çalışmalarının yanı sıra halkı bilinçlendirmek ve bırakma konusunda ihtiyacı olanlara tıbbi destek sağlamak amacıyla sigara bıraktırma polikliniklerinde sigara bağımlılığının tedavisi için destek sağlanmaktadır. Bu poliklinikler sigarayı bıraktırmada hastaların yakından izlenmesi, iyi motive edilmesi ve psikolojik destek sağlanması nedeniyle başarı olasılığını arttırmaktadır. İlimizde Atatürk Devlet Hastanesine bağlı 1, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama hastanesine bağlı 1 olmak üzere 2 sigara bıraktırma polikliniği mevcut olup, sigarayı bırakmak isteyen kişilere hizmet sunmaktadır. Ayrıca Bakanlığımızın 171 sigarayı bıraktırma hattından da vatandaşlarımız destek alabilirler" şeklinde bilgi verildi.iha


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.