MESAJLARDAN BIKAN KULLANICILAR İÇİN MAKALE HAZIRLADILAR

MESAJLARDAN BIKAN KULLANICILAR İÇİN MAKALE HAZIRLADILAR

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emel Faiz ve Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Kalyoncuoğlu tarafından hazırlanan makale ile reklam aracı olarak işletmeler tarafından tüketiciye gönderilen pazarlama mesajlarına tüketicilerin hangi koşullar altında izin verdiği incelendi. 

Yayımlanan makale ile sık sık pazarlama mesajlarına maruz kalan tüketicilerin aslında işletmeye izin vermedikleri takdirde işletmelerin kendilerine tanıtım, kampanya, promosyon vb. konularda mesaj gönderemeyecekleri konusunda bilinçlenmesi amaçlandı.

Türkiye?nin en genç üniversitelerinden biri olan ve vizyonunu değer üretmek olarak belirleyen Düzce Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Emel Faiz ve Gazi Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Kalyoncuoğlu?undancep telefonu ve e-posta kullanıcılarını yakından ilgilendiren pazarlama mesajları ile ilgili olarak akademik makale yayımladı. 2015 yılında yayımlanan makale ile ilgili olarak akademik makale yayınlandı. 2014 yılında yayınlanan makale ile işletmeciler tarafından pazarlama mesajı gönderilmesine tüketicilerin izin vermesinde etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlandı.

Telefon günlük hayatımızın vazgeçilmesi haline geldi. Hayatımızın her anında yanımızda olan iletişim aracı telefonlar reklam sektörü için de hedef kitleye ulaşma adına tercih edilen materyaller arsında üst sıralardaki yerini almayı başardı. İşletmeler hedef kitlesine ulaşmada "pazarlama mesajları" adı altında kullanıcılara gönderdikleri tanıtım mesajları ile ürünlerini pazarlama çabasına girdiler. " Bu tarz gönderilen mesajlara birer tüketici olarak maruz kalan öğretim üyeleri Selma Kalyoncuoğlu ve Emel Faiz  bu alanda International Journal of Business and Social Science dergisinde İngilizce bir makale yayımlayarak , konuyu tüm hatlarıyla ele aldılar. 

Hazırladıkları makale ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr.  Emel Faiz, iEmel Faiz, tüketicilerin hangi faktörler oluştuğunda işletmelerin mesaj göndermelerine izin verdikleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla böyle bir çalışmanın altına imza attıklarını belirtti.

Faiz, ?Bir tüketici olarak günün her saatinde pazarlama mesajlarına maruz kalıyoruz. Gönderilen mesajların ise birçoğu aslında bizi yakından ilgilendirmeyen veya adını belki de hiç duymadığımız işletmelerden gelebiliyor. Çalışmalarımıza ilk olarak ülkemizdeki bu durumla ilgili hukuki boyutları inceleyerek başladık. 2008 yılında çıkan Elektronik haberleşme Kanununun bazı boşlukları olduğunu tam olarak tüketicinin mağduriyetini yansıtmadığını gördük. Yeni kanun çalışmaları da bu süreçte sürmekteydi ancak henüz yasalaşmamıştı. Biz çalışmamızın yayımlanma sürecini beklerken 1 Mayıs 2015'te ki kanun çıktı ve tüketicilerin kendi onayları olmadığı sürece mesaj sistemine dahil olmayacakları konusunda korumalar başladı. "

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selma Kalyoncuoğlu ise tüketicilerin pazarlama mesajlarına maruz kaldıklarını ancak kendi onayları dahilinde bu sistemin işleyip işlemediğini; hangi faktörlerin tüketicilerin izni üzerinde etkili olduğunu merak ettikleri andan itibaren çalışmaya başladıklarını ifade etti. 

Kalyoncuoğlu, ? Konu ile ilgili olarak incelemeleri yaptığı dönemde TBMM İhtisas Komisyonu tarafından tüketicilerin mağduriyetlerini giderilmesi için hem Avrupa Birliği üyelik süreci hem de AB müktesebatına uyum çalışmalarımız dikkate alınarak; alıcının isteği dışında kendisine elektronik ileti gönderilmemesi için mutlaka önceden izin alınması şartını getiren bir uygulama üzerinde çalışmalarını yürüttüğünü de görmüş olduk. 2014 yılında yayınlanan Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki söz konusu kanun ? Ancak ve ancak önceden izin alınması koşuluyla işletmelerin alıcıya mesaj gönderilebileceğini? hüküm altına alınmıştır. Bu ülkemizdeki yaşanan bu gelişmeler bu çalışmaların altına imza atmamıza neden oldu? şeklinde konuştu.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.