UZMANIDAN YANITLAR

UZMANIDAN YANITLAR

6736 Sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen kamu alacaklarının SGK açısından değerlendirmesi Mehmet İbrahimoğlu?nun hazırlayıp sunduğu ? Gündem? programında ele alındı. Programa konu olan SGK İl Müdürü Erkin Avcı merak edilen soruları cevapladı.

Mehmet İbrahimoğlu?nun hazırlayıp sunduğu ? Gündem? programının bu haftaki konuğu SGK İl Müdürü Erkin Avcı oldu. 6736 sayılı kanun ile kamu alacaklarının SGK açısından merak edilen sorularına cevap veren Avcı, düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususları anlattı.

Borç yapılandırmalarında geçmişte yapılan düzenlemede yüzde 50?lik bir ödeme oranının yakalanılmış olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade eden Avcı, yakalanan bu başarıyı kurumunda çalışan personeline borçlu olduğunu söyledi.

 

 

Avcı, ? yeni çıkan düzenleme bir önceki düzenlemeye göre fakları var. Bire önceki düzenlemede ödeme sayımız yüzde 50?lilerde, ancak yeni düzenleme ile mevcut düzenlemeyi değiştirerek yenisi ile devam etme şansları var. Türkiye ortalamasında bakıldığında nüfus oranına göre Düzce?nin oranı nüfusundan yüksekte. Kurumlara gelindiğinde ilgi ve alakanın iyi olması sonucunda ödemeler doğrudan etkiliyor. Bütün illerde SGK olarak ciddi anlamda gelişmeler var? dedi.

Kamu kurum ve kuruluşlarına ait borçlanmalar ile ilgili olarak SGK?ya ait düzenlemeler hakkında bilgiler veren Avcı, ana hatları ile sigorta borçlanmalarına yönelik düzenleme yapıldığını söyledi.

Avcı, ? 6736 sayılı kanunda kamunun alacakları ile ilgili düzenleme getirildi. Bunların arasında SGK da önemli bir yer tutuyor. Bizde borçluların tamamı bu düzenleme ile kapsama alanına alınmadı. Sigorta pirim borçlarının tamamı yapılandırma içerisine alındı. İşsizlik borçları, sosyal güvenlik borçları, genel sağlık sigortası borçları, isteğe bağlı sigorta, Ek5, 6 sigorta borçları, topluluk sigortaları, tarım işçilerinin borçları, kurumumuz tarafından uygulanan idari para cezaları, kurumumuzun ilgi alanında olmayan ancak tahsil etme yetkisi verilen damga vergisi, özel işler vergisi ve eğitime katkı payları da bu yasanın içerisinde yer alıyor. Ana hatları ile sigortalılıktan dolayı kaynaklanan borçların tamamı bu sayanın içerisinde yer alıyor? dedi.

Yeni düzenlemeye başvuruların 1 Eylül tarihi itibariyle başladığını söyleyen Avcı, başvuru şartları hakkında bilgiler verdi.

Avcı, ? 6552 sayılı kanuna göre borçlarını yapılandıran ve düzenli bir şekilde ödeyenler yeni çıkan düzenlemeden de yararlanabilecekler.  Müracaatlar 1 Eylül tarihi itibariyle başladı. Şuanda başvuru yapanların sayısı bini geçti. Başvuru yapabilmeleri için müracaat formunu doldurmaları gerekiyor. Formunda kurumumuzun sitesinde indirmek mümkündür. Formlar kurumumuza elden, posta, sistem üzerinden taleplerde bulunabilirler. Son tarih 31 Ekim 2016?dir. ? şeklinde konuştu.

Yeni düzenleme ile eski borçlar bir kenara bırakılarak yeniden düzenlendiğini belirten Avcı, yapılandırmayı bozan şartlar hakkında da bilgiler verdi.

Avcı, ? Eski sistem ile uygulanan faizlerin hepsi kalkıyor ve bir kenara konuluyor. Eğer şahıs yapılandırma talebinde bulunursa Yıllık Tüketici Endeksine göre yeniden bir değerlendirme yapılıyor. Eski borçlarda taksit veya peşin ödeme şekline göre yeniden düzenleniyor. Yapılandırmayı bozan hususlarda var. İlk iki taksiti gününde ödemezsek yapılandırma bozulur. Cari borçlar iki aydan fazla aksatılırsa, taksitler bir yıl içerisinde ikiden fazla aksatılırsa yapılandırma iptal olabiliyor? dedi.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.