HAMİLELERE ORUÇ UYARISI

HAMİLELERE ORUÇ UYARISI

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Perinatoloji (riskli gebelikler) Uzmanı Prof. Dr. İsmail Özdemir, sıcakların arttığı şu günlerde gebelerin oruç tutmaları ve nelere dikkat etmeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. 


Özdemir, ?Gebelik ve emzirme dönemi, sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli olduğu dönemdir. Gebelikte, ana ve ara öğünler olmak üzere az ve sık beslenme önerilir; ayrıca bol sıvı tüketilmesi, anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle bilim çevrelerinde gebelik dönemi, anne ve bebek sağlığı açısından, oruç tutmak için uygun bir dönem olarak kabul görmemektedir? dedi.


?Gebe bir kadında şeker hastalığı, kalp hastalığı, hipertansiyon, böbrek, barsak, karaciğer veya mide hastalığı gibi durumlar söz konusu ise asla oruç tutulmamalıdır? diyen Özdemir, şöyle devam etti:


?Ülkemizde hastalığının farkında olan kişi sayısı çok azdır. Bu nedenle, anne sağlığı iyi araştırılmadan tutulacak orucun tamamen zararsız olacağı söylenmemeli ve gebeler oruç tutmaları yönünden cesaretlendirilmemelidir; gebelere dinimizce kolaylık getirildiği de unutulmamalıdır.?


Özdemir, anne adaylarına oruçla ilgili şu tavsiyelerde bulundu:


?Normalde insanlar açlığa belli süre dayanabilirler, ancak gebelikte bu dayanma süresi daha kısadır. Gebelikte kan şekeri düşer ve daha sık acıkma olur. Bu nedenle normale göre daha sık öğün alınması gerekir. Gebelikte şeker düzeyini sabit tutabilmek için uzun süre aç kalınmaması gerekir. Oruç tutulması bu kurala uyulmasını zorlaştırır. Diğer önemli bir husus ise sıvı gereksinimi olup günde ortalama 2-3 litre kadar içilmesi gerekir. Yaz aylarında bu sıvı gereksinimi daha da artar. Gebeliğin ilk aylarında bulantı kusmaların fazla görülmesi nedeniyle oruç, bu durumu daha da ağırlaştırabilir. Gebelikte illa oruç tutmak isteyen anne adaylarının, diyet danışmanlığı almak koşuluyla mutlaka hekim, sağlık personeli ve diyetisyen denetiminde olmalarında büyük fayda vardır. Oruçlu gebelerin, gün içinde istirahat etmeleri ve güneşten uzak durmaları gerekir; terleme yoluyla sıvı kaybı mutlaka azaltmalıdırlar.

İftarda hafif gıdalar alınmalı, sindirimi zor yiyeceklerden uzak durulmalı, iftar yemeğinden sonra 2-3 öğün daha alınmalı ve sahur yapılması ihmal edilmemelidir. Emzirme dönemi de en az gebelik kadar önemlidir ve sıvı ve besin alımının düzenli ve yeterli olması gerekir. Gebelikte oruç tutmanın yan etkileri, emziren anneler için de geçerlidir. Emzirme döneminde illa oruç tutulacaksa, özellikle sıvı ve vitamin desteği ihmal edilmemelidir. Aksi durumda süt miktarının azalmasına hatta erken kesilmesine neden olabilir.?


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.