KÖRLÜĞÜN ANA NEDENİ KONUŞULDU

KÖRLÜĞÜN ANA NEDENİ KONUŞULDU

Sağlık Rehberi programına konuk olarak katılan Doçent Doktor Kuddusi Teberik, göz hastalıklarının en önemli rahatsızlıklarından biri olan katarak hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Sağlık Rehberi programının bu hafta ki konuğu Düzce Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim dalı Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Kuddusi Teberik idi. Göz hastalıklarının en önemlisi olan ve dünyada ki en yaygın körlük nedeni olan katarağın konuşulduğu programda Teberik, katarak ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

 

 

EN YAYGIN KÖRLÜK NEDENİ

Dünyada ki en yaygın körlük nedeninin katarak olduğunu söyleyen Teberik, katarağın tanımını yaptı, gözümüzde bulunan şeffaf lensin saydamlığını kaybetmesi sonucu katarağın ortaya çıktığını belirtti.

Teberik,? Gözümün renkli kısmının arka tarafında normalde gözükmeyen şeffaf olan doğal bir lensimiz var. Lensimizin görevi göze paralel gelen ışınları kırarak retina üzerine odaklamaktır. Göze gelen ışık lensten geçtikten sonra retina düşmesi için lensinde saydam olması gerekmektedir. İşte bu lensin saydamlığını kaybetmesi olayına katarak diyoruz? dedi.

 

HER YAŞTA GÖRÜLÜR

Katarak hastalığının her yaşta görebileceğini belirten Teberik, bir bebeğin anne karnında da katarak olabileceğini söyledi ve bunun nedenini anlattı.

Teberik,? katarak, tüm yaşlarda görülebilir. Anne karnından bebeklik dönemine insanın herhangi ömründe karşılaşabilir. Çocuk doğarken katarak şekilde doğabilir. Kızamıkçık enfeksiyonu gebeliğin ilk altı haftasında anne kızamıkçık enfeksiyonu geçirirse katarak olma ihtimali çok yüksektir. Katarak insan ömrünün herhangi bir yaşında insanın karşısına çıkabilir? şeklinde konuştu.

 

HEKİM TARAFINDAN BAKILMASI LAZIM

Yeni doğan bebeklerin göz hekimine gösterilmesi gerektiğini savunan Teberik, bunun dışında ailelerinde çocuklarının gözüne bakarak bu hastalığı fark edebileceğini ifade etti, ?Katarak olan kişilerin gözlerine baktığımızda rengin beyaza döndüğünü görebiliriz? dedi.

Teberik,? aile hekimleri şüphelendiği durumda göz hekimine gönderebiliyor. Yeni doğan çocukların mutlaka göz hekimi tarafından bakılması lazım. Bunun dışında ailelerin şüphesi olması durumunda çocuğu annesi emzirirken ya da beslerken bir gözüne bakmasında fayda var. Çünkü en çok annesi keşfeder çocuğu. Onun göz teması kurup kurmadığını, bunda bir anormallik var veya gözünde beyazlık var diye getirebilir. Akan suya benzetildiği için ilerleyen katarak bembeyaz gözükür. Katarakta olan kişilerin gözlerine baktığımızda rengin beyaza döndüğünü görebiliriz? ifadelerini kullandı.

 

KATARAK AĞRI YAPMAZ

Katarak hastalığının belirtilerini anlatan Teberik, katarak hastalığının belirtilerinin fazla olduğunu söyledi, katarak hastalığının ağrı yapmadığını ve yavaşça başladığını ifade etti.

Teberik,? kataraktın belirtileri çok fazladır. Hastanın bir gözü iyi görür diğer gözünde katarak olsa bile hasta iyi gördüğü gözünün görüntüsünü aldığı için diğer gözün görüntüsünü baskıladığı için biz aslında ondan katarak olduğunu düşünmeyiz gibi kendisinde böyle bir algı oluşturabilir. Bir kere katarak ağrı yapmaz. Ağrısız görmede azalmaya neden olur. Görmede bulanıklaşmaya neden olur. Katarak bir süreçtir. Yavaşça başlar ve devam eder. Katarak hemen olmaz. Sadece olduğu durumlar ani göz içi basıncının yükselmeleri ya da delici göz yaralanmalarında ani kataraklar oluşabilir. Bunun dışındakilerin hepsi bir süreç sonrasında meydana gelir. Bunun dışında gözde kamaşma, ışığa karşı hassasiyette azalma, gözlük camlarının sık sık değiştirilmesi, gözlük camlarının sık sık silinmesi, araba kullanırken zorlanma, gece gelen araç farlarının gözü alması, okuma esnasında daha aydınlık bir ortamda okuma ihtiyacı hissetmesi, ayrıca renklerde soluklaşma ve sararma görülebilir? dedi.

 

TEK TEDAVİ AMELİYAT

Katarak hastalığını engelleyecek ve geçirecek bir ilacın veya bir yöntemin olmadığını söyleyen Teberik, tek çözümün ameliyat olduğuna vurgu yaptı, katarak hastalığının kişilerin soysak hayatlarını etkilediği takdirde kataraktı almak zorunda olduklarını belirtti.

Teberik,? kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Bunu ne engelleyecek bir tedavi vardır ne ilaç vardır ne de engelleyecek geciktirecek bir yöntem vardır. Katarak geliştiyse bunun tedavisi cerrahidir. Biz hastaya bir süre tanımıyoruz. Hastanın günlük aktivitesini engelleyecek bir durumda bir pozisyonda kataraktında şüphe varsa kişi bundan şüphe ediyorsa biz hastaya sizde katarak var deriz. Hasta da bu benim günlük hayatımı etkiliyor ben göremiyorum, karşıdan gelen kişileri seçemiyorum araba kullanırken karşıdan gelen ışık beni rahatsız ediyor, okumamda bozukluk var bunları söylerse günlük aktivitelerini yapamayacak olduğunu biz söyleriz deriz ki sizin ameliyat olmanız gerekir. Bunun dışında hastada şeker hastalığı vardır ya da gözün arkasını ilgilendiren sarı hastalığı vardır biz bunların takibini ve tedavisini yapabilmemiz için gözün optik olarak ortamının berrak olması lazım ki biz gözün arkasını görebilelim. Katarak bunları engelliyorsa biz bu kataraktı almak zorundayız? şeklinde konuştu.

 

GÖZÜN OVALANMAMASI GEREKİYOR

Katarak hastalıklarının ameliyat olduktan sonra yapmamaları gereken durumları anlatan Teberik, kişilerin ameliyattan sonra bir şey okumak yerine televizyon izlemeleri gerektiğini, birkaç gün sadece bedenlerini yıkamaları gerektiğini söylediklerini belirtti.

Teberik,? kitap okumanın kesinlikle zararı yoktur fakat ameliyattan önceki kullandığı gözlükler ile diğer gözünün görmesini sağlayarak kitabını okuyabilir kişi. Bu sırada gözünün yorulacağını da bilmesi gerekir. Bunun yerine televizyon izlemelerini tavsiye ediyoruz. Haberleri oradan takip etmesini öneriyoruz. Bu şekilde hayatında hiçbir değişiklik yapmadan günlük konforunda ne yapıyorsa onu yapmasını istiyoruz. Biz sadece öne eğilmemesi, ağır kaldırmaması, üç dört gün sonra bedenini yıkayabileceğini söylüyoruz. Çünkü hastamızın gözünü ovalamaması gerekiyor. Yara yeri her an için açılabilir? dedi.

 

 


13 NİSAN 2016 DÜZCE TV SAĞLIK REHBERİ PROGRAMI paylaşan: duzcetv


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.