1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

1-7 NİSAN KANSER HAFTASI

Düzce İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahir Arslan, Kanser ülkemizde ikinci sırada ölüm nedeni. Bu nedenle tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır? diyerek herkesi kanser tarama yaptırmaya davet etti. 


1-7 Nisan Kanser Haftası ile ilgili Düzce İl Sağlık ve Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mahir Arslan, yazılı bir açıklama yaptı.

Arslan yaptığı açıklamada ?Kanser günümüzde modern tıptaki gelişmelere rağmen dünyada birinci, ülkemizde ise ikinci ölüm nedenleri arasında yer alarak önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Kanser küresel bir sorundur ve her yaşta görülebilir. Tanı ve tedavisi hem tıbbı hem maddi açıdan meşakkatli bir süreci olan kanser, aslında önlenebilir ve korunulabilir bir hastalıktır. Kanserin artan sıklığı nedeniyle önemi ve maliyeti düşünüldüğünde, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır. Bu amaçla, Bakanlığımız Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığınca ülkemiz genelinde kurulan Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezlerinin (KETEM) sayıları her geçen gün artmaktadır. İlimizde KETEM Çay Mahallesi 640. Sokak no:5?de hizmet vermektedir. Ayrıca il merkezi ve ilçelerimizde Toplum Sağlığı Merkezlerinde görevli sağlık personelleri, aile hekimleri ve aile sağlığı elemanları tarafından tarama faaliyetleri yürütülmektedir? dedi.


Ketem ile ilgili bilgiler veren Arslan ?KETEM?in Kuruluş Amacı; Toplumda kanser ve taramalarla ilgili farkındalığı artırmak için gerekli bilgilendirmeyi yapmak, Kanser taraması ile kanser tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalanmasını sağlamak, Meme, serviks (rahim ağzı) ve kolorektal (kalınbağırsak) kanserine bağlı ölümleri azaltmak, İleri evrede tanı alan kanser olgularını azaltmaktır. Ulusal tarama programları ile taraması yapılan kanserler 40-69 yaş grubundaki kadınlar için meme kanseri taraması, (Klinik muayene ve mamografi ile KETEM'de), 30-65 yaş grubundaki kadınlar için serviks (rahim ağzı) kanseri taraması, (HPV-DNA pap smear testi ile KETEM, TSM ve ASM'lerde), 50-70 yaş kadın ve erkekler için kolorektal (kalın bağırsak) kanser taraması, (Gaitada gizli kan testi ile KETEM, TSM ve ASM'lerde), Yapılan bu tarama hizmetleri ücretsizdir. Ayrıca İlimizde kanser ile mücadele konusunda halkı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları düzenli olarak yapılmaktadır. Ülkemizde son istatistiklerine göre toplamda yaklaşık 174 bin yeni kanser vakası gelişmektedir. Bu vakaların çok büyük bir kısmını akciğer, meme, kolorektal (kalın bağırsak) ve serviks (rahim ağzı) kanserleri gibi önlenebilir kanserler oluşturmaktadır? dedi.

 


GEÇEN YIL DÜZCE?DE 12 BİN 232 KİŞİYE TARAMA YAPILDI


İl Sağlık Müdürü D: Arslan 2015 yılında Düzce KETEM, TSM ve ASM?lerde bin 728 kişiye Meme Kanseri Taraması, 3 bin 871 kişiye Serviks Kanseri Taraması ve 6 bin 633 kişiye de Kolorektal Kanser Taraması yapıldığını bildirdi.
Arslan açıklamasına şöyle devam etti; ?Erkeklerde en sık görülen kanser akciğer kanseri. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kolorektal kanserler üçüncü sırada gelmektedir. Hem birey hem toplum açısından bakıldığında son derece önemli bir sorun olan kanser konusunda yapılabilecekler hakkında farkındalık oluşturmak ve özellikle kanserden korunma ve erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla 1-7 Nisan tarihleri Kanser Haftası olarak kabul edilmiştir. Müdürlüğümüzce de 1-7 Nisan tarihleri arasında ve yıl boyunca Kanser ve Kanser Taramaları konusunda farkındalık ve tarama faaliyetlerimiz devam edecektir. Hayatınız bizim için değerlidir. Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır.?


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.