KAYIKÇI?DAN KARAMSAR TABLO

KAYIKÇI?DAN KARAMSAR TABLO

Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Mustafa Kayıkçı 2016 yılının ilk 4 ayı için karamsar bir tablo çizdi. Kayıkçı, işyeri açılışında artış olduğunu söyledi ancak bir de ekledi, ? çok işyeri açılınca çok iş olmuyor?.

DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı, geçen yılın esnaf açısından kötü geçtiğini söylerken bu yılın ilk 4 ayının da pek de iç açıcı olmadığını bildirdi. Kayıkçı, kredi ve hibe desteklerinden faydalanmak için işyeri açıldığını ancak hizmet sektörü dışındaki sektörlerde sıkıntı yaşandığını vurguladı.

 

 

 Kayıkçı, ? İşin açılıp kapanmasının çokta aslında ekonomiyle bağlantı yapmak yanlış olur. İşler genel anlamında düşük. 2015 yılı da düşük gitti ama bu sezonunda 2016?nın ilk 4 ayı hiç hoş değil. Ancak buna rağmen iş yeri değişikliği ve iş yeri açma daha fazla. İş yeri fazla açıldı diye kamuoyunda, çok iş yeri açılınca çok iş oluyor algılanıyor. Böyle bir şey değil ama hizmet sektörünün işi kötü değil. Diğer sektörler sıkıntılı. Bizim yaklaşık 10 bin civarında Düzce genelinde esnaf sanatkârımız var. Artış yaklaşık yüzde 8,9 artış var. İş yeri açılmasının artışı var. Esnaf olmak istemenin de bir sebebi var. Kredi alabilmek, teşviklerden yararlanabilmek, KOSGEB veya KOBİ desteklerinden yararlanabilmek gibi. Bu kaçaklar üzerine de çalışıyoruz. Bunların etkisi de fazlaca oluyor.? Dedi. 

Esnaflığa başlayan ya da dükkan kapatanlar konusunda açıklamalarda bulunan Kayıkçı, işyeri açmada artış yaşandığını ancak bunun çok iş yapılıyor anlamına gelmemesi gerektiğini belirtti..

Esnaf kayıtları konusunda rakamsal bilgiler veren Kayıkçı, ? 2015 yılında tescil yani esnaf ve sanatkârlığa kayıt bin 3 yüz 7 tane yeni kayıt olmuş. Fakat 476 kişide esnaflığı bırakmış. Artış 895 kişi. Özellikle bakkallarda artış olmuş. 2016 yılında 117 tane daha bakkal iş yeri açmış. Bayilik ve büfecilikle alakalı 66 kişi daha açmış. Kahvecilik kırtasiyecilik 34 kişi bırakmış ama 69 kişi de katılmış. Sanayi çalışanlarında yüksek artış var. 4 kişi iş yerini kapatmış. 19 tane yeni esnaf oluşmuş. Kır gazinosu, bahçesi, çay ocağı gibi işletmeler de 12 kişi kapatmış fakat 31 tane iş yeri açılmış. Aperatif yiyecek maddelerinde de 16 kişi işi bırakmış, 35 tane yeni iş yeri açılmış. Servis araçları işletmeciliğinde 7 kişi terk etmiş, 88 kişi katılmış. Pazarcılıkta terk eden 24 kişi bırakmış, 38 kişi yeniden esnaf olmuş. Lokantacılıkta 11 kişi işi bırakmış, 29 kişi de katılmış. Tabi iş yeri açmada esnaf olmada bir artış var. Bunun da artışı yüzde 8, 95. bu şöyle algılanmasın ki, iş çok yapıyor değil.? Şeklinde konuştu.

Esnaf açısından genel anlamda kışın çok zor geçtiğine dikkat çeken Kayıkçı, yerel piyasa değerlerine bakıldığında büyük sıkıntı olduğunu ifade etti.

Kayıkçı, ? İnsanlar bir arayış içinde bir şeyler yapalım bizde bir şeyler satabiliriz gibi. Fakat genel manada bakarsanız hizmet sektörü yine çok kötü durumda değil iyi durumdadır. Asgari ücretteki farklılıklar hizmet sektörüne mutlaka yansır. Fakat yerel piyasa değerlerine baktığımızda büyük bir sıkıntı söz konusu. Yaklaşık 3 aydır bayağı bir berbat. Burada 15 gündür bir hareketlenme var. Belki yazın getirdiği bereket olabilir. Ama genel manada bu kış çok zor geçti. Geçen seneden çok bir şey alamadık.? Dedi. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.