UZMANINDAN AİLELERE UYARILAR

UZMANINDAN AİLELERE UYARILAR

Her yıl çok tartışılan bir konu var ki o da çocukların gözü önünde kurbanların kesilmesi. Kurban bayramı yaklaşırken uzmanlarda yine uyarı geldi. Kurban kesimine şahit olan çocukların travma yaşamaması için ailelerin dikkatli ve duyarlı olması gerekiyor.

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da ibadeti gereği dünya genelinde milyonlarca Müslüman, Allah?a daha da yakınlaşmak için kan akıtacak, kurbanlarını kesecek. Buraya kadar sorun yok. Sorun ise kesim esnasında ortaya çıkıyor. Her yıl çok tartışılan bir konu var ki o da çocukların gözü önünde kurbanların kesilmesi, kanların akıtılması. Çok tartışılan bu konuda uzmanlar ne diyor? Kurban çocukların gözü önünde kesilmeli mi? Hangi yaşa kadar çocuk kurban kesimini görebilir? Çocuğa kurban nasıl anlatılmalı? Çocuk ve kurbana ilişkin merak edilen soruları Özel Hayri Sivrikaya Hastanesi?nde görevli Psikolog Zeliha Akman Yıldırım cevapladı.

 

 

DUYGUSAL BAĞ KURMASINLAR

Psikolog Zeliha Akman Yıldırım, çocukların 12 yaşına kadar kurban kesimine şahit olmaması gerektiğini söylerken, kurbanlık hayvan ile bağ kurmasının engellenmesi uyarısında bulundu.

Yıldırım, ? Bu çocuğun yaşına bağlı bir durum. 12 yaşından önce çocukların kurban kesilirken bulunmalarını önermiyoruz. Bu onları psikolojik olarak çok etkiliyor. 12 yaşına kadar zaten ölüm kavramını tam olarak anlayamıyorlar. Dini kavramlar, soyut açıklamalar yetersiz kalabildiği için gördüklerinden birebir etkileniyorlar maalesef. Biz diyoruz ki, 12 yaşına kadar kurban kesimine şahit olmasınlar. Mümkün mertebe kurbanlık hayvanlarla iletişim halinde olmasınlar, bir bağ kurmasınlar diye öneriyoruz.? Dedi.

 

DAVRANIŞ BOZUKLUĞU GÖRÜLÜR

Kurban kesimine şahit olan çocuğun bir travma yaşayabileceğine dikkat çeken Yıldırım, ailelerin kendilerine hangi şikayetlerle başvurduğundan söz etti.

Yıldırım, ? Kurban kesimine şahit olan çocukta agresiflik görmeyiz. Genellikle bir uyku bozukluğu, ya da kaygı problemi yaşadığını görürüz. Davranışlarında bozukluklar, çok içe döndüğünü gözlemleyebiliyoruz. Çok neşeliydi, bizimle iletişimi çok güzeldi ama konuşması bozuldu, iletişi eksildi diyebiliyorlar.? İfadelerini kullandı.

 

YARDIMLAŞMA AMAÇLI OLDUĞU ANLATILMALI

 Travma yaşayan çocuklarda hangi belirtiler olduğunu anlatan Yıldırım, kurbanın neden kesildiğini anlatırken dini terimlerden kaçınılması gerektiğini, b unun çocuklarda kavram karmaşasına yol açtığının altını çizdi.

Yıldırım, ? Sosyalleşmeden uzaklaşma, ağlama, içe dönüklük, altına kaçırma gibi durumlar varsa muhakkak bir uzmana başvurmaları lazım. 8 yaşına kadar çocuklara kesinlikle kurbanlık nedir, nasıl kesilir anlatmasınlar, çünkü bunları anlayacak durumda değiller. Görmemelerini, televizyonda izlemeleri halinde çok güzel anlatılmasını, Yardımlaşma amaçlı yapıldığını anlatmalarını istiyoruz. Dini konulara girmeden anlatılması gerekiyor. Çünkü çocukları beyninde, madem sevap neden bir cana kıyılıyor gibi kavram karmaşası oluyor.? Dedi. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.