BİR İNSAN BİN DEĞER

BİR İNSAN BİN DEĞER

?Bir İnsan Bin Değer? programının bu haftaki konuğu Mermer İşleme Hocası Onur Uçar ile mermere nasıl hayat verdiğini konuştuk.

 ?Bir İnsan Bin Değer? programı ile unutulmaya yüz tutmuş sanatları ve ustalarını, emek isteyen meslekler ve erbablarını  ekranlara taşımaya devam ediyoruz. Mermere hayat veren Onur Uçar da, mesleğinin inceliklerini anlatırken, bu mesleğin Türkiye?deki tek temsilcisi olduğunu da sözlerine ekledi.

Güzel Yazı Yazma sanatını mermere aktaran Uçar, gençlere seslenerek ustası olduğu mermer işleme satını öğrenmeye çağırdı.

Bilecik El Sanatları Merkezinde 1994 yılında eğitim almaya başladığını ve çeşitli özel işletmelerde çalıştıktan sonra Düzce?de eğitim vermeye başladığını belirten Uçar, teknolojinin gelişmesinin el sanatlarını olumsuz yönde etkilediğinden söz etti.

Uçar, ? 1994 yılından beri bu meslekle uğraşıyorum. El Sanatları Merkezi Müdürlüğü Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 14 yaşında Bilecik El Sanatları Merkezinde eğitim alam şansı yakaladım. Belirli bir eğitim aldıktan sonra özel işletmelerde çalıştım. 1998 yılından beri Düzce?de görev yapıyorum. Gelen geçlere elimizden geldiğince tanıtmaya çalışıyoruz. Geçmiş dönemde daha güzel çalışmaların altına imza atıldığını görüyoruz. Teknoloji geliştikçe el sanatlarına olan önem azalıyor, seri üretime geçildiğinden dolayı el sanatının eski önemi kalmadığını görüyoruz. Mermer sanatının tarihi Taş devrine kadar gitmektedir? dedi.

Mermerin günlük hayatta kullanılan eşyalar üzerinden uygulanmaktan çok sanatsal değeri olan ürünler üzerinde uygulanmasını tercih ettiklerini ifaden eden Uçar, mermer sanatını taş devrine kadar geçmişinin olduğunu belirtti.

Uçar, ? bizler burada mermerden yapılan eşyaların günlük hayatta kullanılmasından ziyade sanatsal ürünler ortaya çıkarıyoruz. Vatandaşlar mermer sanatının ince ayrıntısını çok fazla bilemiyorlar. Bizler el sanatları merkezinde bir işlet mantığı ile çalışmadığımızdan dolayı kar amacı gütmeden alınan siparişlerimizi kursiyerlerimiz ile birlikte yapıyoruz. Amacımız öğrenciler yetiştirmektir. Son zamanlarda geri dönüş olmaya başladı ve bu durum mermer sanatının önemini artıyor. Osmanlı döneminde kabristanlıklarda yer alan mezar taşları bazı anlamlar taşıyordu. Şimdi bu anlamlar ortadan kalktı. Geri dönüş için emekleme dönemi yaşanıyor? ifadelerini kullandı.

Güzel yazı sanatını mermer işleme sanatı ile birleştirdiğini ve Türkiye?de bu işlemi yalnızca kendisinin yaptığını belirten Uçar, meslek sahibi olmak isteyenleri El Sanatları Merkezine beklediğini söyledi. 

Uçar ? Güzel yazı sanatı kaligrafi eğitimi de aldım. Güzel yazı sanatını mermer işleme sanatı ile birleştirdim ve bunu Türkiye yapan başka kimse yok. Bizler mermer sanatını geliştirme adına çaba sarf ediyoruz. El sanatları merkezinde öğrencilere eğitim veriyoruz. Bütün masrafları devlete ait oluyor. İşkur destekli açılan kurslarda öğrencilere günlük belli bir miktar harçlıklarını da veriliyor.  Kasım ayında kayıtlarımız yenide başlayacak. Meslek sahibi olmayan kişileri meslek sahibi yapabilme adına eğitimlerimize devam ediyoruz? şeklinde konuştu. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.