VERTİGO İLE İLGİLİ BİLİNMEYENLER

VERTİGO İLE İLGİLİ BİLİNMEYENLER

Sağlık Rehberi programında dün akşam son dönemlerde sık görülmeye başlayan vertigo, yani baş dönmesi hastalığı konuşuldu. Programa konuk olarak katılan Nöroloji Uzmanı Kadir Tunç, vertigo hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

Sağlık Rehberi programının bu haftaki konuğu Bolu Özel Çağsu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doktor Kadir Tunç idi. Son dönemlerde sık görülmeye başlayan baş dönmesi denilen vertigo hastalığının konuşulduğu programda Tunç, Vertigo ile ilgili bilinmesi gerekenleri anlattı.

 

BAŞ DÖNMESİNİ TARİF ETMEK İÇİN KULLANILIR

Vertigo hastalığının baş dönmesi olarak tarif edildiğini söyleyen Tunç, baş dönmesi ile beraber hastalarda bulantı, kusma, denge kaybı gibi şikayetlerin de görüldüğünü belirtti. Tunç, vertigo hastalığının hastayı bağımlı hale getirebilecek şekilde denge kaybı da görülebileceğini ifade etti.

Tunç,? vertigo genellikle baş dönmesini tarif etmek için kullanılır. Baş dönmesi ile beraber hastada bulantı, kusma, denge kaybı ve büyük bir rahatsızlık hissi uyandırır. Hasta baş dönmesi atakları geçirdiği zaman büyük bir telaş içerisine kapılır. Her hasta bunu farklı tarif eder. Bazı hastalar başım dönüyor, bazı hastalar çevrem dönüyor, bazı hastalar yer ayağımın altından kayıyor gibi hisseder. Bize müracaat eden hastalarda vertigo hastalığı hastayı yatağa bağımlı hale getirebilecek şekilde bir denge kaybı ile görülebilir? dedi.

 

NÖROLOJİK HASTALIKLARDA VERTİGO GÖRÜLÜR

Vertigo hastalığının nedenlerini anlatan Tunç, stres, uyku bozukluğu, diyet gibi etkenlerin bu hastalığı tetiklediğini belirtti, nörolojik hastalıklarda da vertigo görülebildiğini söyledi.

Tunç,? nörolojik hastalıklarda vertigo görülür. Nörolojik hastalıklarda görülen vertigo da, baş ağrısı, başta uyuşmalar, felçler, göz hareketlerini muayene ettiğimizde göz bebeklerinde salınmalar ortaya çıkabilir. Baş dönmeleri ataklar şeklinde geldiği için hasta telaşa kapılır. Uzun süren stres ortamı kişilerde vertigo yaratabilir. Yoğun çalışma ortamı vertigo yaratabilir, uyku bozukluğu vertigo yaratabilir, zayıflama amacıyla yapılan katı diyetler vertigo yaratabilir. Bunlar bütün vertigo krizini tetikleyen etkenlerdir? şeklinde konuştu.

 

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR

20 ile 60 yaş arasında ki herkeste vertigo hastalığının görüldüğünü söyleyen Tunç, bayanların erkeklere oranla daha fazla diyet yapmasından dolayı vertigo hastalığının bayanlarda daha sık görüldüğünü ifade etti.

Tunç,? vertigo her yaşta gözükebilir. 20-60 yaş arasında bütün insanlarda gözükebilir. Bazen 15-16 yaşında ki hastalarımızda vertigo şikâyeti ile geliyor. Tabi bunlarda bazılarında tansiyon düşüklüğü ortaya çıkıyor. Bazılarında B12 eksikliği ortaya çıkıyor. Tabi biz bunu muayene sonuçlarında ayırt ediyoruz. Vertigonun en sık görüldüğü hastalık olan menier hastalığının kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görüldüğü için kadınlarda vertigo daha sık görülmektedir diye öyle bir kanı var. Bayanlar diyet konusuna gelince erkeklerden daha fazla diyet yapma ihtiyacı duydukları için bayanlarda biraz sık görülüyor? ifadelerini kullandı.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.